Infractiune noua in Codul penal: Vatamarea fatului in timpul nasterii

13 Martie 2009, Bogdan Chirita

Actualitate

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, vineri, ca proiectul de Cod penal introduce o infractiune noua privind vatamarea fatului, de la declansarea nasterii pana la terminarea acestui proces, mentionand ca nu se sanctioneaza femeia care isi provoaca singura avortul.

Noul Cod penal nu contine diferente de substanta fata de Codul penal in vigoare, in ceea ce priveste femeia insarcinata care isi provoaca avortul, singura diferenta fiind aceea ca se mentioneaza in mod expres nesanctionarea femeii insarcinate care isi provoaca singura avortul, in actuala legislatie nesanctionarea fiind dedusa din ansamblul reglementarii privind avortul.

Catalin Predoiu a explicat ca, in considerarea protejarii unor valori sociale deosebit de importante, a fost introdus un articol care incrimineaza fapta de vatamare a fatului, care sa asigure protectia vietii in devenire, pe durata unei perioade ramasa neacoperita in reglementarea actuala. Este vorba despre intervalul cuprins inter momentul declansarii procesului nasterii, moment din care nu se mai poate discuta despre o infractiune de avort, si momentul incheirii acestui proces.

Aceasta prevedere a aparut pentru ca practica a demonstrat ca in interiorul acestui interval se pot comite numeroase infractiuni impotriva fatului, de la cazuri de culpa medicala in asistarea nasterii, soldate cu moartea sau vatamarea fatului si pana la fapte intentionate.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, joi, ca a sesizat o serie de critici la adresa ministerului pe care il conduce pe tema proiectelor de coduri, calificandu-le drept nefondate si anuntand ca ele nu vor ramane fara un raspuns din partea institutiei.

Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dupa ce saptamana trecuta au fost avizate de catre Executiv Codul penal, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila. Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in luna mai pentru aprobarea acestora.

Articole din editia din data de 13 Martie 2009

 • Mariana Gaju, la un nou mandat de presedinte al ACOR Constanta

  Actualitate
 • Luna curateniei de primavara la Cernavoda

  Actualitate
 • Loturi de casa acordate tinerilor din Mircea Voda

  Actualitate
 • Receptie la sistemul de alimentare cu apa la Ion Corvin

  Actualitate
 • Balul Primaverii, sarbatoare dedicata femeilor din Silistea

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Daună totală în livezile din județul Constanța

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771