Locuinte sociale pentru rromii din Harsova

Februarie 2009, Ghiulseren Abduraman

Social
Vineri, 12 februarie a avut loc la Primaria Harsova lansarea proiectului &Construirea de locuinte sociale (inclusiv mica infrastructura) pentru 8 familii din localitatea Harsova-judetul Constanta
De la eveniment nu au lipsit reprezentanti ai Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca , ai Consiliului Judetean Constanta, ai Directiei de Munca si Protectie Sociala, primarul comunei Ciobanu, Ioan Suciu, primarul comunei Saraiu Vasile Bajan, functionari din cadrul primariei Cumpana., oficialitati locale. intrunirea a fost deschisa de primarul comunei Harsova Tudor Nadrag care i-a asigurat pe etnicii rromi ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a le imbunati viata si a anuntat demararea unui alt proiect de construire a 24 de case pentru rromi in acest an.

200 de apartamente sociale pana la sfarsitul anului
&Acum doua saptamani am depus documentatia la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei pentru construirea a inca 24 de case. Mai avem in program un proiect de construire a doua blocuri cu locuinte sociale pana la finele anului. Cele 100 de apartamente vor fi acordate cu precadere romilor. De asemenea, vrem sa identificam si sa acordam locuri pentru construirea de case romilor care au putere financiara”, a declarat Nadrag. Edilul a mai promis finalizarea constructiei a inca 100 de apartamente ANL pana la sfarsitul anului.

Investitii in Harsova
Administratia locala a reusit sa acceseze un proiect in valoare de 3 milioane de euro in vederea extinderii retelei de canalizare in oras. in proiect sunt incluse 43 de strazi locuite in mare de rromi. Primaria din Harsova a mai reusit sa ajute un investitor sa infiinteze o fabrica de confectii metalice si o alta de ploistiren care ar putea asigura 150 de locuri de munca locuitorilor din oras.
&Esenta acestui proiect consta in calificarea rromilor in diferite meserii din domeniul constructiilor. Persoanele calificate vor fi implicate direct in construirea locuintelor iar familiile acestora vor fi monitorizate pentru a se verifica daca isi platesc la timp utilitatile, daca isi trimit copii la scoala sau daca se inscriu la un medic de familie”, a precizat managerul proiectului Mihaela Bobe. Octavian Ruse, directorul societatii care se va ocupa de proiect a spus ca se vor introduce in proiect materiale de buna calitate si ca la sfarsitul lunii martie vor incepe lucrarile. Valoarea totala a proiectului este de 250.000 de euro din care 18,7% va fi contributia autoritatii publice locale.
Proiectul a luat nastere la initiativa autoritatii publice locale Harsova si se inscrie intr-un program de integrare sociala a romilor din localitate.

Rromii vor fi supravegheati 5 ani de zile
Programul a fost elaborat in parteneriat cu Grupul de Initiativa & Rromii-Speranta Harsova” . in cadrul intregului program care se va desfasura pe o perioada de 10 luni, sunt prevazute, o serie de activitati pe diferite domenii ca educatie, sanatate, ocupare/pregatire vocationala, locuire/mica infrastructura, avand ca scop incluziunea sociala a persoanelor marginalizate de etnie roma. Acest program se pliaza pe Strategia de Dezvoltare Locala a orasului, fiind in acord cu obiectivele propuse pe domeniul social si va fii monitorizat timp de 5 ani dupa finalizarea lui.
Terenul pus la dispozitie de Consiliul Local Harsova in scopul construirii a 8 locuinte sociale se afla situat intr-o zona la marginea localitatii unde locuiesc in mare majoritate populatie de etnie roma. Prin construirea locuintelor in aceasta zona, se reglementeaza situatia terenului, care in alte conditii ar fi fost ocupat abuziv, cu locuinte improvizate, sau pentru depozitarea deseurilor menajere. in acest fel se creeaza premizele formarii in zona a unui nucleu social, care va reprezenta un bun exemplu pentru restul membrilor comunitatii.

Articole din editia din data de Februarie 2009

 • Drumuri in curs de pietruire la Vulturu cu sprijinul CJC

  Social
 • Alimentare cu apa la Nicolae Balcescu

  Social
 • Proiecte importante la Saraiu

  Social
 • Campanie de igienizare la Nicolae Balcescu

  Social
 • Pensionarii din Agigea, scutiti de taxele de gunoi si paza

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Sprijin pentru locuitorii din comuna Dobromir, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Mesajul primarului Niculae Stan, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Mesajul primarului comunei Comana, Ion Șchiopu, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771