Profesorii intra in greva in prima zi a tezelor cu subiect unic

Mai 2009, Ghiulsern Abduraman

Actualitate

Dupa amenintari si proteste, tot personalul din invatamant va intra in greva generala pe 5 mai. Membrii sindicatelor din invatamant au anuntat ca vor declansa o greva generala in zilele in care trebuie sa se desfasoare tezele cu subiect unic, adica pe 5 si 13 mai, si 4 iunie.

Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) spune ca masura luata inseamna blocarea anului scolar. &Prin nesustinerea tezelor nici nu se pot incheia mediile claselor a VII-a si a VIII-a si nici nu se poate organiza admiterea la liceu. Suntem mandatati de colegii din teritoriu sa organizam aceasta forma de protest iar vinovati de situatia grava in care ne aflam se fac numai parlamentarii si Guvernul Boc.”, a declarat Cornea in cadrul unei conferinte de presa.

Sindicalistii au decis declansarea grevei generale din cauza reducerii bugetului educatiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii si alti 676 milioane lei din fondurile de investitii, reducerea bugetului cercetarii cu peste 70% fata de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care ii defavorizeaza pe bugetarii din invatamant, politizarea functiilor de conducere prin ordonanta deconcentratelor si nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.

Pe langa neacordarea majorarilor salariale de 33% promise de guvernul Boc, o alta nemultumire a celor de la FSLI o reprezinta ultimile discutii pe tema Legii salarizarii unice a bugetarilor, care se dorea o reglementare actuala si globala a modului in care sunt remunerati bugetarii. Potrivit presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant Aurel Cornea, aceasta lege pastreaza discriminarile prezente in legile in vigoare. Cornea spune ca Ministrul Muncii vrea sa dea salarii punand pe acelasi nivel plutonierul adjutant cu profesorul de liceu, fara sa tina cont de faptul ca acesta din urma are studii superioare de lunga durata, grad didactic I si 10 ani vechime in invatamant. El declara ca se urmaresc niste reglememtari discriminatorii, la care federatia nu poate lua parte.

Parintii ameninta cu procese intentate impotriva dascalilor

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti sustine ca va da in judecata sindicatele din Educatie daca se va organiza greva in zilele in care sint programate tezele cu subiect unic. Federatia nu vrea ca elevii sa fie folositi ca moneda in lupta dintre sindicate si Guvern si sa fie gasite alte modalitati pentru gasirea fondurilor. Reprezentantii federatiei fac apel la sindicate sa nu recurga la astfel de masuri extreme &ce ar putea afecta starea copiilor inainte de aceste examene importante pentru viata lor.

Ecaterina Andronescu, trista...

Anuntul sindicatelor privind greva din ziua tezei cu subiect unic a intristat-o pe Ecaterina Teodorescu care spune ca la mijloc sint elevii iar ei nu au nicio vina si spera ca se vor gasii solutii pentru solutionarea acestei situatii. & Ma intristeaza anuntul sindicatelor, privind greva in ziua tezei. Elevii nu au nicio vina. Ma intristeaza deopotriva si intentia parintilor de a da in judecata profesorii. imi pare foarte rau”, a declarat ministrul Andronescu.

Petrica Miu garanteaza sustinerea tezei unice la Constanta

La Constanta, peste 13.000 de elevi trebuie sa sustina tezele cu subiect unic, iar conform declaratiilor reprezentantilor Sindicatului Liber al Salariatilor din invatamintul Preuniversitar (SLSIP) Constanta, circa 4.500 din cele peste 8.000 de cadre didactice din judet au confirmat deja participarea la greva. Astfel, profesorii vor merge in unitatile de invatamint, dar nu vor desfasura activitati didactice, iar profesorii direct implicati in desfasurarea tezei unice vor refuza sustinerea probei. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, Petrica Miu, afirma ca teza unica la limba si literatura romana se va sustine in conditii normale. Miu spune ca sunt deja mari unitati de invatamint care au anuntat ca nu vor lua parte la actiunile de protest ale sindicatului. Inspectorul general al ISJ Constanta Petrica Miu, garanteaza ca nu vor exista probleme in unitatile de invatamint din judet.

Tezele unice vor fi reprogramate

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, tezele cu subiect unic sunt programate in perioada 29 aprilie - 21 mai, iar bacalaureatul va avea loc in intervalul 22 iunie - 9 iulie.

Ministerul Educatiei va reprograma sustinerea tezelor unice in sesiunea speciala din intervalul 28 mai - 4 iunie, in situatia in care profesorii nu vor renunta la greva generala programata pentru zilele de 5, 13 si 21 mai. Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare. De-a lungul anilor, sindicalistii cei mai &furtunosi”s-au dovedit a fi profesorii, care nu de putine ori au apelat la greva generala pentru a-si arata nemultumirile. Principalele revendicari ale dascalilor au fost, invariabil, legate de nivelul salariilor si conditiile din scoli.

Articole din editia din data de Mai 2009

 • Profesorii intra in greva in prima zi a tezelor cu subiect unic

  Actualitate
 • Ziua copilului turc, celebrata la Castelu

  Actualitate
 • Locuinte ANL in comuna Ciocarlia

  Actualitate
 • "Ochiul electronic" supravegheaza Marea Neagra!

  Actualitate
 • De Rusalii, ziua comunei Rasova

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771