Medgidia - lider al dezvoltarii zonale

15 Februarie 2007, Bogdan Chirita

Administratie locala


Saptamana trecuta la sediul Primariei Medgidia a avut loc o intalnire a Asociatiei de dezvoltare intercomunitara Medgidia din care fac parte 23 de localitati din judetul Constanta printre care Cernavoda, MirceaVoda, Cobadin, Tortoman, Poarta Alba, Castelu.
Scopul asociatiei il reprezinta realizarea in comun a unui sistem integrat de management al deseurilor in zona prin delegarea gestiunii serviciilor de salubritate ale fiecarei localitati asociatiei care la randul sau va concesiona serviciul unui singur operator zonal ce va deservi aproximativ 140.000 de locuitori.
Proiectul va implica inchiderea rampelor de gunoi neconforme cu legislatia de mediu si deschiderea unui depozit ecologic la Medgidia.
Pe ordinea de zi a sedintei au fost inscrise si aprobate urmatoarele puncte : actul constitutiv si statutul asociatiei de dezvoltare intercomunitare Medgidia, stabilirea contributiei fiecarui membru fondator la patrimoniul initial de constituire al asociatiei. Alegerea Consiliul director compus din 7 membri a fost un alt punct pe ordinea de zi. Membri asociatiei au ales presedintele asociatiei in persoana domnului primar Dumitru Moinescu, vicepresedinte primarul orasului Cernavoda Gheorghe Hansa iar cei 5 membri, primarii localitatilor Baneasa, Lumina, Silistea, Cobadin si Ostrov.
S-a stabilit bugetul asociatiei pentru anul 2007 si s-au ales membri echipei care va lucra la implementarea proiectului si care vor fi persoane cu domiciliul in localitatile membre ale asociatiei.
Asociatia de dezvoltare intercomunitara Medgidia este persoana juridica, organizatie independenta, nonguvernamentala, apolitica si nonprofit, care este constituita si functioneaza in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare cu privire la asociatii si fundatii. in baza legii 215/2001 republicata, asociatia poate beneficia de sprijinul Guvernului prin programe nationale de dezvoltare finantate prin bugetul de stat.
Primaria Medgidia este deja beneficiara proiectului Phare 2004 - Reabilitarea sistemelor municipale existente de colectare si transport deseuri.
Proiectul consta in amenajarea a 40 de puncte de colectare selectiva ( platforme ) ce vor fi amplasate in cartierele cu blocuri de locuinte si 2 puncte amplasate in satele Remus Opreanu si Valea Dacilor. in unele cartiere s-au pastrat actualele locuri in altele s-au ales alte spatii mai adecvate. Aceste platforme se vor dota cu eurocontainere pentru cele 4 tipuri de deseuri reciclabile ( hartie, sticla, plastic, metal) si pentru deseuri amestecate. Vor fi montate si doua prese de compactat ( balotat) pentru reducerea volumului de deseuri reciclate.
Primaria municipiului Medgidia va desfasura o campanie de informare a populatiei privind principiile de colectare selectiva a deseurilor menajere in vederea constientizarii beneficiilor acestui proiect.
Informam cetatenii municipiului ca este nevoie de implicare pentru realizarea acestui proiect. Astfel, nu vor mai exista gunoaie aruncate pe langa containere, vor disparea vagabonzii din jurul containerelor de gunoi, vom elimina pericolele pentru sanatatea populatiei si a problemelor de mediu.
Vom organiza actiuni de colectare a hartiei si sticlelor din material plastic prin actiuni de genul Ziua celor 3R ( Recuperare, Reciclare, Refolosire).
Costul proiectului este de 703.174,5 euro cu fonduri prin programul Phare 2004 Coeziune Economica si Sociala si fonduri de la bugetul local. Datorita diversificarii economice generate de colectarea separata a deseurilor, in Medgidia vor aparea noi locuri de munca, se vor crea conditii noi de dezvoltare economica si sociala, va creste interesul investitorilor si se va mari potentialul turistic al zonei.

Album foto

 • Articole din editia din data de 15 Februarie 2007

 • Prioritatile anului 2007

  Administratie locala
 • Primaria municipiului Medgidia preocupata de protectia cetatenilor afectati de traficul greu

  Administratie locala
 • Medgidia - lider al dezvoltarii zonale

  Administratie locala
 • Masuri pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta in oras

  Administratie locala
 • Consiliul Local Medgidia a hotarat !

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Lucrările de extindere a școlii din Lespezi continuă

  Administratie locala
 • Proiecte de anvergură pentru dezvoltarea comunei Pantelimon

  Administratie locala
 • Saraiu, o comună europeană

  Administratie locala
 • Localitățile Dorobanțu și Nicolae Bălcescu vor avea piețe moderne

  Administratie locala
 • Marcela Rădulescu: „Vreau să construiesc pentru comuna mea, pentru oamenii și copiii din comunitatea Ion Corvin!!!”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771