"Dragul Stolo" a fost numit premier

Decembrie 2008, Bogdan Chirita

Actualitate
Theodor Stolojan este premierul desemnat sa conduca Guvernul Romaniei pe o perioada de patru ani. Anuntul a fost facut la Palatul Cotroceni, de catre presedintele Traian Basescu, dupa o intalnire de 20 de minute cu partidele parlamentare. &Am avut in vedere un om capabil, pe de o parte, sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata s-o gestioneze, iar, pe de alta parte, un om cu suficienta autoritate pentru a putea gestiona buna functionare a guvernului si a institutiilor statului, intr-o perioada in care Romania devine tot mai afectata de efectele crizei financiare”, a spus Basescu in fata presei, dupa care l-a invitat, razand, pe Stolojan sa spuna si el cateva cuvinte.

Fostul presedinte al PNL a inceput cu un discurs de Oscar, incoerent din cauza emotiei vizibile: &Doresc, in primul rand, sa multumesc presedintelui tarii, Traian Basescu, pentru increderea pe care mi-a acordat-o prin desemnarea mea in calitate de prim-ministru desemnat. De asemenea, doresc sa multumesc PD-L, care m-a sustinut in intreaga activitate ca membru al partidului si mi-a acordat incredere atunci cand a facut propunerea ca eu sa fiu propus presedintelui pentru aceasta functie, desemnarea mea ca prim-ministru”.

Dupa ce a depasit tracul initial, Stolojan a precizat ca misiunea sa, in urmatoarele 10 zile, prevazute de Constitutie, este sa formeze o majoritate, prin &o colaborare” cu PD-L, PSD si UDMR, &partide care si-au manifestat dorinta de a participa la guvernare” si pentru a realiza programul de guvernare.
Apoi, Stolojan vrea sa formeze Guvernul pentru a fi investit in Parlament, cel mai tarziu pe 22 decembrie. Daca acest Cabinet va fi investit, si Stolojan s-a declarat convins ca acest lucru se va intampla, Guvernul Stolojan II (Stolojan a mai fost premier intre 1991 si 1992) va avea doua misiuni: bugetul pe 2009, pe baza programului de guvernare, si reforme &esentiale” in educatie, sanatate si administratie publica.

Dupa ce i-a strans mana premierului desemnat si i-a urat &noroc”, Basescu a tinut sa faca o precizare, care a spulberat sperantele PSD de a avea premier macar doi ani: &Mandatul d-lui Theodor Stolojan, in cazul in care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani si nu un mandat fractionat”.
in scena de la Palatul Cotroceni, s-au inversat practic rolurile din 2004, cand Stolojan era candidatul Aliantei la Presedintie si Basescu propus premier. Dupa ce &draga Stolo” s-a retras, Basescu a candidat la sefia statului si a castigat.

Stolojan nu este nou in politica. inainte de 1989, el a ocupat functia de director adjunct al Directiei valutare din Ministerul de Finante, fiind de profesie economist. A intrat in politica imediat dupa Revolutie fiind sustinut de Ion Iliescu, cel care l-a si numit premier, imediat dupa &abdicarea” lui Petre Roman.

Theodor Stolojan a fost desemnat sef al executivului, prima oara la 1 octombrie 1991. El a aparut in arealul politicii autohtone in 1990, facand parte initial din Guvernul provizoriu al lui Petre Roman, ca ministru adjunct de finante, apoi ca ministru plin, pana in aprilie 1991 cand este numit presedinte al Agentiei Nationale de Privatizare, pentru urmatoarele cinci luni, perioada in care a fost elaborat primul proiect al Legii privatizarii si a fost constituit Fondul Proprietatii de Stat si cele patru Fonduri ale Proprietatii Private.

Articole din editia din data de Decembrie 2008

 • "Dragul Stolo" a fost numit premier

  Actualitate
 • Ziua liceului "Nicolae Balcescu"

  Actualitate
 • Profesorii risca sa nu isi primeasca salariile de sarbatori

  Actualitate
 • Autoritatile din Cernavoda fac ordine pe strazi

  Actualitate
 • Camere de monitorizare a traficului la Medgidia

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771