Vin miliardele de la Uniunea Europeana. Cum procedam?

Septembrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Fonduri pentru silozuri si ferme de lapte prin Fermierul 2
Agricultorii ar putea beneficia de fonduri suplimentare, prin programul Fermierul 2, finantat prin SAPARD, fonduri care vor fi destinate investitiilor in fermele de crestere a animalelor de lapte si investitiilor in silozurile pentru cereale.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat pentru NewsIn ca banii sunt acordati prin programul Fermierul 2 si se aplica doua scheme de sprijin: una pentru cresterea calitatii laptelui si alta pentru acordarea de facilitati pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli in perioada de recoltardquo;.
Astfel, potrivit proiectului pentru completarea articolului 1 din Ordinul nr.430/2008 pentru aprobarea tipurilor de investitii si a plafoanelor maxime ale creditarii ce se acorda in anul 2008 privind stimularea investitiilor in agricultura, industria alimentara, silvicultura, piscicultura si activitati nonagricole, 100 de milioane de lei vor fi acordate anul acesta pentru proiectele privind investitiile in fermele de crestere a animalelor de lapte.
Totodata, MADR va acorda alte 80 de milioane de lei pentru proiectele in investitiile in silozuri pentru cereale.
Guvernul a prelungit luna trecuta, pana la sfarsitul lui 2009, termenele de plata pentru unele investitii contractate prin SAPARD in 2006, care aveau scadenta in 2007 si 2008, avand in vedere ca 55% dintre proiecte sunt in curs de executie.
Decizia se referea la masurile 1.1 imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”, 3.1 Investitii in exploatatiile agricolerdquo; si 3.4 Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”, care aveau ca termene de plata anii 2007 si 2008.
Majoritatea proiectelor sunt complexe si au activitati de constructii montaj pentru care durata de executie este mai mare de un an si sunt conditionate de timpul favorabil executarii acestora (15 martie 15 noiembrie)”, se arata intr-un comunicat al Executivului.
(Sursa: Business Standard)
De joi, 18 septembrie, se pot depune proiectele pentru pensiuni
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) anunta lansarea, in perioada 18 septembrie 30 octombrie 2008, a primei sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderirdquo; si pentru Masura 313 incurajarea activitatilor turisticerdquo; in vederea acordarii fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare rurala conform Masurilor din cadrul PNDR.
Masura 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderirdquo;:
- Fondurile disponibile sunt de 95.857.420 Euro.
- Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 312 este de 200.000 Euro.
Masura 313 incurajarea activitatilor turisticerdquo;:
- Fondurile disponibile sunt de 108.844.555 Euro.
- Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 313 este de 200.000 Euro.
Depunerea proiectelor se va face la sediile OJPDRP, in intervalul orar 09:00 14:00. Solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecarei masuri. Pentru a fi selectat pentru finantare proiectul trebuie sa depaseasca punctajul minim prevazut pentru fiecare masura, conform Ghidului Solicitantului. Procedura de selectie va fi afisata pe site-urile APDRP-ului, MADR-ULUI si la fiecare CRPDRP si OJPDRP. Termenul limita de depunere pentru aceasta sesiune de cereri de proiecte este: 30 octombrie 2008, ora 12.00. Anuntarea rezultatelor pentru cererile de finantare depuse in aceasta sesiune se va face dupa aprobarea Raportului de Selectie de catre Directorul General al Autoritatii de Management. APDRP va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet www.apdrp.ro pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarilor cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediile APDRP.
Informatii detaliate privind accesarea si derularea Masurilor de mai sus la 021 - 310.16.35 sau scrieti la adresa Bucuresti, Str. Gradina cu Cai, nr. 3A, sector 5 sau promovare@apdrp.ro.
(Sursa: APDRP)
Programe nationale pentru finantarea IMM-urilor
A fost aprobat Ordinul nr.1147 din 09.09.2008 privind procedurile de implementare a programelor pentru sustinerea finantarii intreprinderilor mici si mijlocii. Conform prevederilor ordinului, in termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii acestuia in Monitorul Oficial, operatorii economici pot depune formulare de preselectie on-line, pe site-ul www.mimmc.ro, pentru:
- Programul national multianual pe perioada 2002-2011 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului (Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr.790/2008, publicat in MO nr. 505/2008);
- Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata (Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr.724/2008, publicat in MO nr.431/2008 );
- Programul national pe perioada 2006-2011 pentru sustinerea accesului microintreprinderilor si intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta (Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr.791/2008, publicat in MO nr.475/2008);
- Programul pentru sprijinirea dezvoltarii IMM prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit (Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr.725/2008, publicat in MO nr.434/2008).
La aceste programe, pot depune formulare de preselectie /cereri tip de acord de principiu pentru finantare si operatorii economici care au fost respinsi la prima inscriere, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate.
(Sursa: Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale)
Finantari aprobate pentru Autostrada Cernavoda-Constanta si soseaua de centura a Constantei
Romania a primit aprobare pentru finantarea din fonduri comunitare a trei mari proiecte de infrastructura, in valoare de aproximativ 2 mld. euro, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Eugen Teodorovici. Potrivit NewsIn, este vorba de proiecte din cadrul axei prioritare 2 - care vizeaza imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale - ce au in vedere realizarea autostrazii Cernavoda - Constanta, a centurii de ocolire a orasului Constanta si a autostrazii Lugoj - Arad, pana in 2012. Contributia nationala pentru aceste proiecte este de 1 mld. euro. Dorim sa inlocuim finantarea de la bugetul de stat cu fonduri europene, fapt care ne-ar imbunatati capacitatea de absorbtie a acestora si ar permite, totodata, degrevarea bugetului de stat”, a spus Teodorovici.
Acesta a adaugat ca si cofinantarea de la bugetul de stat ar putea fi inlocuita cu fonduri UE in cazul altor proiecte de infrastructura pentru transport. El a dat ca exemplu situatia in care realizarea unei autostrazi ar fi ingreunata de procedura exproprierilor, caz in care, pentru a nu pierde banii alocati de UE pentru proiectul respectiv, statul ar putea sa propuna un alt proiect care se deruleaza mai rapid, pentru care sa fie incasati banii respectivi. Teodorovici a explicat ca procedeul ar putea fi util si pentru schimbarea proiectelor intre elerdquo; si a comentat ca ideea se poate extinde si la alte proiecte mari avute in vedere de Ministerul Transporturilor, deoarece permite folosirea mai eficienta a banilor, in scopul realizarii unor proiecte de interes major pentru Romaniardquo;. Pana la jumatatea lui august, au fost lansate 85% din proiectele care primesc finantare comunitara, restul urmand sa fie lansate pana la finalul acestui an. Conform centralizarii MEF, pana la aceeasi data, autoritatile locale si IMM-urile depusesera cereri de finantare pentru peste 3.200 de proiecte, dintre care 205 au fost aprobate, iar 65 sunt in faza de contractare. Teodorovici a mai spus ca, pana la acea data, Comisia Europeana (CE) aprobase deja sapte proiecte de mediu cu o valoare de 770 milioane euro.
(Sursa: Curierul national)

Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2008

 • Copiii din Albesti si Harsova, victime ale jocului politic

  Administratie locala
 • Ajutor guvernamental pentru locuitorii din Comana

  Administratie locala
 • Investitii in gradinitele de la Amzacea si General Scarisoreanu

  Administratie locala
 • Vin miliardele de la Uniunea Europeana. Cum procedam?

  Administratie locala
 • Scoala copiilor si scoala parintilor, in Independenta

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Punct sanitar redeschis în Ciobănița

  Administratie locala
 • Fonduri europene pentru extinderea rețelei de canalizare din Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Înființare substație de ambulanță în Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Proiect integrat pentru dezvoltarea comunei Istria

  Administratie locala
 • Proiect de modernizare a drumurilor din Lumina, finalizat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771