Colaborarea romano-maghiara naste proiectul Nabucco

Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Politic
Pachetul de schimbari climatice a fost unul dintre subiectele discutate in cadrul sedintei comune de guvern Romania - Ungaria, a patra sedinta de acest gen condusa de premierii Calin Popescu Tariceanu si Ferencz Gyurcsany. Romania si Ungaria vor coopera cu Presedintia Consiliului UE, cu alte state membre ale UE si Comisia Europeana pentru identificarea unor "solutii rezonabile" privind problemele de energie si schimbari climatice, au convenit guvernele celor doua tari in sedinta comuna. Decizia a fost aprobata printr-o declaratie comuna semnata de reprezentantii celor doua guverne.

&Romania si Ungaria fac parte din grupul celor opt tari care au avut o pozitie comuna, in octombrie, la Varsovia, in privinta pachetului de schimbari climatice. Dorim sa continuam aceste consultari pentru ca eforturile facute de tarile noastre in privinta diminuarii poluarii, in perioada 1999 - 2005, sa fie recunoscute. Din cauza acestor masuri am avut intreprinderi care s-au inchis, puterea de cumparare a populatiei a scazut iar somajul a crescut", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la Szeged, in Ungaria.

in privinta securitatii energetice, mai precis Proiectul Nabucco, premierul Tariceanu a tinut sa felicite partea maghiara si a declarat ca "Romania este foarte interesata de acest proiect, si de gasirea unor solutii comune alternative la cele existente". Proiectul Nabucco prevede realizarea unei conducte de transport gaze naturale din regiunea caspica spre Europa centrala. Gazoductul urmeaza sa traverseze Turcia si regiunea Balcanica, catre Austria, si reprezinta un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependentei Europei fata de importurile de gaze din Rusia.

in discursul sustinut in deschiderea reuniunii, Tariceanu a mai aratat ca Romania si-a propus sa incheie procesul de aderare la Spatiul Schengen in primul semestru al anului 2011, cand Ungaria va detine presedintia UE.

in urma discutiilor s-a convenit si ca guvernul roman sa fi asistat de executivul ungar la proiectul de punere in functiune a unei statii de epurare a apelor uzate in Bucuresti, care va asigura acest serviciu pentru circa 10% din populatia Romaniei si care sa reduca volumul de poluanti in Dunare si Marea Neagra.
Cele doua parti au in vedere organizarea unui seminar comun romano-ungar, cu participarea autoritatilor locale, a operatorilor economici, autoritatilor publice centrale si a altor factori interesati, conform discutiilor din sedinta comuna a celor doua guverne, organizata, marti, la Szeged.

Membrii celor doua Cabinete au mai convenit asupra instituirii regimului de arie naturala protejata pentru Parcul Natural Cefa din zona de frontiera, in vecinatatea Parcului National Körös-Maros din Ungaria. in plus, Ministerele Apararii din Romania si Ungaria vor colabora, pe baza de reciprocitate, in cadrul centrelor de excelenta NATO care vor fi infiintate in cele doua tari.

Si in domeniul turismului va exista o colaborare intre cele doua guverne, pentru o promovare eficienta a rutelor turistice comune pe pietele externe si pentru realizarea unui brand al zonei de vest al Romaniei si, respectiv, al zonei de est a Ungariei. in sedinta comuna de la Szeged au fost stabilite ca rute tematice Drumul tuicii de prune (Drumul palincii), Drumul vinului, traditii culturale in mediul rural, stilul de arhitectura, parcuri nationale/parcuri naturale.

Articole din editia din data de Octombrie 2008

 • Basescu: "Romania are nevoie de sprijinul NATO"

  Politic
 • Lucrari la montarea conductelor de gaze la Negru Voda

  Politic
 • Lacasul de cult din Cerchezu, imbraca vesminte noi

  Politic
 • Primarul din Albesti, Gheorghe Moldovan, sprijina parohia din Vartop

  Politic
 • Gradinita si cresa in Tuzla

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Dragnea ameninta cu anticipate in cazul in care Iohannis nu numeste premierul PSD-ALDE

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771