5 miliarde solicitate in 2008 pentru dezvoltarea satelor

23 Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Fonduri Europene
Sumele solicitate anul trecut din fondurile europene de dezvoltare rurala au ajuns la 5 miliarde de euro, depasind de aproape trei ori alocarea anuala in valoare de 1,83 miliarde euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Numarul cererilor de finantare conforme depuse la APDRP pe cele cinci masuri active si doua scheme de ajutor de stat a ajuns la 6.232, desi au fost selectate doar 1.339 proiecte pentru finantare, in valoare de 752 milioane euro, pe numai trei masuri care au beneficiat de mai multe sesiuni de depunere.
Potrivit APDRP, cele mai multe cereri depuse au fost inregistrate pe masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole, un numar de 3.581 proiecte, valorand 983 milioane euro si pe masura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor - 1.370 proiecte, in valoare de 3,32 miliarde euro.
Datele APDRP arata ca pe intregul an 2008 au fost contractate peste 666 milioane euro pe un numar de 1.222 de proiecte.
MAPDR a lansat pe 3 decembrie inca doua noi masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), adresate grupurilor de producatori si fermelor de subzistenta, termenul de depunere expirand pe 27 februarie.
Sprijinul financiar nerambursabil pentru masura 142 - destinata infiintarii grupurilor de producatori este de 138,855 milioane euro.
Fondurile sunt disponibile pana in anul 2013. Obiectivul specific al acestei masuri este de a incuraja infiintarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si silvic in vederea obtinerii de produse de calitate care indeplinesc standardele comunitare, prin aplicarea unor tehnologii de productie unitare si sprijinirea accesului la piata a propriilor membri. Pentru cea de-a doua masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - suma totala este de 476,077 milioane.
Masura este destinata cresterii volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi-subzistenta sa devina viabile economic, dar si pentru diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.
PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de reprezentantii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurala, structura institutionala a Comisiei Europene cu responsabilitati in acest domeniu si a fost lansat la inceputul lunii martie, cu masurile 121, 123 si 322.
Valoarea totala alocata Romaniei pentru dezvoltare rurala prin acest program se ridica la aproximativ 8 miliarde euro, pana in 2013.
(Sursa: Agerpres)

Articole din editia din data de 23 Ianuarie 2009

 • Cursuri de formare profesionala pentru persoanele fara locuri de munca

  Fonduri Europene
 • Un politist din Medgidia amenintat cu moartea

  Fonduri Europene
 • Romanii nu au nevoie de permis de munca pentru slujbe de conducere si de inalta calificare in Italia

  Fonduri Europene
 • CSM Medgidia a castigat "Cupa Municipiului"

  Fonduri Europene
 • Proiecte cu bani SAPARD prelungite

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • A treia sesiune a evenimentului - Bursa locurilor de muncă - la Satu Nou

  Fonduri Europene
 • A fost semnat contractul de finanțare pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Fonduri Europene
 • Centru de zi pentru bătrânii din Oltina

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unui ansamblu de locuințe sociale în Negru Vodă

  Fonduri Europene
 • Pași importanți pentru demararea lucrărilor de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771