Actualitate

Constructorii vor ca statul sa le ofere contragarantii in relatia cu bancile, pentru lucrari publice

Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu, propune autoritatilor ca statul sa ofere contragarantii pentru firmele de constructii in relatia cu bancile, la lucrarile publice.

„Prima casa” este un program social, care ajuta indirect firmele de constructii, pe care statul ar trebui sa le sprijine prin contragarantii, in cota parte, pentru obtinerea de scrisori de garantie de buna executie din partea bancilor, a afirmatErbasu. „«Prima casa» este un program social de care constructorii vor beneficia indirect mai tarziu”, a spus presedintele PSC. El a sustinut ca bancile au o „atitudine rigida”, care creaza probleme firmelor de constructii, aflate in imposibilitatea de a continua unele proiecte. „Toate firmele trebuie sa prezinte beneficiarilor scrisori de garantie pentru licitatii, iar companiile romanesti nu sunt inca suficient de capitalizate”, a spus Erbasu. El a precizat ca in prezent exista foarte multe cazuri in care beneficiarii privati forteaza rezilierea contractelor in contextul crizei si intentioneaza sa organizeze licitatii pentru preturi mai mici.

„in final, multi constructori vor disparea, iar in cativa ani, dupa ce trece criza, vor ramane foarte putine firme de profil, ceea ce va conduce din nou la cresterea preturilor”, a spus Erbasu. El a spus ca unele firme de constructii merg la licitatii cu preturi de dumping, iar in acest sens Legea achizitiilor publice, care favorizeaza ofertele cele mai ieftine, ar trebui schimbata. Potrivit sursei citate, firmele care castiga lucrari la preturi mici fie incaseaza avansul si nu executa lucrarile, fie fac lucrari de proasta calitate. „Gasiti peste tot acest tip de proiecte”, a spus Erbasu. Erbasu a spus ca in urma lansarii programului „Prima casa” tranzactiile de vanzare-cumparare vor fi reluate, iar intr-o prima faza va exista o tendinta a proprietarilor de a majora preturile. Pe de alta parte, presedintele PSC a adaugat ca piata constructiilor va scadea cu cateva zeci de procente in acest an.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*