Functionarii, sub zodia pensionarii

6 Februarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie locala
Functionarii publici care au atins sau au depasit varsta legala de pensionare si care au vechimea in munca prevazuta de lege circa 6.500 de persoane vor iesi astazi la pensie, cu forta.
Masura face parte din programul anticriza, iar sindicalistii s-au declarat de acord cu aceasta solutie.
Primul episod al procesului de reducere cu 20% a cheltuielilor bugetare se va consuma astazi la Casa de Pensii, care va intocmi dosarele de pensionare pentru 6.500 de functionari publici cu functii de conducere scosi cu forta in afara campului muncii.
Guvernul face astfel primele "sacrificii" pe "altarul" masurilor anticriza, iar posturile pe care proaspetii pensionari le vor lasa libere in administratie vor fi blocate, dupa cum prevede o ordonanta a Executivului care nu mai permite angajari pana la sfarsitul anului decat in situatii exceptionale.
Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a trimis institutiilor bugetare, inca de la jumatatea lunii ianuarie, memorandumul care cuprinde aceste masuri. Reprezentantii sindicatelor functionarilor publici s-au declarat de acord cu masura pensionarii obligatorii a celor care indeplinesc conditiile de varsta si vechime, motivul fiind preocuparea lor de a mentine locurile de munca pentru cei tineri.
"Din cauza acestor 6.500 de persoane cu varsta de pensionare si cu functii de conducere tinerii nu pot avansa", a declarat Vasile Marica, liderul Aliantei Functionarilor Publici "Sed Lex". Marica a explicat, in ziua anuntului privind memorandumul, ca cele 6.500 de persoane cu functii de conducere din administratia centrala reprezinta o treime din sefii functionarilor publici din ministere.
Dupa estimarile sindicalistilor, in Romania sunt in total circa 25.000 de bugetari aflati la varsta de pensionare, iar acestia vor fi eliminati din sectorul public treptat, pe parcursul anului. Lor li se vor alatura si cei care implinesc in 2009 varsta si vechimea pentru retragerea din munca.
Economiile la bugetul de stat vor fi importante, insa se va impovara fondul de pensii, pentru ca mii de persoane nu vor mai plati contributii la asigurarile sociale, ne-a explicat Mihai Seitan, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii.

Articole din editia din data de 6 Februarie 2009

 • Primaria din Independenta a incheiat un protocol de colaborare cu Muzeul National al Agriculturii din Slobozia

  Administratie locala
 • Gradinita in Viroaga

  Administratie locala
 • Gradinita si centru medical la Baraganu

  Administratie locala
 • Loturi pentru case pentru locuitorii din comuna Saraiu

  Administratie locala
 • Primul hram al Bisericii din Sibioara

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771