Fluturasi impotriva vaccinului HPV distribuiti in Medgidia

Decembrie 2008, Ghiulseren Abduraman

Social
Asociatia crestin ortodoxa Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti, filiala Constanta a impartit in Medgidia si in celelalte localitati ale zonei pliante trei mii de pliante care condamna vaccinul destinat prevenirii cancerului de col produs de virusul papilomatos uman (HPV).

Pliantul informeaza asupra efectelor adverse si a riscurilor pe termen scurt si mediu ale vaccinului netestat Silgard. Parintii din Medgidia care au gasit in cutia postala acest acest fluturas au toate motivele sa se panicheze avand in vedere ca autorii acuza compania Merck, cea care fabrica vaccinul ca are pe constiinta cateva zeci de mii de morti si sute de mii de bolnavi in urma comercializarii Gardasilului (numele Silgardului in SUA) si a Vioxxului (medicament ce a provocat cauza mortii si bolii multor oameni in 1999).
Autorii pliantului sunt profesorul universitar Pavel Chirila, doctorul Alergolog Imunolog Rares Simu, si doctorul Cristea Todea Gross, vicepresedintele Asociatiei Pro Vita. Acestia spun ca Gardasilul a fost interzis in cateva state din SUA iar producatorii au recunoscut public ca nu au testat potentialul cancerigen si sterilizant al Silgardului, afirmatie care lasa loc posibilitatii ca fetitele sa fie sterilizate prin aceasta vaccinare sau sa dobandeasca mai tarziu o forma de cancer. Cei care au redactat pliantul anti vaccin avertizeaza si spun ca e posibil ca totul sa fie o inselatorie.

Efecte adverse multiple
in fluturas sunt descrise in amanunt efectele adverse ale administrarii vaccinului respectiv, mancarime, roseata, febra, greturi, durere la locul infectiei, soc anfilactic, epilepsie, paralizii, atacuri de panica, tulburari circulatorii, dureri de cap si de spate, ameteli, caderea parului, amenoree secundara (lipsa menstruatiei), tulburari de sensibilitate, dureri articulare, eruptii pe piele, oboseala accentuata, lipsa poftei de mancare, tremuraturi, meningita virala, deces.
&in loc sa rezolve criza asistentei medicale din Romania, Ministerul Sanatatii promoveaza o campanie de vaccinare a fetelor de 11-12 ani cu &Silgard” (”Gardasil” in varianta americana), vaccin destinat prevenirii cancerului de col produs de virusul papilomatos uman (HPV. Punerea pe acelasi plan a vaccinurilor care previn bolile copilariei cu un vaccin ce se presupune ca ar preveni o boala care apare doar dupa inceperea vietii sexuale (mai ales in conditii de libertinaj), denota o graba nejustificata, de neinteles pentru cei preocupati cu adevarat de soarta copiilor nostri, cu atat mai mult cu cat nu au fost comunicate si informatiile privitoare la efectele nocive” afirma reprezentantii asociatiei pe siteul oficial.
Toate scolile generale in care ar fi trebuit sa inceapa campania de vaccinare au organizat sedinte cu parintii in care s-au facut informari asupra vaccinului in prezenta asistentilor si a medicului scolar. &Dintre cei 27 de parinti de la doua clase, 26 au semnat o declaratie prin care refuza administrarea vaccinului. Un singur parinte nu a putut fi prezent, iar cei care au venit au pus intrebari medicului scolar cu scopul de a se informa. Ei spun ca singurele informatii le-au aflat din presa.

Pliantele anti vaccin i-au panicat pe parinti
Acestia nu neaga importanta vaccinului insa considera ca trebuiau efectuate un pachet minim de analize fetitelor si o mai buna campanie de informare inaintea administrarii vaccinului”, a declarat directoarea scolii generale nr. 2 din Medgidia Narita Tudorita.
in plus, pliantele distribuite de Asociatia Pro Vita in care se descriu cazurile de deces provocate de vaccin au speriat parintii care adauga ca nu reusit sa se documenteze indeajuns.
La scoala nr.6 din localitate situatia este similara. &Am avut sedinta cu parintii, si majoritatea au semnat o hartie prin care refuza vaccinul. Dintre cei 41 de parinti doar doi au acceptat administrarea vaccinului motivand ca in cazul in care este intradevar benefic nu ar avea banii necesari pentru procurarea dozelor de vaccin”, afirma directoarea scolii nr.6 din municipiu.
Conducerea scolii generale nr.1 din Medgidia a convocat parintii pentru a afla parerilor lor in ceea ce priveste vaccinul. Se pare ca din cei 47 de parinti prezenti unul singur a acceptat administrarea vaccinului deoarece are o ruda studenta la medicina care a convins-o despre beneficiile lui. Restul au semnat declaratii de refuz spunand ca nu au fost informatii despre beneficiile acestui vaccin si li se pare suspect ca li s-a cerut acordul in vederea administrarii vaccinului. &Protejeaza-ti fiica!” este titlul pliantului pe care parintii fetelor de clasa a IV-a il primesc la sedintele de informare.
Campania demarata de Ministerul Sanatatii Publice si sustinuta de cei doi producatori Merck Sharp Dohme si GlaxoSmithKline , de Societatea de Obstetrica si Ginecologie si de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, consta in 13 intrebari si raspunsuri despre HPV. Directorii de scoli spun ca nu stiu ce vor face cu putinii parinti care au acceptat totusi sa isi vaccineze fetitele, urmand a se consulta cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean in aceasta privinta.

Articole din editia din data de Decembrie 2008

 • Taximetristii indepartati de la poarta Spitalului Municipal

  Social
 • Site-ul Primariei Medgidia, o pa(ra)gina web

  Social
 • Primul premiu Mehmet Niyazi

  Social
 • Ziua Nationala sarbatorita la Medgidia

  Social
 • 6 PSD, 4 PDL si 3 PNL

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Municipiului Medgidia - Anunț de Interes Public

  Social
 • Copiii din Siliștea, în excursie la Aqua Magic

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771