"Portile deschise ale arheologiei", la Harsova

26 Septembrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

La Harsova s-a desfaturat la sfarsitul saptamanii trecute o manifestare inedita, dedicata tuturor iubitorilor de istorie, dar in special elevilor si cadrelor didactice. Intitulat Portile deschise ale arheologiei”, evenimentul a debutat la Primaria Hirsova cu dezbaterea ,,Arheologia si educatia. Forme de colaborare dintre scoala si muzeurdquo;. intreaga actiune a fost organizata de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, Muzeul Carsium - Hirsova si Primaria orasului Hirsova, impreuna cu Liceul teoretic Ioan Cotovurdquo; si Scoala nr. 1 din Hirsova. La eveniment au participat profesori si invatatori de la Liceul Ioan Cotovurdquo; si Scoala nr. 1, iar profesorul Ilie Ceausu a deschis discutiile prin prezentarea unui succint material care a evidentiat rolul si locul istoriei locale in formarea si educarea elevilor. S-a insistat mult si pe colaborarea dintre scoala si muzeu, lectiei de istorie tinuta intre vitrinele si materialele dintr-un muzeu revenindu-i un rol major in educarea tinerilor. La rindul sau, prof. Teodor Popescu a scos in evidenta faptul ca vizita intr-un muzeu poate si trebuie sa serveasca actului educativ, indiferent de disciplina predata. Ca profesor de limba romana, acesta a putut sa constate, cu prilejul unei activitati desfasurate la Muzeul Carsium, in urma cu un an, cu o clasa de la profilul filologie, faptul ca elevii au trait un adinc sentiment de emotie asemanator cu cel din ,bisericardquo;. De asemenea, in cadrul aceluiasi eveniment, profesorul Alexandru Dogaru, un entuziast al cunoasterii istoriei locale, a impartasit auditoriului eforturile din ultimele decenii pe linga autoritatile locale pentru reabilitarea unor personalitati istorice hirsovene, cum sint cele din familiile Cotovu, Oancea, Papuc. in nenumarate rinduri s-au facut demersuri pentru ca numele acestora sa fie acordat unor strazi, parcuri, institutii de cultura. in acest fel se constientizeaza cel mai bine, la nivelul unei comunitati mici, rolul si locul acestora in decursul istoriei si pot servi ca repere pentru educatia tineretului si nu numai.
Responsabilul Muzeului Carsium, dr. Nicolae Constantin: Desi sintem intr-o perioada de recesiune educativa, arheologia, istoria si muzeul pot juca un rol important in actul educativ, trebuie doar identificate caile si mijloacele pentru a ajunge aicirdquo;
Profesorul Ion Barbut a evocat importanta arheologiei si a cunoasterii valorilor materiale din muzee in educarea elevilor. in activitatea din anii trecuti a fost prezent cu elevii sai la muzeul din localitate si a putut sa constate ca efectul acestor demersuri educative a fost mult sporit fata de orele obisnuite tinute in clasa. Profesoara Mariana Bucsan a invocat nevoia de a se pune un accent sporit pe istoria locala, pentru ca de aici trebuie sa se porneasca in educarea tinerei generatii. in calitate de diriginta, aceasta a subliniat ca, in primul rind, s-a asigurat de faptul ca elevii au luat cunostinta de istoria locala, dupa care a organizat excursii pentru a cunoaste valorile cultural-istorice din imprejurimi (cetatea de la Capidava, Adamclisi, Muzeul de Arta de la Topalu), dar si la Bucuresti si in tara, pentru vizitarea monumentelor istorice, muzeelor de istorie si stiintele naturii. Directorul Scolii nr. 1 Hirsova, profesoara Camelia Serban, a insistat pe nevoia de organizare a unor activitati in parteneriat, lucru sustinut si de alti participanti la activitate. Dumitru Ifrim, administrator public, reprezentant al autoritatii locale, a tinut sa asigure participantii de sprijinul Primariei Hirsova, atit in gestionarea monumentelor, cit si in valorificarea acestora. Discutiile s-au prelungit mult peste timpul afectat, la ele participind si Sorin Nechita, un adevarat veteran al santierelor arheologice de la Hirsova, care a tinut sa aminteasca bogatiile extraordinare ale localitatii si necesitatea punerii acestora in valoare: monumentele istorice, cadrul natural si apele termale.
Participantii si-au exprimat dorinta de a vedea muzeul, expozitia cu materialele descoperite in aceasta campanie si de a continua acolo discutiile. Vizita s-a prelungit mai ales in fata standului cu materialele descoperite la cetatea Carsium, in aceasta vara. Au fost prezentate, la cererea participantilor, intre care s-au aflat si grupuri de elevi, obiecte de valoare, precum: vase si fragmente de epoca medievala si romana, obiecte din bronz, os, piatra, fragmente de vase din sticla, monede.
Evenimentul a continuat cu o vizita la santierul de la cetatea Carsium. Deschis pe data de 1 iulie, acesta isi va inchide portile la 30 septembrie. in ansamblu, actiunea a fost interesanta si importanta, mai ales pentru muzeul din localitate. S-a putut vedea, cu aceasta ocazie, ca activitatea institutiei se bucura de atentie din partea locuitorilor orasului si au fost identificate noi forme de a intari colaborarea cu scolile, in vederea educarii tineretului, aspect de care toti cei care lucreaza in muzee sint foarte interesati. S-a demonstrat ca, desi sintem intr-o perioada de recesiune educativa, arheologia, istoria si muzeul pot juca un rol important in actul educativ, trebuie doar identificate caile si mijloacele pentru a ajunge aici”, a subliniat responsabilul Muzeului Carsium, dr. Nicolae Constantin.

Album foto

 • Articole din editia din data de 26 Septembrie 2008

 • Modernizarea scolilor in Pecineaga

  Administratie locala
 • Parc pentru copii si club pentru pensionari, in Tuzla

  Administratie locala
 • Ziua Recoltei din Valu lui Traian

  Administratie locala
 • "Portile deschise ale arheologiei", la Harsova

  Administratie locala
 • Steaua Dunarii, la Cernavoda

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771