IPS Teodosie, ingenunchiat in fata procurorilor

Mai 2009, Redactia

Anchete jurnalisticeArhiepiscopul Tomisului, inalt Prea Sfintia Sa Teodosie traieste un adevarat iad in aceste zile dupa demascarea sa de reporterii ziarului Romania Libera. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este cercetat penal pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual, de catre Parchetul Tribunalului Constanta, care s-a autosesizat in urma unui articol in care jurnalistii relatau ca i-au dat bani si cadouri acestuia pentru a-l ajuta pe unul dintre ei sa devina preot, desi nu avea pregatirea necesara.
Liderul spiritual al Dobrogei a intermediat inscrierea reporterului la Facultatea de Teologie a Universitatii de Stat &Ovidius” din Constanta in luna martie, desi trecusera deja sase luni de la inceperea scolii. "Milostivenia” Arhiepiscopul Teodosie nu s-a oprit aici, si acesta s-a oferit sa-l faca pe acesta diacon, prima treapta obligatorie a preotiei. insa ziaristii au aflat ulterior de la secretarul personal al lui Teodosie ca pentru a avea parte de mila lui Teodosie, ziaristii vor trebui sa plateasca aproximativ 3.000 de euro. inalt Preasfintia sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, are, la momentul de fata, in dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, in care este cercetat pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual, calitatea de faptuitor.
Pusa la grea incercare de scandalul in care a fost implicat IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului asteapta decizia instantei. Dupa ce Eparhia Dobrogei a raspuns la solicitarea prim-procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Constanta, Adina Florea, privind statul de inalt ierarh al Arhiepiscopului Tomisului in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, dosarul in care IPS Teodosie este cercetat penal pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual va fi trimis Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Parintele Emil Cosmin Braescu in acest caz, va fi cercetat, tot de Parchetul instantei supreme, pentru complicitate la luare de mita si fals intelectual.
Cei trei ingerasi ai lui Teodosie
Paula Iacob, Daniel Ionascu si Dan Frangeti sunt cei trei avocati care se vor ocupa de cazul Arhiepiscopului Tomisului. Aparatorii lui Teodosie se jura ca filmul este mixat, are parti care au fost scoase din context si prezinta o informatie trunchiata. Cei trei aparatori ai inaltpreasfintiei Sale Teodosie au declarat ca articolul este unul realizat la comanda, si scopul este zdruncinarea Bisericii Ortodoxe. in legatura cu faptul ca Parchetul Tribunalului Constanta s-a autosesizat dupa aparitia materialului din cotidianul Romania Libera avocatii spun ca nu era competenta acestei institutii sa inceapa cercetarile si ca strict juridic ca s-a facut o mare si de neinteles greseala tocmai de catre procurorul sef al judetului.
Teodosie cel sarac....
Unul dintre avocatii lui iPS Teodosie, Dan Frangeti a declarat ca onorariul in schimbul caruia il reprezinta pe acesta este unul simbolic, deoarece prelatul este calugar si nu are bunuri. Cei trei avocati il reprezinta pe inalt Preasfintia sa Teodosie in dosarul in care este cercetat penal, dar reprezinta si Arhiepiscopia in ceea ce priveste declaratiile care se fac in presa.
iPS Teodosie, victima unei inscenari ?
Avocatul Frangeti a luat legatura cu inalt Preasfintia Sa iar din spusele acestuia a deslusit ca pana la finalizarea celor doua anchete, cea bisericeasca si cea penala, refuza sa dea vreo declaratie oficiala, dar ca, este vorba despre o inscenare si ca nu se face vinovat de comiterea niciunui act penal sau imoral. iPS a dat asigurari ca va veni de fiecare data, cand si daca va fi citat la Parchet. Dezvaluirile ziaristilor referitor la coruptia din BOR au provocat reactii diferite. Patriarhia considera inregistrarile video indubitabile si asteapta rezultatul anchetelor cea interna si cea a Parchetului. Conducerea Universitatii
&Ovidius” din Constanta, declara ca jurnalistul nu este inscris in aceasta unitate de invatamant.
Sutana de preot "de vanzare”, pret negociabil
Al doilea caz in care regulile Bisericii Ortodoxe sunt calcate in picioare, de data aceasta la manastirea Cozia a fost expus miercuri. Un reporter s-a recomandat drept un om de afaceri care intentioneaza sa devina preot, desi nu avea studiile necesare. Jurnalistul de la Romania Libera a apelat la consilierul Episcopiei de la Valcea, Constantin Matei, care s-a aratat foarte dispus sa colaboreze si sa intermedieze intrarea reporterului la manastirea Cozia.
Ziaristul s-a prezentat in fata staretului de la Cozia si a spus ca vrea neaparat sa devina cat mai repede preot, ca sa preia o parohie din Cipru. Desi incalca regulamentul, deoarece tanarul nu avea facultatea de Teologie absolvita, Vartolomeu Andronie, staretul de la Cozia a acceptat sa-l ajute. Regulamentul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) prevede ca o persoana nu poate deveni calugar mai devreme de trei ani din momentul in care a intrat la manastire. &Tunderea in monahism se face, cu aprobarea chiriarhului (a staretului n.r.), dupa cel putin trei ani de cercetare canonica si vietuire in manastire. Acelasi act ii lasa totusi staretului o portita de scapare. &Derogarea de la aceasta regula o poate decide numai chiriarhul, din motive misionare urgente.”Statutul BOR nu da explicatii la acest capitol care sunt acele motive urgente.
Totodata, in documentul de baza al Bisericii manastirea este descrisa drept o comunitate de calugari sau calugarite care au decis in mod liber sa-si duca viata in infranare, saracie de bunavoie si ascultare.
In ceea ce il priveste pe IPS TEODOSIE chiar au fost lansate mai multe ipoteze despre posibila &evadare &a inaltului ierarh tomitan din tara, acesta a fost prezent la oficierea slujbei la Biserica &inaltarea Domnului” a Manastirii Neamt. insa ne intrebam cum va scapa acesta de mustrarile de constiinta si de Judecata de apoi la care Hristos va judeca pe ingeri si pe oameni....


Articole din editia din data de Mai 2009

 • IPS Teodosie, ingenunchiat in fata procurorilor

  Anchete jurnalistice
 • Campanie de igienizare la Topalu

  Anchete jurnalistice
 • Primarul din Harsova vrea sa valorifice apele termale din localitate

  Anchete jurnalistice
 • Primarul Mihai Soare sprijina comunitatea muslumana

  Anchete jurnalistice
 • Primaria Istria a concesionat serviciul de apa si canalizare

  Anchete jurnalistice
 • Articole din aceeasi categorie

 • IPS Teodosie, ingenunchiat in fata procurorilor

  Anchete jurnalistice
 • Ruinezi, distrugi Lafarge te numesti…

  Anchete jurnalistice
 • Indiferenta crasa a reprezentantilor Lafarge Medgidia

  Anchete jurnalistice
 • Directoarea scolii din Dumbraveni acuzata ca face state fictive

  Anchete jurnalistice
 • Fred Iacobovschi se joaca de-a medicina, pe barba pacientilor

  Anchete jurnalistice
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771