Comuna Lumina a sarbatorit 20 de ani de la infiintare

8 Mai 2009, Ghiulseren Abduraman

CulturaConsiliul Local si Primaria Lumina au organizat duminica, 10 mai, Ziua Comunei.
Manifestarea a debutat la sediul primariei, in prezenta primarului Dumitru Chiru, incepand cu ora 9.00, cu actiunea &Crosul primaverii”. Dupa o ora, a avut loc sfintirea Pietei comunei Lumina si sfintirea microbuzului scolar pentru elevi ce a fost achizitionat cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, prin presedintele acestuia, Nicusor Constaninescu. La ora 10.30, a avut loc inaugurarea parcului auto din localitate iar luptele tataresti, Kures, au inceput la ora 13.00.
Manifestarea a continuat cu un spectacol artistic prezentat de Dan Voicu, reprezentantul Radio Antena Satelor. Au urcat pe scena: ansamblul comunei Mihail Kogalniceanu, solistii: Sava Aurel, Trifu Marian, ansamblul tataresc Karadeniz, Nicolae Pavel, ansamblul din Cogealac, Ion Amititeloaie, Constantin Enceanu si Matu Stoian, ansamblul Plaiuri Dobrogene, Laura Paraleu, ansamblul folcloric Cumpana, Mirita Tatiana si Mateescu Dorina.
Ca prima asezare satul Lumina a luat fiinta in anul 1650, iar din punct de vedere administrativ din anul 1880 dupa razboiul ruso-romano-turc din anul 1877. Dupa infiintarea ca sat din anul 1880 pana in anul 1908- satul Lumina a apartinut de comuna Sibioara, fosta Cicirciu. Din anul 1908 si pana in anul 1925 satul Lumina a apartinut de comuna Ovidiu , iar de la 1 ianuarie 1926 s-a desprins de comuna Ovidiu, formand unitate administrativ- teritoriala de sine statatoare, la care s-a alipit satul Mamaia si Navodari, denumit atunci Cara-Coiun(oaia neagra).
Satul Lumina a cunoscut o dezvoltare deosebita din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare detinand-o cetatenii germani a caror ocupatie principala era agricultura. Vechea denumire de Cogealia vine de la seful tribului tatar Cogea-Ali ( Ali Cal Mare). Denumirea de Cogealia s-a pastrat de la infiintare si pana in anul 1929 cand a primit denumirea de Valea Neagra, denumire pe care a purtat-o pana in anul 1965 cand in conformitate cu Decretul 799/964 a primit denumirea de Lumina. Din anul 1968 pana in anul 1989 a apartinut de comuna Ovidiu, iar in 1989 s-a desprins de comuna Ovidiu, formandu-se comuna Lumina la care s-au alipit satele Sibioara si Oituz. Ca institutie publica, Primaria Lumina s-a infiintat pe 9 mai 1989.
Localitatea Lumina este strabatuta de drumul judetean DJ 226 care face legatura cu orasul Navodari. Si pentru ca opinia cetatenilor este importanta pentru administratia locala, primarul din Lumina Dumitru Chiru va chestiona 200 de persoane din localitate pentru a afla parerea acestora in legatura cu activitatea sa si a functionarilor din primarie. &Vom merge in fiecare cartier al comunei pentru a afla parerile cetatenilor”, a declarat Dumitru Chiru.

Album foto

 • Articole din editia din data de 8 Mai 2009

 • IPS Teodosie, ingenunchiat in fata procurorilor

  Cultura
 • Campanie de igienizare la Topalu

  Cultura
 • Primarul din Harsova vrea sa valorifice apele termale din localitate

  Cultura
 • Primarul Mihai Soare sprijina comunitatea muslumana

  Cultura
 • Primaria Istria a concesionat serviciul de apa si canalizare

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Festivalul Folcloric al Prieteniei ETHNOS DOBROGEA INTERNATIONAL, Editia a-II-a

  Cultura
 • DAPYX 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771