Proiect de deseuri la Cernavoda

Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Primaria orasului Cernavoda a gazduit astazi masa rotunda cu tema Depozitul de deseuri slab si mediu active de la Saligny - Campanie integrata de informare.
La eveniment au participat primarul orasului Cernavoda Mariana Mircea, primarul comunei Saligny Gabriel Tatulescu, reprezentantul ANDRAD ( Agentia nationala pentru deseuri radioactive ) Stela Diaconu, reprezentanti ai Autoritatii judetene de sanatate publica Constanta, ai ONG-urilor cu activitate in domeniu. Organizatorii evenimentului au fost Fundatia Terra Mileniul III si Primaria Cernavoda.
Subiectele discutate in cadrul mesei rotunde au fost : prezentarea activitatilor proiectului Stop contributiei la dezastrul nuclear! ce are ca scop cresterea nivelului de constientizare privind destinatia deseurilor nucleare in Romania. Obiectivele principale ale proiectului au vizat cresterea nivelului de lucru in retea intre ONG-urile de mediu dar si cresterea nivelului de constientizare si informare privind depozitul de deseuri slab si mediu radioactive in comuna Saligny.

Reprezentantul ANDRAD a prezentat stadiul actul al proiectului de depozit de la Saligny. Noul depozit va prelua si depozita definitiv in conditii de securitate maxima deseurile slab si mediu active care se afla depozitate pe amplasamentul CNE si pe cele care se vor produce in momentul dezafectarii CNE Cernavoda.

Depozitul se va construi cu respectarea tuturor reglementarilor nationale si internationale in vigoare, pentru realizarea sa fiind necesara obtinerea de numeroase avize, autorizatii, acte de reglementare si legislative pentru promovarea investitiei si pentru aprobarea amplasamentului.

Primarul orasului Cernavoda Mariana Mircea a prezentat stadiul infiintarii Comitetului local in zona Cernavoda, un organism necesar informarii si implicarii cetatenilor in procesul de luare a deciziilor in ceea ce priveste construirea de obiective nucleare. De asemenea, primarul orasului Cernavoda a prezentat experienta altor comunitati cu obiective nucleare in ceea ce priveste compensatiile pe care acestea le primesc si gradul de implicare al cetatenilor in astfel de proiecte.

In finalul intalnirii s-a hotarat ca la inceputul lunii decembrie se se organizeze o dezbatere publica pe tema infiintarii depozitului de deseuri de la Saligny, dezbatere la care vor participa cetatenii din Cernavoda, comuna Saligny si satele alaturate, reprezentanti ai ANDRAD, SNN si altor institutii si organizatii implicate in proiect.

Articole din editia din data de Octombrie 2008

 • Basescu: "Romania are nevoie de sprijinul NATO"

  Administratie locala
 • Lucrari la montarea conductelor de gaze la Negru Voda

  Administratie locala
 • Lacasul de cult din Cerchezu, imbraca vesminte noi

  Administratie locala
 • Primarul din Albesti, Gheorghe Moldovan, sprijina parohia din Vartop

  Administratie locala
 • Gradinita si cresa in Tuzla

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771