Vin miliardele de la Uniunea Europeana. Cum procedam?

Septembrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
APDRP a implementat planul pentru reluarea platilor SAPARD
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a finalizat implementarea Planului de Actiune pentru remedierea deficientelor semnalate in cadrul Programului SAPARD, in conformitate cu observatiile si recomandarile Comisiei Europene.
Astfel, APDRP a transmis raportul privind implementarea Planului de Actiune in cursul zilei de duminica, 31 august 2008, catre Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Fondul National (FN) este organismul care actioneaza in calitate de Autoritate Competenta a Programului SAPARD si care este autorizat sa transmita evaluari si raportari catre Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene.
in conformitate cu recomandarile Comisiei Europene, APDRP a consolidat toate procedurile, a realizat un plan de actiuni pentru dezvoltarea resurselor umane si a realizat o analiza de risc a proiectelor SAPARD, reverificand totodata si proiectele cuprinse in esantioanele de verificare.
De asemenea, APDRP a luat toate masurile necesare pentru ca toate verificarile pe teren sa fie facute in timp util si pe baza standardelor cerute. Au fost realizate liste suplimentare de verificare pe teren care includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investitii. in acelasi timp, personalul Directiei de Audit din cadrul APDRP a fost redimensionat astfel incat sa poata permite mai multe controale ad-hoc.
Conform deciziei autoritatilor romane, reluarea platilor catre beneficiarii Programului SAPARD se va realiza de catre Fondul National dupa verificarea respectarii conformitatii cu recomandarile Comisei Europene a Planului de Actiune pentru remedierea deficientelor semnalate in cadrul Programului SAPARD.
(Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale)
APIA a finalizat in mare parte partile pentru 2007
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat in mare parte platile la hectar aferente anului trecut, la aproape doua luni de la termenul limita, ramanand circa 3.200 de fermieri care mai trebuie sa primeasca subventiile. Platile au fost practic terminate, fiind procesate peste 99% dintre cereri si platiti toti fermierii indreptatiti. Au mai ramas doar 3.200 de fermieri, care reprezinta cazuri punctuale si care se pot duce foarte mult in timp. E vorba de litigii, inconsistente in sistem sau fermieri care au probleme cu contul bancar. Litigiile pot dura foarte mult si nu depinde de APIA, iar inconsistentele se trateaza de la caz la caz”, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al APIA, Dragos Nacuta.
El a precizat ca inconsistente in sistem inseamna de fapt erori ale softului. Exista in continuare un numar destul de mare, de ordinul miilor, de ordine de plata intoarse la trezorerie, tot din cauze legate de neconcordante ale datelor bancare. Problema nu mai este in responsabilitatea APIA decat in masura in care am cerut bancilor clarificari cu privire la aceste aspecte si am solicitat fermierilor sa verifice inca o data, daca nu au facut-o pana acum, datele declarate la banca si conformitatea cu cele declarate in cererea de sprijin”, a spus Nacuta.
Institutia ar fi trebuit sa finalizeze platile pana la data de 30 iunie, iar sumele care sunt acordate dupa aceasta data sunt supuse unei penalizari (un anumit procent din suma ramasa de platit nu mai este rambursata de UE).
Penalizarea este calculata lunar, iar retinerea de la rambursare aferenta lunii iulie (calculata ca procent din suma care a mai ramas de platit dupa data de 30 iunie) este de 219.000 de euro, potrivit lui Nacuta. De la luna la luna procentul retinut creste, dar sumele ramase de platit scad, astfel ca retinerea de la rambursare este din ce in ce mai mica. Consideram ca absorbtia de fonduri este una consistenta, vorbim de peste 500 de milioane de euro din fonduri europene, la care se adauga o contributie importanta de la bugetul national. Prioritatea APIA a fost cheltuirea corecta a fondurilor alocate, cu respectarea temeinica a procedurilor si regulamentelor, tocmai pentru a preveni situatii intampinate de alte state membre, care au suferit corectii financiare”, a aratat purtatorul de cuvant al institutiei. Pentru obtinerea de subventii pe suprafata pentru anul 2007 au depus cereri 1,24 milioane de fermieri.
(Sursa: Mediafax)
Romania va solicita majorarea subventiei la hectar
Tara noastra va solicita majorarea subventiei la hectar pana la 50% din nivelul sustinerii financiare alocate in statele vechi ale Uniunii Europene, incepand cu 2009. Romania va sustine necesitatea majorarii subventiei de la 5-10% pe an, pana in 2013-2014, la sume cuprinse intre 15 si 50% pe an, in asa fel incat Romania sa ajunga in urmatorii doi ani la acelasi nivel de sustinere financiara cu vechile state ale Uniunii”, a precizat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos. Platile directe catre fermieri raman unul din proiectele sensibile de discutat pentru Romania in cadrul reformei Politicii Agricole Comune, in conditiile in care state membre precum Ungaria, Cehia, Lituania, Letonia, Bulgaria, Slovacia sustin uniformizarea nivelului platilor directe. Ministrul Agriculturii sustine ca Romania va propune suplimentarea de la bugetul statului a platilor directe, pentru ca alocarile financiare in UE au fost deja stabilite pentru perioada urmatoare. Romania a propus Comisiei Europene prelungirea si dupa anul 2009 a posibilitatii utilizarii fondurilor de la dezvoltarea rurala pentru platile directe”, a declarat Ciolos. Bugetul alocat Romaniei pentru schema de plata unica pentru anul 2007 a fost de 440 milioane de euro din Fondul European Agricol, insemnand o subventie de 50,5 euro per hectar la care se adauga 290 de milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Pentru 2008 bugetul se ridica la 527,9 milioane euro, urmand ca fermierii romani sa primeasca 60,6 euro pentru un hectar. La aceste sume se adauga si platile din bugetul national (plati complementare) stabilite pentru anul 2007 la 47 de euro pentru un hectar la culturile de baza.
(Sursa: Cronica romana)

Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2008

 • Vin miliardele de la Uniunea Europeana. Cum procedam?

  Administratie locala
 • Igienizarea unitatilor din invatamant din Oltina

  Administratie locala
 • Reabilitarea drumului comunal Lipnita-Cuigiuc

  Administratie locala
 • O noua editie a Campionatului Judetean de Fotbal

  Administratie locala
 • Ciocarlia s-a asociat pentru implementarea proiectelor cu finantare europeana

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771