Comuna Tortoman, ţn continua modernizare

Aprilie 2010, Ghiulseren Abduraman

Administratie locala

Primarul Lucian Chitic isi doreste o comuna moderna

Actuala administratie, instalata dupa alegerile locale din iunie 2008 se lupta sa modernizeze comuna. Timp de 18 ani, dezvoltarea localitatii a fost tratata cu nepasare. Edilul, Lucian Chitic isi doreste sa recupereze timpul in care  nu s-a realizat nimic pentru comunitate.
Daca primarul Lucian Chitic s-ar fi aflat mai demult la conducerea comunei Tortoman, localitatea ar fi fost astazi la un alt nivel. Dar si in cei aproape doi ani de la agerile locale din iunie 2008, edilul a reusit sa redea stralucire comunei prin investitiile realizate. Primarul are un dialog permanent cu cei care l-au ales si spune ca toate demersurile sale sunt pentru bunastarea cetatenilor. in ultima perioada investitiile in localitate nu au fost putine. Cele mai importante institutii au fost renovate, a fost amenajata o baza sportiva, si s-au pietruit drumurile.

La Tortoman, gradinita dupa standarde europene
Prescolarii din localitate isi desfasoara orele intr-o cladire moderna. Fostul sediu al primariei a fost transformat de actuala conducere a comunei intr-o institutie de invatamant ce ar putea concura cu usurinta cu cele urbane. S-a lucrat mult la gradinita. Institutia a fost zugravita si dotata cu geamuri termopane, mobilier nou in salile de clasa, grupuri sanitare moderne, instalatii electrice de iluminat noi, si un sistem de irigatie modern. Parcul din spatele gradinitei este un loc de recreere cu alei, bancute, fantana arteziana, si pomi ornamentali.
in fata gradinitei s-a amenajat un loc de joaca modern dotat cu topogane si leagane. „Investitiile realizate la gradinita au fost realizate cu sprijinul Consiliului Judetean“, sustine primarul localitatii, Lucian Chitic. Reabilitarea gradinitei a mai inclus imprejmuirea cladirii cu un gard de 50 de metri cu fier forjat si plasa.
De asemenea, actuala administratie a comunei a transformat o fosta cladire IAS in primarie. Costul cladirii a fost de 150.000 lei, iar Primaria si Consiliul Local au suportat cheltuielile legate de amenajare. „Consiliul Judetean Constanta ne-a ajutat sa achizitionam cladirea fostului IAS pentru a amenaja primaria”, a declarat primarul.

Baza sportiva, mandria comunei
Baza sportiva este mandria edilului local si a locuitorilor comunei. Terenul de sport a fost amenajat chiar in curtea scolii generale si este dotat cu gazon artificial, gard imprejmuitor, si nocturna. “ Tinerii si elevii din comuna sunt principalii beneficiari ai acestei baze sportive”, a tinut sa sublineze primarul Lucian Chitic.  
Banii publici sunt cheltuiti cu moderatie la Tortoman. Pentru a reduce cheltuielile legate de iluminatul public s-au montat 100 de lampi economice. Astfel, factura la energie va fi redusa considerabil.
De asemenea, pentru siguranta cetatenilor comunei s-a incheiat un protocol de colaborare cu Directia de Paza a Consiliului Judetean Constanta. Mai exact, au fost angajati patru paznici care asigura in permanenta paza comunei. Un alt proiect cu care edilul se mandreste este pietruirea a 5 km de drum in comuna.
Cei 1900 de locuitori ai comunei nu mai fi sunt nevoiti sa mearga la Medgidia pentru a-si procura medicamentele. in comuna a fost amenajata o farmacie de care beneficiaza toti cetatenii.
in viitor, primarul Lucian Chitic va derula doua mari proiecte: reabilitarea caminului cultural si repararea drumurilor din satul Dropia. Si pentru ca sirul realizarilor sa continue, edilul comunei constantene promite ca in maxim o luna de zile locuitorii vor avea acces la internet. Desi primaria se confrunta cu probleme financiare, se va face plata salariilor pentru asistentii personali, angajatii primariei si beneficiarii legii 416.
Comuna Tortoman numara in prezent 1900 de locuitori. Numele comunei vine din limba turca, unde cuvantul „torto” inseamna turta cu ulei.Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2010

 • Primarul orasului Cernavoda Mariana Mircea: ôTot ce e legat de mine si de dusmanii mei ţn aceasta combinatie merge la procurorul Nitaö

  Administratie locala
 • Moartea tragica a presedintelui Poloniei

  Administratie locala
 • Primaria Pantelimon, ţn impas financiar

  Administratie locala
 • Capela pentru locuitorii din Tepes-Voda IAS

  Administratie locala
 • Guvernul a aprobat proiectul legii educatiei nationale

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n comuna Mircea Vod─â

  Administratie locala
 • ╚ścoala din localitatea Cr├«ngu reabilitat─â cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucr─ârile de reabilitare a gr─âdini╚Ťei din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n Amzacea

  Administratie locala
 • ├Änt├órzieri nejustificate la construirea gr─âdini╚Ťei din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771