Constanta va avea cel mai mare parc eolian terestru din Europa

August 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Grupul ceh CEZ a preluat, marti, 26 august, de la Continental Wind Partners, doua proiecte de energie eoliana situate la nord de Constanta, care vor avea o capacitate totala de 600 MW, iar costurile pentru finalizarea investitiei se vor ridica la 1,1 miliarde euro.
Potrivit CEZ, cele doua proiecte vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, avand o capacitate aproximativ dubla fata de cel mai mare proiect eolian existent si aproape tripla fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent pe continent.
Constructia parcului eolian va fi gestionata de Continental Wind Partners (CWP), iar echipamentele necesare pentru prima faza a lucrarilor au fost deja achizitionate.
Dezvoltarea proiectelor, situate in localitatile Fantanele si Cogealac, va incepe in luna septembrie si se va realiza in mai multe etape, pana la finele anului 2010.
Finalizarea primei etape este programata pentru sfarsitul lui 2009, cand centralele eoliene vor avea o putere instalata de 347,5 MW, generata de 139 de turbine eoliene furnizate de grupul General Electric.
in prezent, capacitatea de generare de energie eoliana in Romania se situeaza in jurul nivelului de 7 MW.
Potrivit CEZ, proiectul are deja toate aprobarile necesare.
Investitia in resurse regenerabile este una din masurile strategice pe care le luam ca raspuns la politica climato-energetica a Uniunii Europene. in acelasi sens, ne concentram asupra extinderii portofoliului nostru de productie prin centrale electrice pe gaz si centrale nucleare, folosind astfel o alta modalitate de a indeplini tintele noastre de reducere a emisiilor de CO2”, a declarat Martin Roman, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al CEZ.
Transportatorul national de energie, Transelectrica, a primit cereri de racordare la retea a unor centrale eoliene care ar avea o capacitate totala de 12.000 MW, in conditiile in care cele doua reactoare operationale ale centralei de la Cernavoda, care au o putere instalata cumulata de circa 1.400 MW, produc 17-18% din necesarul de energie al Romaniei.
Transelectrica a anuntat, saptamana trecuta, ca Sistemul Energetic National (SEN) nu va putea prelua volumul ridicat de productie a centralelor eoliene pentru care compania a primit solicitari din partea investitorilor.
Potrivit companiei de stat, SEN poate absorbi in prezent numai 3.000-4.000 MW de energie eoliana, iar directorul de planificare retea al Transelectrica, Dan Preotescu, a estimat saptamana trecuta ca, dintre proiectele pentru care s-a solicitat racordare la retea, 75% nu se vor realiza niciodata.
Putem spune ca 75% dintre proiecte nu se vor realiza niciodata. Vor ramane cei mai seriosi si cu proiectele aflate in stadii avansate”, a spus oficialul.
Cel mai avansat proiect de constructie a unor centrale eoliene din Romania, cu o putere instalata cumulata de 600 MW, se afla in localitatea Tariverde, intre Tulcea si Constanta, investitia putand ajunge la circa 600 milioane euro.
Preotescu a precizat ca acest proiect este dezvoltat de firma Tomis Team si ca ar putea fi operational in 2009. El a adaugat ca, tot la Tariverde, Iberdrola construieste, prin firma Eolica Dobrogea, un proiect de 600 MW, pe care intentionaza sa il dezvolte ulterior la 1.500 MW.
CEZ este prezent in Romania din 2005, cand a preluat filiala de distributie si furnizare a energiei Electrica Oltenia.
(Sursa: Mediafax)
SAPARD blocat de la Bruxelles
Sistarea platilor s-a decis ca urmare a constatarii unui risc ridicat de efectuare a unor plati incorecte, a spus directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laacute;szloacute; Attila Klarik. Conform procedurilor, pentru autorizarea platilor din momentul depunerii cererii de catre beneficiar este nevoie de 90 de zile, in timp ce, in realitate, acestea erau reduse la 30 de zile. Odata cu implementarea noilor proceduri, probabil ca perioada va fi de 50-60 de zile, a precizat acesta.
Pentru remedierea problemelor semnalate de Comisie, la recomandarea acesteia, Romania a elaborat un plan de actiune prin care isi propune intarirea capacitatii de control si audit, monitorizarea proiectelor, pregatirea si suplimentarea personalului (in urma cu cateva luni a fost suplimentat personalul de la APDRP cu 350 de angajati). Acest plan a fost transmis catre CE in 31 iulie, iar pana la 31 august va trebui implementat.
Situatia se va debloca in momentul in care se va constata ca s-au luat masuri eficiente de imbunatatire a managementului.
Potrivit APDRP, in prezent exista 582 de cereri de plata autorizate in sistem, in valoare totala de 62 milioane euro.
Autoritatile nationale au oprit temporar platile catre beneficiarii programului SAPARD, dupa ce, in urma unor deficiente constatate la auditul din luna iunie, Comisia Europeana a stopat decontarea cheltuielilor. Pe 9 iulie, CE a anuntat oficial partea romana ca cele 200 de milioane de euro, pe care Romania trebuia sa le primeasca in perioada urmatoare, au fost sistate.
intre timp, doi directori din cadrul APDRP si unul dintre directorii generali adjuncti si-au dat demisia in ultima luna. De la 1 septembrie, agentia responsabila cu sistarea platilor SAPARD de catre Comisia Europeana va ramane si fara directorul general adjunct responsabil cu platile, Teodor Bate.
(Surse: Ministerul Economiei si Finantelor, Evenimentul zilei)

O noua sesiune de depunere de proiecte pentru parcuri
intre 25 august si 5 septembrie, 86 de milioane lei vor sta la dispozitia autoritatilor locale pentru infiintarea si modernizarea spatiilor verzi.
incepand de luni, 25 august si pana in 5 septembrie, autoritatile locale sunt asteptate sa depuna la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul unei noi sesiuni, proiecte privind extinderea sau infiintarea de spatii verzi.
Guvernul a aprobat suma de 86 milioane de lei pentru continuarea Programului de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitatirdquo;.
in cadrul selectiei, au prioritate proiectele din localitatile cu numar mare de locuitori, care propun o suprafata mare de plantare si in care se va planta un numar mare de copaci.
Reamintim ca, in conformitate cu Ghidul de finantare, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr.1166/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile locale trebuie sa pregateasca, in vederea depunerii solicitarii de finantare, un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente:
- cererea de finantare;
- copia legalizata a hotararii consiliului local;
- copia certificatului de inregistrare fiscala;
- documente care sa ateste regimul juridic al terenului pe care se realizeaza proiectul;
- studiul de fezabilitate;
- proiectul tehnic.
Pana in prezent, in cadrul acestui Program, un numar de 199 de proiecte au beneficiat de finantari nerambursabile din Fondul pentru Mediu, in suma totala de 120 milioane de lei.
(Sursa: Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile)

Album foto

 • Articole din editia din data de August 2008

 • Constanta va avea cel mai mare parc eolian terestru din Europa

  Administratie locala
 • O noua unitate de invatamant pentru prescolari, in Sinoe

  Administratie locala
 • Sarbatoare in comuna 23 august

  Administratie locala
 • Consilierii locali din Tuzla il vor demite pe viceprimar

  Administratie locala
 • Gradinita in Sacele

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771