Proiectul de locuinte ieftine pentru tineri prinde contur si la Medgidia

Februarie 2009, Ghiulseren Abduraman

Actualitate
Consilierii locali ai Partidului Social Democrat din Medgidia au initiat in sedinta Consiliului Local din luna octombrie a anului trecut un proiect de construire de locuinte ieftine pentru tinerii din municipiu.
De asemenea, in ultima sedinta ordinara a consiliului local din 2008, consilierii PSD au introdus pe ordinea de zi un proiect de hotarare privind aprobarea metodologiei &Programului de coordonare in vederea construirii de locuinte ieftine pentru tineri, destinate cumpararii”.
Consilierii locali PSD au demarat acest proiect in Medgidia ca urmare a cererilor numeroase adresate lor cu diverse ocazii de catre tinerii casatoriti care nu dipsun de resurse materiale suficiente pentru achizitionarea de locuinte de pe piata imobiliara. in ultimii ani in municipiul Medgidia nu s-au realizat locuinte pentru tineri, iar propunerea construirii de locuinte ieftine pentru tineri a fost adoptata in unanimitate de toti membrii consiliului local.

Proiectul este sustinut de consiliul local
&Candidatii PSD pentru alegerile parlamentare Liviu Tit Brailoiu si Lucian Balut au promis in campania electorala realizarea acestui proiect. Avand in vedere rezultatele, ne-am gandit sa ne tinem de promisiune si sa promovam noi proiectul in consiliul local. Este un proiect viabil care din fericire nu a avut culoare politica fiind sustinut de actuala conducere si toti consilierii locali”, a declarat consilierul PSD Luminita Vladescu. Realizarea investitiilor privind constructia de locuinte ieftine pentru tineri destinate cumpararii vor fi finantate de constructorii sau antrepenorii castigatori ai licitatiilor publice ce vor fi organizate de Primaria Medgidia.
Terenurile destinate construirii de locuinte ieftine pentru tineri vor fi transmise persoanelor fizice beneficiare ale programului in folosinta gratuita pe perioada realizarii constructiei.

Locuintele se vor construi in zona Spital
in sedinta din luna decembrie consilierul PDL Dumitru Moinescu a solicitat identificarea si punerea la dispozitie a amplasamentului constructiei pana pe la data de 28 februarie 2009. Termenul a fost respectat de administratia locala fiind identificat un teren de 2000 de metri patrati in zona Spital pentru construirea locuintelor ieftine.
&Va fi un cvartel de patru blocuri cu loc de parcare si o piata iar la sedinta din luna aceasta se va propune un proiect de hotarare privind punerea la dispozitie a terenului si inceperea studiului tehnic”, a precizat consilierul municipal PSD Luminita Vladescu. Vor putea beneficia de locuinte ieftine pentru tineri orice persoana adulta, de pana la 35 de ani impliniti la data selectiei, cu domiciliul in municipiul Medgidia sau cu loc de munca pe raza orasului.
Se mai pot inscrie in acest program si tineri cu handicap grad 1, tineri care au fost evacuati din locuinte retrocedate in baza legii 10/2001, tineri care provin din institutii de ocrotire social sau tineri care au adoptat copii. Costul unei locuinte va fi de 400/450 euro pe metro patrat, pret ce include si T.V.A.
in sedinta ordinara din 26 februarie va fi stabilita si aprobata componenta comisiei de analiza a dosarelor. Comisia va analiza dosarele si va prioritiza repartizarea acestora in limita a 20% din numarul unitatilor de locuit din fiecare bloc, prioritate avand titularii cererii sau membrii din familie cu grad 1 de handicap. Celelate 80% din locuinte vor fi repartizate in ordinea tragerii la sorti.

Tragere la sorti televizata
Tombola va fi organizata in luna mai a fiecarui an in prezenta unei comisii format din primarul orasului, reprezentanti ai fiecarui partid reprezentat in consiliul local, si trei locuitori ai Medgidiei.
Tragerea la sorti se va face intr-un loc public in prezenta celor inscrisi pe lista si se va transmite in direct. Cei care doresc sa se inscrie in program trebuie sa depuna la primaria Medgidia o cerere de inscriere insotita de documentele necesare.
Programul &Locuinte ieftine pentru tineri&, proiect unic la nivel national, a fost lansat in vara anului trecut de primarul Constantei, Radu Mazare. Prima etapa a programului a fost consumata. La inceputul lunii a fost incheiata perioada de semnare a antecontractelor pentru primele 1.044 de locuinte. Potrivit Primariei Constanta, la incheierea perioadei de ridicare a documentatiei si semnare a antecontractelor, 913 din primii 1.044 de befeciari au ales sa semneze actele pentru o locuinta.
De asemenea, la mijlocul lunii ianuarie, numarul celor care semnasera antecontractele nu depasea 70. Constantenii inscrisi in program au fost tinuti in loc de conditiile din ce in ce mai dificile de creditare si problema avansului.
Primaria Constanta s-a implicat si a garantat cu sume din bugetul local pentru primele 1.044 de locuinte, astfel ca, in doar 10 zile, au fost semnate 913 antecontracte. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Constanta, 824 de beneficiari au optat pentru avans 0%, 45 dintre beneficiari au platit un avans de 25%, 19 constanteni au achitat deja 50% din valoarea locuintei si 12 au reusit sa-si achite integral viitoarea casa.

Articole din editia din data de Februarie 2009

 • Proiectul de locuinte ieftine pentru tineri prinde contur si la Medgidia

  Actualitate
 • Scandal la Discoteca Teachers

  Actualitate
 • Licitatie pentru delegarea serviciului de transport local

  Actualitate
 • Drumurile din Medgidia vor fi reparate

  Actualitate
 • Expozitie de porumbei la Medgidia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771