Lafarge vrea cariera la Remus Opreanu

24 Aprilie 2009, Redactia

Actualitate

Lacomia reprezentantilor societatii Lafarge Medgidia nu are limite

Dupa exploatarea carierei din municipiu la maximum, aceasta ajungang la limita resurselor de calcar, Lafarge Medgidia a &ochit” un teren de peste 40 de ha in satul Remus Opreanu unde intentioneaza sa deschida o noua exploatare

in sedinta ordinara a Consiliului Local din luna martie a fost inclus un proiect de hotarare privind aprobarea concesionarii prin licitatie publica a unor imobile-teren cu suprafata totala de 29,88 ha situate in extravilanul municipiului Medgidia. La prima vedere proiectul pare unul fara prea multa importanta ce implica concesionarea parcelelelor 1132, 1142/1, 1144/1, 1144/2 crescatorilor de animale. insa pasunile se invecineaza cu terenul de 40 de ha pe care Lafarge vrea sa il foloseasca in vederea construirii unei cariere de calcar. Clauzele contractului de concesiune pregatit de administratia locala si prezentat consilierilor la intrunirea din luna martie ridica mari semne de intrebare.

Certificat de urbanism si autorizatie de construire pentru crescatorii de animale!?

in primul rand, destinatia terenurilor nu este mentionata in obiectul contractului si este mentionat faptul ca persoana care va concesiona pasunile este obligata sa foloseasca suprafata concesionata conform destinatiei prin Certificatul de urbanism si prin Autorizatia de construire. Includerea acestei clauze este o enigma avand in vedere ca parcelele pot fi folosite doar cu destinatia izlaz iar crescatorii de animale ar putea construi eventual adaposturi temporare ce nu ar necesita autorizatie de construire.

Unii consilieri au invocat aspecte tehnice in sedinta si l-au chestionat pe primar in privinta intentiei Lafarge-ului de a deschide o cariera in zona, insa acesta a negat. &Totusi, dorinta Lafarge-ului de a face o cariera in zona a fost facuta publica de nenumarate ori iar pretul de 0,4 euro/mp/an care ulterior a fost modificat la 0,36 de euro mi se pare derizoriu”, a declarat consilierul PSD Luminita Vladescu. Ea adauga ca nu intelege motivul pentru care administratia locala a calculat un pret pe o perioada de 25 de ani si nu pentru 15 ani, acesta fiind perioada de concesionare stabilita in contractul de concesiune.

Rosa Trade International a recomandat un pret de 0,36 de euro/mp/an pentru pasunile ce vor fi concesionate mentionand ca valoarea poate fi aplicabila unei perioade de 25 de ani, iar valoarea se aplica doar in cazul in care utilizatorul nu le va da o alta destinatie decat cea stabilita.

Cetatenii trebuie informatii asupra intentiei Lafarge-ului

O alta neregula ce dovedeste intentia Lafarge-ului de a exploata terenul este &incapatanarea” administratiei locale de a face contract de concesiune si nu un contract de pasunat pentru crescatorii de animale. Unii dintre consilieri au &mirosit” neregulile proiectului de hotarare propus de primarul Marian Iordache si au cerut retragerea acestui punct de pe ordinea de zi si adaugarea unor amendamente.

Proiectul nu a intrunit numarul de voturi necesare adoptarii insa a fost reintrodus in sedinta extraordinara a consiliului local din luna aprilie. Probabil pentru a nu da de banuit in vreun fel contractul de concesiune si toate celelalte documente atasate proiectului de hotarare au fost modificate, iar proiectul a fost aprobat. &Construirea unei cariere este un lucru foarte important pentru Medgidia si nu inteleg de ce nu s-a organizat o dezbatere publica la care cetatenii sa isi exprime parerea pro sau contra cu privire la realizarea acestui proiect. Consider ca in in schimbul acestei cariere de calcar ar trebui sa solicitam societatii Lafarge asfaltarea drumurilor macar pentru disconfortul creat de masinile ce vor circula in zona”, a mai declarat Luminita Vladescu, consilier PSD Medgidia.

Suspiciunile privind destinatia terenului continua iar balbaielile conducerii administratiei locale cu privire la acest subiect intaresc si mai mult ideea sustinuta de consilieri.

Articole din editia din data de 24 Aprilie 2009

 • Lafarge vrea cariera la Remus Opreanu

  Actualitate
 • Inspectorul general scolar Petrica Miu:Directoarea din Dumbraveni va fi demisa dupa concediu

  Actualitate
 • S-a clatinat Romania

  Actualitate
 • Accident grav de circulatie urmat cu 4 morti pe DN 22C

  Actualitate
 • Noua finantare pentru lucrarile capitale la Spitalul de Urgenta

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771