"Ochiul electronic" supravegheaza Marea Neagra!

1 Mai 2009, Bogdan Chirita

Actualitate

Un ansamblu tehnic ultraperformant, supranumit &Ochiul electronic”, vegheaza, de joi, la linistea apelor teritoriale romanesti: sapte senzori radar, opt senzori optici, 31 de vedete si salupe, 40 de autoturisme de teren, 14 ATV-uri, autospeciale cu termoviziune, servere de ultima tehnologie, conexiuni satelit si multe altele, pe scurt SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra).

intregul sistem este coordonat de Centrul de Comanda si Control situat in incinta Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Constanta. Panglica inaugurala a fost taiata de ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, si seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), chestorul Nelu Pop. La festivitate au mai fost prezenti primarul Constantei, Radu Mazare, presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu, prefectul judetului Constanta, Tit-Liviu Brailoiu, alte oficialitati locale. Printre invitati s-au numarat reprezentanti ai partenerilor din Uniunea Europeana si ai firmelor implicate in realizarea sistemului.

Conform ministrului Dan Nica, SCOMAR este un pas important in aderarea la Spatiul Schengen, costurile totale ale realizarii acestui proiect ridicindu-se la aproape 25 milioane euro, provenite din fonduri Phare si cofinantare. &Romania are un singur mesaj: Marea Neagra este un loc sigur, litoralul romanesc este supravegheat asa cum trebuie. E o veste buna si pentru turistii care vor veni pe litoral pentru a-si petrece concediul”, a spus ministrul Nica. Printre atributiile Sistemului Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra se numara detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale in Marea Neagra, interceptarea amenintarilor si realizarea misiunilor de cautare si salvare, combaterea braconajului piscicol, supravegherea activitatilor aeriene, precum si a celor terestre de orice natura. &Acest sistem ar trebui extins si dezvoltat in toata regiunea de sud-est”, a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, care considera ca un sistem integrat de acest gen ar fi util si in cazul situatiilor de urgenta. &Este un sistem performant si perfect pentru siguranta frontierei maritime romanesti. insa, sper ca niciodata acest sistem nu va fi orientat catre interior, pentru a urmari ce fac oamenii”, a spus edilul Constantei, Radu Mazare.

Conform ministrului de Interne, sistemul inaugurat joi este unul dintre cele mai performante din lume, in multe tari din UE neexistind o tehnologie similara. Nica a explicat ca este nevoie de infiintarea unei directii operative a Politiei de Frontiera in porturile maritime, tocmai pentru ca SCOMAR sa poata fi folosit cu si o mai mare eficienta: &Am cerut Directiei Politiei de Frontiera sa mai creeze o directie operativa in porturile maritime. Acest lucru inseamna deplasarea unui numar important de ofiteri de politie de frontiera in zonele de risc, care sint zonele portuare de la Marea Neagra”.

De informatiile si Imaginile de ansamblu furnizate de SCOMAR vor beneficia, de asemenea, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii si altele.

Articole din editia din data de 1 Mai 2009

 • Profesorii intra in greva in prima zi a tezelor cu subiect unic

  Actualitate
 • Ziua copilului turc, celebrata la Castelu

  Actualitate
 • Locuinte ANL in comuna Ciocarlia

  Actualitate
 • "Ochiul electronic" supravegheaza Marea Neagra!

  Actualitate
 • De Rusalii, ziua comunei Rasova

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771