Statul condamna copiii la munca silnica

August 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
in luna martie a acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care elevii de la sate cu rezultate bune la invatatura, dar saraci pot invata la scolile importante din marile orase pe cheltuiala statului. Oficialii din Ministerul Educatiei nu au gasit insa timp pentru elaborarea metodologiei, astfel ca legea nu poate fi pusa in practica.
Pentru 1.000 de elevi de clasa a IV-a din cei peste 100.000 cati invata in mediul rural, aplicarea unei astfel de legi ar insemna sansa de a-si schimba viata. O mie de elevi de clasa a IV-a din mediul rural cu o situatie materiala modesta, dar cu rezultate bune la scoala si-ar putea schimba destinul prin educatie. in satele din Romania invata 108.882 de elevi de clasa a IV-a. Multi dintre ei au situatii materiale modeste, ar vrea sa invete, dar sunt lipsiti de mijloace financiare. Aplicarea Legii 32/2008, adoptata de Parlament inca din martie, ar putea reprezenta pentru 1.000 de elevi din mediul rural sansa de a-si schimba destinul prin educatie. Potrivit acestei legi, 25 de copii de clasa a IV-a capabili de performanta ar trebui selectati anual de catre inspectoratele scolare si adusi in scolile de prestigiu din judet. Conditia e ca elevii sa provina din familii al caror venit pe membru de familie sa fie sub o treime din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Legea mai prevede ca selectia copiilor sa fie facuta de specialistii Centrului judetean de asistenta psihopedagogica, in baza unei metodologii elaborate de catre ministerul de resort, prin ordin de ministru. Scolarii vor invata in scolile de prestigiu alese de catre inspectoratul scolar.
De asemenea, elevii selectionati vor fi finantati prin bursa scolara Guvernul Romaniei", acordata prin Ministerul Educatiei si finantata de la bugetul de stat. Bursa trebuie sa acopere cheltuielile de cazare, masa si pe cele scolare. "Este imposibil, e o munca infernala. Trebuie sa anuntam inspectoratele si primariile, apoi trebuie sa identificam internatele la care vor fi cazati copiii", ne-a spus Svetlana Preoteasa, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar in Ministerul Educatiei. Aceasta spune ca scolile si liceele de marca nu au posibilitati de cazare si ca legea poate fi aplicata si dupa inceperea scolii. Elevii pot fi adusi si la jumatatea semestrului. Ne e teama insa ca acesti copii vor avea probleme de adaptabilitate. S-ar putea ca elevi foarte buni sa nu mai dea randament atunci cand sunt scosi din mediul lor", a explicat Svetlana Preoteasa. La randul lor, inspectorii scolari spun ca timpul fizic e scurt pentru a face selectia copiilor. "Nu stiu daca putem incepe. Am discutat cu profesorii si acum asteptam propunerile directorilor de scoli", a declarat Maria Cristea, inspector-sef la Dambovita.
Legea supradotatilor, neaplicata
Un alt act normativ, Legea 17/2008 privind sprijinirea copiilor supradotati, care trebuia sa intre in vigoare din mai anul trecut, nu are nici ea metodologie de aplicare.
"Legea prevede infiintarea unui Centru National de Instruire Diferentiata care sa furnizeze programe de educatie pentru copiii supradotati", sustine Florin Colceag, presedintele IRSCA Gifted Education, o asociatie care se ocupa de programe pentru supradotati.
Legea nu poate fi aplicata pentru ca nu are metodologia adoptata. Dar aceasta exista, eu am facut-o si le-am dat-o, dar nici pana acum nu a fost aprobata", mai spune Colceag.

Album foto

 • Articole din editia din data de August 2008

 • Retea de canalizare la Tortoman

  Administratie locala
 • Zilele comunei Silistea

  Administratie locala
 • Eforturi sustinute pentru baza sportiva la Ciobanu

  Administratie locala
 • La Oltina au fost aprobate proiecte de maxima importan539;a pentru comunitate

  Administratie locala
 • Asociatie intercomunitara Horia-Saraiu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771