Zevri Senol, un parlamentar exact cum vor oamenii

Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Interviuri
Recent, un ziar local publica rezultatele unei anchete printre cetatenii din judetul Constanta si le comunica presedintilor de partid Emil Boc, Calin Popescu-Tariceanu si Mircea Geoana cum ar trebui sa fie deputatul sau senatorul pe care ei sa-l propuna pentru partidele lor: &Viitorul parlamentar ar trebui sa fie tanar, corect, sincer si scolit”.

Nu stim ce oameni vor fi in viitorul parlament, pe care oamenii il vor vota pe 30 noiembrie, dar suntem siguri ca domnul Emil Boc si Partidul Democrat Liberal (PD-L) au facut cea mai buna alegere cand l-au desemnat pe domnul Zevri Senol sa candideze pentru Camera Deputatilor in colegiul 2, care cuprinde si municipiul Medgidia.

Un OM pentru Medgidia
Zevri Senol este unul din candidatii noului val al clasei politice romanesti. in varsta de 46 de ani, candidatul propus de PD-L Constanta pe colegiul 2 pentru Camera Deputatilor are 46 ani, este casatorit si are 2 copii.
Este licentiat al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti (1986) si specialist in relatii internationale, disciplina pe care a aprofundat-o de-a lungul cursurilor urmate, in perioada 1993-1995 la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. Mai detine o diploma post-universitara in relatii europene si internationale eliberata de Amsterdam School of International Relations, ale carei cursuri le-a urmat in perioada anilor 1995-1996, o diploma in management obtinuta in cadrul programului CODECS- The Open Business University, 1997-1998 si este Executive Master of Business Administration(MBA), titlu obtinut in urma absolvirii in anul 2000 al programului IEDC- Bled School of Management, care s-a desfasurat in Slovenia.
in privinta experientei profesionale, retinem faptul ca Zevri Senol a lucrat ca analist politic si economic pentru Ambasada Republicii Coreea intre anii 1996-1999, iar in perioada iulie 2004 august 2005, Zevri a fost director executiv in cadrul Primariei Municipiului Medgidia, institutie in care a coordonat activitatea Directiei Strategii, Politici si Programe. in prezent, incepand din anul 2006, lucreaza la Autoritatea Navala Romana unde ocupa postul de Sef Serviciu Coordonare Programe, Directia Integrare Europeana si Relatii Internationale.
Toate aceste lucruri il contureaza pe Zevri Senol drept o personalitate puternica, bine pregatita din punct de vedere profesional pentru demnitatea de deputat in Parlamentul Romaniei. Dar pentru a deslusi un pic din personalitatea lui Zevri Senol, am realizat un scurt interviu.

Reporter: De ce candidati la Medgidia?
Zevri Senol: in primul rand, ca sa fiu cinstit, primul calcul a fost bazat pe sansele mele de succes: am analizat toate colegiile care sunt in judetul Constanta si am constatat ca am cele mai mari sanse la Medgidia, in colegiul nr.2. Dintre toti candidatii, sunt cel mai cunoscut in zona Medgidiei, iar notorietatea am capatat-o in timp, de-a lungul campaniei electorale din vara anului 2004, cat si in perioada in care am lucrat ca director executiv al Primariei: iulie 2004 - august 2005.
in al doilea rand, in calitate de director executiv al Primariei Municipiului Medgidia, am inceput o treaba, pe care din pacate nu am fost lasat sa o duc la capat, si ma simt dator fata de oamenii carora in anul 2004 le-am promis mai multe lucruri care sa duca la dezvoltarea economica si sociala a Medgidiei.
Cat am fost director executiv am lucrat la mai multe proiecte. astfel, intr-o perioada de un an, am obtinut semnarea a trei contracte de finantare PHARE, am lansat impreuna cu UNDP Romania proiectul Agenda Locala 21, care este o cerinta esentiala pentru atragerea de fonduri pentru proiecte, am finalizat o emisiune de obligatiuni municipale, am elaborat planul de dezvoltare strategica a Medgidiei, am demarat doua proiecte de parteneriat public-privat in domeniul infrastructurii, am trimis spre aprobare un proiect pentru construirea unei sosele de centura, am initiat implementarea catorva investitii straine.
in ultimul rand, candidez in Medgidia, pentru ca aici am foarte multi prieteni, care m-au chemat si care sunt gata sa ma sprijine cu tot ce au pentru a ajuta intreaga zona sa se reabiliteze din punct de vedere economic si social.

Reporter: Si totusi, ati mentionat ca nu ati fost lasat sa va faceti treaba. Ce s-a intamplat?
Zevri Senol: in calitate de director executiv, am incercat sa fac pentru Medgidia ceea ce eu credeam ca medgidienii au nevoie, in timp ce primarul Dumitru Moinescu incerca sa faca pentru Medgidia ceea ce credea el ca este bine. Din cauza aceasta, am avut mai multe discutii contradictorii cu Dumitru Moinescu, fapt care mi-a atras antipatia acestuia. Ultimul diferend a aparut odata cu construirea unei autogari de catre o persoana privata. in autogara respectiva, primarul Dumitru Moinescu dorea sa ii trimita pe toti transportatorii locali din Medgidia. Eu m-am opus, pentru ca locatia noii autogari, undeva in apropierea Garii Medgidia, nu era adecvata traseelor pe care transportatorii isi desfasurau activitatea, existand linii pe ruta Constanta Medgidia Cernavoda si retur, trasee pentru care nu era nevoie de abaterea de drum pana la gara. Am discutat la acea vreme cu cetatenii si operatorii de transport, am gasit o alternativa pentru ca masinile sa fie parcate in apropierea centrului, dar Dumitru Moinescu nici nu a vrut sa ia in considerare solutia propusa si m-a acuzat ca le apar interesele transportatorilor, in timp ce eu incercam sa apar in primul rand interesele cetatenilor din Medgidia!
&Am venit in Medgidia ca sa lupt impotriva raului”

Reporter: Care este relatia dumneavoastra cu Medgidia?
Zevri Senol: Primul contact l-am avut cu Medgidia in copilarie, cand veneam in vizita la o matusa care era casatorita in acest oras. Veneam in Medgidia de fiecare data cu emotia copilului de la tara care descopera frumusetea acestui oras, oamenii de aici si locurile din preajma urbei.
M-am implicat in viata Medgidiei destul de tarziu, cu prilejul alegerilor din anul 2004. Hotararea de a lucra pentru binele Medgidiei am luat-o intr-o iarna, la inceputul anului 2004, cand matusa mea a venit la Constanta, la o ruda, ca sa se incalzeasca, pentru ca in urbea condusa pe atunci de Mircea Pintilie oamenii inghetau de frig in case din cauza sistemului prost de incalzire centrala.
Acest lucru a fost un soc pentru mine si am decis sa ma implic mai mult pentru rezolvarea problemelor Medgidiei. in concluzie, l-am sprijinit pe Dumitru Moinescu in anul 2004, impotriva lui Mircea Pintilie, in ceea ce eu am numit cu toata convingerea batalia dintre bine si rau.

&PD-L este singurul partid apropiat de oameni”
Reporter: De ce candidati din partea PD-L?
Zevri Senol: Vreau sa va spun ca prima formatiune politica in care am intrat dupa Revolutia din decembrie 1989, a fost Uniunea Democrata a Turco-Tatarilor Musulmani din Romania.
Sunt membru fondator al acestei formatiuni politice si primul presedinte al filialei UDTTMR din Valu lui Traian, care s-a infiintat in anul 1990. in anul urmator am parasit aceasta formatiune si pana in anul 2001 am fost apolitic.
in 2001, am constatat ca o conditie pentru a reusi in Romania este sa faci parte dintr-un partid politic. Degeaba esti un bun specialist, cu pregatire peste hotare, cu diplome recunoscute la nivel international: daca esti singur, nu poti sa iti pui in practica ideile benefice pentru societate. Ca sa reusesti, trebuie sa te integrezi intr-un anumit sistem, care corespunde cel mai bine aspiratiilor si nevoilor tale. De aceea, in anul 2001 am facut o analiza a celor trei partide mari existente in Romania PSD, PNL si PD, si am ales sa ma inscriu in PD. De ce? Pentru ca PSD reprezinta coruptia si raul politic, iar in PNL sunt oameni de afaceri pusi pe capatuiala cu orice pret, in detrimentul oamenilor simpli si al natiunii. in acel moment, in 2001, PD era singurul partid care se transformase, care adusese la conducere oameni tineri, o noua echipa de conducere, care il avea in frunte pe Traian Basescu si care incerca sa dea un suflu nou clasei politice invechite in Parlament in perioada 1990-2000.
Practic, PD mi-a oferit o oportunitate si am constatat in timp ca este singurul partid apropiat de oameni, de nevoile lor, iar acest lucru nu este doar de fatada ci se poate vedea in profunzime.
Candidez din partea PD-L, pentru ca Medgidia a fost timp de 16 ani fieful PD-ului si nu cred ca locuitorii orasului, cu prilejul alegerilor locale care au avut loc la 1 iunie 2008, si-au schimbat radical optiunea politica, ci afirm ca au dat doar un vot de blam lnu primarului Dumitru Moinescu si Partidului Democrat Liberal, ci omului Dumitru Moinescu si unei parti din echipa din jurul acestuia.
Vorbind de UDTTMR si comunitatea turco- tatara din Medgidia, as dori sa fac o precizare. Chiar daca in anul 2004, cu prilejul alegerilor locale, am fost pe baricade diferite, a doua zi dupa castigarea scrutinului, usa mea a fost deschisa pentru toti membrii acestei formatiuni politice si pentru toti membrii comunitatii turco-tatare din Medgidia, ca de altfel pentrytoti cetatenii Medgidiei, carora am incercat, pe cat mi-a stat in competenta sa le rezolv problemele cu care se confruntau.
&Ca deputat, voi colabora cu primarul Iordache pentru binele Medgidiei”

Reporter: Daca veti fi ales deputat, ce veti face pentru Medgidia?
Zevri Senol: Voi incerca sa colaborez cu actuala conducere politica a administratiei publice locale, chiar daca actualul primar, domnul Marian Iordache, reprezinta un alt partid politic, pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii pentru dezvoltarea economica, administrativa si sociala a municipiului Medgidia. Pentru ca in acest colegiu electoral municipiul Medgidia reprezinta localitatea cu importanta economica si sociala cea mai mare, voi deschide aici cabinetul meu parlamentar, unde voi tine saptamanal audiente si voi lua contactul direct cu cetatenii orasului pentru a afla problemele cu care se confrunta, cu speranta ca, in limita competentelor mele, voi reusi sa rezolv o buna parte din cerintele acestora.
Sper ca, impreuna cu institutiile abilitate ale statului, fie ca vorbim despre institutiile centrale, fie ca ne referim la cele deconcentrate sau la administratia publica locala, sa gasesc solutiile cele mai bune pentru dezvoltarea Medgidiei, sa accesam si sa deblocam toate fondurile nationale si europene prin care pot fi finantate proiectele privind modernizarea acestui municipiu situat pe taramul dintre Dunare si Marea Neagra.

Articole din editia din data de Octombrie 2008

 • Basescu: "Romania are nevoie de sprijinul NATO"

  Interviuri
 • Lucrari la montarea conductelor de gaze la Negru Voda

  Interviuri
 • Lacasul de cult din Cerchezu, imbraca vesminte noi

  Interviuri
 • Primarul din Albesti, Gheorghe Moldovan, sprijina parohia din Vartop

  Interviuri
 • Gradinita si cresa in Tuzla

  Interviuri
 • Articole din aceeasi categorie

 • Marti incepe Kurban Bayram, cea mai mare sarbatoare a musulmanilor

  Interviuri
 • Nemirschi: In cazul gropilor de gunoi argumentul e ca ne pute in fata usii, nu ca cere UE

  Interviuri
 • Lucian Balut: "Indemnizatia de deputat de simte in bugetul familiei"

  Interviuri
 • Zevri Senol, un parlamentar exact cum vor oamenii

  Interviuri
 • Interviu cu directorul general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP), Jean Paul Tucan

  Interviuri
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771