Sanse pentru elevii inteligenti, dar saraci

26 Septembrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Pe 15 septembrie, 1.025 de elevi saraci, dar capabili de performanta, de la tara ar fi trebuit sa invete in liceele de prestigiu din marile orase asa cum spune Legea 32/2008. Acest lucru nu s-a intamplat din cauza incetinelii cu care s-a realizat metodologia de aplicare a legii. Desi aceasta a fost aprobata pe 29 august de catre Ministerul Educatiei, in acest moment, procesul de selectie a elevilor absolventi de clasa a IV-a este in desfasurare. Majoritatea inspectorilor spun ca la 1 octombrie elevii vor ajunge in scolile bune de la oras. Conform metodologiei, conditiile principale de selectare a elevilor sunt veniturile situate sub o treime din salariul de baza minim brut pe tara ale fiecarui membru al familiei si rezultatele foarte bune la invatatura ale elevului. Anual, vor fi selectati cate 25 de elevi din fiecare judet, inscrisi in clasa a IV-a sau absolventi ai clasei a IV-a. Acestia vor sustine teste de masurare a coeficientului de inteligenta, teste pentru aptitudini speciale, de personalitate sau de
Oricat ar fi de capabili si oricat de mult si-ar dori sa studieze la oras, candidatii nu au nici o sansa, daca parintii lor se opun. rdquo;Parintii/tutorii legal instituiti ai elevului sunt de acord cu participarea la activitatea de selectie si, in ipoteza selectionarii, cu scolarizarea copilului lor intr-o unitate de invatamant de prestigiu, stabilita de inspectoratul scolar”, este unul dintre criteriile obligatorii prevazute de metodologie. Pentru a veni in ajutorul parintilor, inspectoratul, scoala primitoare si Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica trebuie sa faca planuri de suport ale copiilor, sa-i ajute sa se integreze in noile scoli si clase, sa organizeze activitati extracurriculare, precum si sa tina legatura cu familiile elevilor.
Cele mai bune scoli
Scolile si liceele unde vor studia elevii vor fi selectate de comisii judetene. Acestea trebuie, in primul rand, sa aiba rezultate foarte bune, sa dispuna de internat, cantina si pedagog scolar, cabinete si laboratoare specializate, biblioteca si sala de sport. Daca scolile alese nu vor avea internat si cantina, inspectoratul va trebui sa gaseasca alte spatii. Pentru aceia care manifesta aptitudini speciale pentru anumite discipline, inspectoratul va trebui sa aleaga scoli sau licee vocationale. Pana in acest moment, nu s-a stabilit cuantumul bursei acordate de guvern pentru elevii capabili de performanta. Nu ar fi de mirare ca elevii sa ajunga in scoli, iar bursa sa nu fie stabilita, avand in vedere cum s-au ocupat autoritatile de soarta elevilor saraci.

Album foto

 • Articole din editia din data de 26 Septembrie 2008

 • Modernizarea scolilor in Pecineaga

  Administratie locala
 • Parc pentru copii si club pentru pensionari, in Tuzla

  Administratie locala
 • Ziua Recoltei din Valu lui Traian

  Administratie locala
 • "Portile deschise ale arheologiei", la Harsova

  Administratie locala
 • Steaua Dunarii, la Cernavoda

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771