Doua fabrici se vor lansa la Harsova

7 Noiembrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Autoritatile locale fac eforturi pentru atragerea investitorilor si crearea locurilor de munca.

Primaria si Consiliul Local Harsova vor primi din partea Guvernului, prin Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, fonduri in valoare de 100 miliarde lei vechi, din care 65% reprezinta contributie nerambursabila.
Banii sunt destinati proiectului de extindere a canalizarii cu 12 kilometri si reabilitarii si completarii sistemului de apa pe alti sase kilometri.
Primarul din Harsova, Tudor Nadrag, sustine ca noua canalizare cuprinde o treime din suprafata orasului lipsita de sistem, iar retelele de apa moderne vor inlocui in primul rand conductele de azbociment, intrate in proces de exfoliere. &Lucrarea se va derula pe 43 de strazi, din care 11 sunt pe teren stancos.
Finantarea pentru anul in curs, de aproximativ 25 miliarde lei am primit-o deja, iar diferenta va fi alocata anul viitor. Timpul de lucru estre estimat la 10 luni. Vom colabora cu constructorul si vom lucra cu forte proprii, utilajele primariei si oameni, pentru a reduce foarte mult costurile. in prima faza se va introduce retelele pe strazile Libertatii si Viitorului”, a declarat primarul din Harsova, Tudor Nadrag.
El a specificat ca in aceeasi idee, modernizarea orasului, a fost semnat recent si un parteneriat cu Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta. Acordul prevede o investitie de 5 milioane euro in mai multe lucrari: o statie de epurare, 2 statii de pompare, o conducta de refulare pe o suprafata de 5 kilometri si reabilitarea unei surse de apa.
&Constructiile incep in mai 2009 si completeaza proiectul canalizarii. in acest fel, nu vom mai deversa apele uzate in Dunare, ele fiind preluate pde conducte si apoi epurate in statia speciala”, a mai explicat Nadrag. Un alt proiect depus la Agentia pentru Fonduri Europene de la Braila, in valoare de 7 milioane euro, se refera la asfaltarea principalelor drumuri; el a trecut de faza de eligibilitate.

Consiliul Judetean sare in ajutorul harsovenilor
&La inceputul saptamanii trecute, in Monitorul Oficial a aparut o informatie, potrivit careia Guvernul a alocat diferite sume administratiilor publice locale pentru echilibrarea bugetelor. Harsova nu a primit nici macar un banut. in aceste conditii, am mers la Consiliul Judetean Constanta si am solicitat ajutor.
in ultima sedinta, orasul Harsova a primit 6,5 miliarde lei vechi de la Consiliul Judetean”, a mai spus Tudor Nadrag, completand ca banii vor merge in lucrari de infrastructura. &Avem asigurarea ca administratia judeteana ne va aloca banii pentru finalizarea lucrarilor la azilul de batrani si schimbarea denumirii acestuia in unitate memdico-sanitara, asemanator celui de la Agigea. Alte 6 miliarde lei se vor aloca pentru finalizarea Centrului de Persoane Abuzate si transformarea acestuia in Centru Medical de Permanenta”, a spus Nadrag.

Locuinte sociale pentru opt familii de rromi
Consiliul Local Harsova a aprobat recent mai multe proiecte de hotararli privind modernizarea instrastructurii locale. Consilierii au votat studiul de fezabilitate pentru construirea de locuinte sociale (inclusiv mica infrastructura) pentru opt familii de rromi din orasul Harsova.
Autoritatile vor cofinanta proiectul din bugetul local cu 45942 euro. &Vom construi fie opt case, a cate un miliard lei locuinta, fie 16-iar valoarea construtiei va fi de 500 milioane lei”, a spus Nadrag.

De asemenea, Consiliul Local a aprobat trecerea din proprietatea publica a orasului si din administrarea Consiliului Local Harsova, in proprietatea publica a judetului si in administrarea Consiliului Judetean Constanta, a imobilului Camin Cultural, situat in satul Vadu Oii, in vederea consolidarii si modernizarii.
Miniparlamentul local a mai hotarat implicarea unitatii administrativ teritoriale Harsova in Programul prioritar national pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale si dotarea asezamintelor culturale din mediul mic urban.
Proiectul se refera la &Reabilitarea, modernizarea si dotarea Casei de Cultura din localitate”. Investitia privind reabilitarea, modernizarea si dotarea Casei de Cultura a orasului face parte din Strategia de dezvoltare locala, conform HCL nr.105/2006. in hotarare este prevazut faptul ca se pastreaza destinatia cladirii Casei de Cultura timp de minim 15 ani de la data realizarii investitiei, iar asigurarea finantarii se va realiza din resurse proprii sau atrase, de minimum 25% din valoarea maxima ce se poate aloca de la bugetul de stat.
Consiliul local se angajeaza sa suporte cheltuielile de mentenanta si gestionare a investitiei, pe o perioada de cel putin 5 ani de la data la care investitia a fost data in exploatare. &Principalul meu obiectiv este atragerea investitorilor. in utima sedinta, am aprobat concesionarea loturilor pentru construirea a doua fabrici: de confectii metalice si pentru poliesten excudat. Ele vor crea aproximativ 150 de locuri de munca. impreuna cu Consiliul Local am initiat astfel premisele realizarii primelor locuri de munca in orasul Harsova”, a conchis Tudor Nadrag.

Articole din editia din data de 7 Noiembrie 2008

 • Municipalitatea Medgidia a uitat gunoiul menajer pe strazi

  Administratie locala
 • Tit-Liviu Brailoiu

  Administratie locala
 • LIVIU BRAILOIU, senatorul care il detroneaza pe Puiu Hasotti

  Administratie locala
 • SENOL ZEVRI:

  Administratie locala
 • Lucian Balut: "Indemnizatia de deputat de simte in bugetul familiei"

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771