Specula in ajunul sarbatorilor: adaosuri de 70% la pretul carnii de miel

10 Aprilie 2009, Bogdan Chirita

Actualitate

De Paste, putini romani isi vor permite sa manance carne de miel, intrucat pretul acesteia este unul de delicatesa. Mielul se vinde cu 6-8 lei/kilogram la producatori, insa adaosurile comerciantilor, dar si taxele pentru sacrificarea mieilor impuse de procesatori si de Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) scumpesc carnea cu 70%.

&Procesatorii ne cer 18 lei pentru sacrificarea unui animal, platim si taxe pentru transportul de la ferma la procesatori, mai dam 6 lei inspectorilor sanitari pentru verificarea si stampilarea animalului. Ajungem sa platim circa 20-25% din valoarea mieilor pe aceste taxe”, explica Marcel Andrei, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine. In replica, presedintele ANSVSA neaga faptul ca autoritatea ar percepe vreo taxa pe miel.

in acest an, un kilogram de carne de miel va putea fi cumparat cu 17-18 lei din piata si cu 20-22 de lei din marile lanturi de magazine, potrivit datelor furnizate de Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO). Totusi, vanzarile la carnea de miel vor scadea fata de anul trecut, mai ales pe fondul crizei economice.

&Anul trecut, de Paste, au fost sacrificati 3,5 milioane de miei. Pentru acest an nu pot sa dau insa un numar al sacrificarilor, pentru ca totul depinde de cerere si aceasta nu prea este in crestere. In orice caz, mieii vor proveni din productia autohtona”, a explicat Dumitriu. &Fermierii nu isi mai permit taxele pentru sacrificare, in conditiile in care vindem carnea de miel cu circa 6 lei, fata de circa 15 lei, cum se vindea anul trecut. Astfel, taxele cresc artificial pretul la aproximativ 20 lei/kg de carne de miel pentru consumator”, a mai spus Andrei. in conditiile in care supermarketurile si hipermarketurile vor afisa preturile mentionate si in perioada Pastelui, clientii vor plati cu circa 30% mai mult decat anul trecut pentru carnea traditionala, cand aceasta se vindea cu un pret intre 13-16 lei/kg.

Zlotea neaga ca ar fi impus taxe pentru miel

ANSVSA nu a introdus nici o taxa care sa duca la majorarea pretului carnii de miel, autoritatea eliminand, in urma cu nici doua saptamani, 31 de taxe, a declarat, ieri, Marian Zlotea, presedintele Autoritatii. Astfel, in acest moment &taxa pe miel perceputa de ANSVSA este zero”. &Noi nu putem controla ce se intampla de la producator si pana la comercializare. Si noi, la fel ca cetatenii, ne dorim produse cat mai ieftine, dar daca se percep anumite taxe, noi nu putem interveni. Am rugat ca toata lumea sa aiba decenta, astfel incat pretul carnii la vanzare sa nu fie dublu fata de producator”, a declarat Zlotea.

Acesta a explicat ca o eventuala crestere a pretului carnii de miel ar putea fi cauzata de anumite taxe impuse de Colegiul Medicilor Veterinari sau de anumite &razbunari” ale unor grupuri de interese. &Ar putea fi vorba de anumite razbunari din partea unor grupuri de interese. Sa-si lamureasca aceste razbunari operatorii economici intre ei sau Colegiul Medicilor Veterinari cu sindicatele. Noi nu avem nici un amestec si cerem ca la vanzare carnea sa ajunga cu un pret decent”, a mai spus Marian Zlotea.

Totodata, acesta a explicat ca nici medicii veterinari nu ar trebui sa perceapa taxe, intrucat acestia sunt platiti de ANSVSA pentru a oferi servicii micilor producatori in mod gratuit. De asemenea, el a spus ca si administratiile locale pot influenta pretul carnii de miel, dand exemplu Primaria din Targu Jiu care a impus producatorilor care vin cu mieii la piata o taxa de 6,8 lei pentru fiecare animal.


Articole din editia din data de 10 Aprilie 2009

 • Ruinezi, distrugi Lafarge te numestiů

  Actualitate
 • Oituz in sarbatoare

  Actualitate
 • COBADIN - Olandezii, multumiti de investitia in statia de epurare a apei

  Actualitate
 • Spectacol daruit copiilor la Horia

  Actualitate
 • Impozitul pe poluare va fi aplicat gradual din 2010

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetar─â / Un miliard de lei t─âiat de la Educa┼úie / D─âncil─â: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate ini┼úial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc ├«n UE la produc┼úia de miere ┼či pe doi la num─ârul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopic─â videoghidat─â de ultim─â genera╚Ťie la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajeaz─â tineri pentru cre╚Öterea for╚Ťei de munc─â ├«n agricultur─â, acvacultur─â ╚Öi industria alimentar─â

  Actualitate
 • Daun─â total─â ├«n livezile din jude╚Ťul Constan╚Ťa

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771