Razboiul sfarsitului lumii in BOR

Iulie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Adversarii ecumenismului vad in dialogul dintre biserici semnul nasterii Antihristului
Razboiul dintre conducerea Bisericii Ortodoxe Romane si aripa traditionalista formata in special din calugarii manastririlor se ascute. Subiectul, asa cum ne-am obisnuit in ultima vreme, il reprezinta ecumenismul. Radicalii il acuza pe noul patriarh si pe episcopii care il urmeaza ca sunt promotorii celei mai mari erezii contemporane, ecumenismul. Razboiul dintre ecumenisti si traditionalisti tinde sa capete valente apocaliptice.
Adversarii ecumenismului considera ca cel mai important semn al nasterii Antihristului este tocmai miscarea ecumenica! De aici si celelalte acuze, mai greu de verificat, precum coruptia, participarea la jocurile politice, precum si apartenenta ierarhilor la cercurile masonice. Dupa alegerea lui Daniel ca patriarh, dizidenta a capatat forme noi, exprimandu-se tot mai mult prin intermediul unor siteuri si forumuri de discutie pe internet, in incercarea, parca, de a tine pasul cu noua viziune a BOR in ce priveste comunicarea mesajului. Opozantii ecumenismului pun in discutie afirmatii antiecumenice ale unor sfinti sau duhovnici celebri si supun atentiei opiniei publice incidente in care liderii Bisericii au reprimat cu duritate orice initiativa sau chiar opinie diferita fata de directia oficiala a BOR in acest subiect.
Boboteaza ecumenica aprinde spiritele in Biserica
Anul 2008 a inceput sub semnul unor noi dispute in contextul oficierii unei slujbe ecumeniste de Boboteaza, la Oradea. Episcopul ortodox Sofronie Drincec si cel greco-catolic, Virgil Bercea, ambii din Oradea, au savarsit impreuna sfintireardquo; apei pe malul Crisului Repede. Alaturi de cei doi episcopi au mai participat preoti si diaconi din partea celor doua episcopii. Adversarii ecumenismului au postat pe internet o serie de texte in care invoca neligitimitatea canonica a acestor slujbe in comun: Canonul 10 al Sfintilor Apostoli spune: lt;Daca cineva s-ar ruga, chiar in casa, cu cel afurisit, adica scos din comuniunea bisericeasca, acela sa fie afurisitgt;; Canonul 45 al Sfintilor Apostoli mentioneaza: lt;Episcopul sau preotul sau diaconul, daca numai s-a rugat impreuna cu ereticii, sa fie afurisit, iar daca le-a permis acelora sa savarseasca ceva in calitate de clerici (sa slujeasca asemenea preotilor dreptcredinciosi) sa fie caterisitgt;rdquo;. Dupa doar cateva zile dupa slujba ecumenista, staretii de manastiri au fost convocati la o sedinta la episcopie, fara sa li se comunice motivul. Ajunsi la fata locului au aflat ca trebuie sa aleaga noul exarh (administrator) peste manastirile din eparhie. Episcopul Sofronie le-a spus ca cel mai potrivit ar fi un anume Ionut Oprea. Desi multi dintre cei prezenti aveau indoieli legate de trecutul sau in cadrul manastirilor pe unde s-a perindat, toti staretii si staretele au aplaudat si l-au felicitat pe noul exarh.
Ritualuri masonice in catedrala din Timisoara
Acuzatiile la adresa Episcopului Oradiei se refera si la presupusa lui apartenenta la cercurile masonice. Mai multi preoti din eparhie il acuza pe episcop ca la inceput s-a implicat in lupta pentru recuperarea bisericilor de la greco-catolici pentru ca mai apoi, dupa ce si-a consolidat pozitia, sa inceapa sa slujeasca impreuna cu greco-catolicii la marile sarbatori, mai ales in localitatile unde comunitatile ortodoxe sunt mai traditionaliste. Autorii unor mesaje trimise redactiei noastre spun ca dupa ce i-a convins pe credinciosii ortodocsi sa mearga la bisericile greco-catolice si sa slujeasca impreuna, episcopul incepe sa ii oblige pe preoti sa cedeze bisericile greco-catolicilor. Printre preoti se zvoneste ca PS Sofronie ar face parte dintr-o loja masonica inca de cand era in Ungaria si planurile sale sunt sa ajunga mitropolit in Ardeal sau Banat. Interesul masoneriei e sa scape de IPS Bartolomeu, singurul dintre mitropoliti care nu face parte din nicio astfel de loja. in catedrala din Timisoara se oficiaza ritualul de primire in masonerie a noi membri, cu participarea preotului paroh si cu binecuvantarea IPS Nicolae Corneanurdquo;.
Iustin Parvu, sacrificat pentru traditionalismul sau
Dintre contemporani, adversarii unirii bisericilor crestine obisnuiesc sa il citeze pe Parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda: Ideea de unire a credintei e binevenita, dar aceasta sa se faca asa cum trebuie. Nu poti uni doua sau mai multe biserici, asa, cu una cu doua, atat timp cat doctrinele lor sunt diferite si chiar contradictorii. Asa ceva se poate intampla doar in politica, dar nu si in Biserica. Un episcop sau un patriarh nu poate lua o decizie in numele Bisericii. Aici e o chestiune de sinoade. Parintele Iustin Parvu a platit scump opozitia fata de liderii BOR. Cunoscut ca un traditionalist convins si chiar un sustinator al ideilor de sorginte legionara, Iustin Parvu a fost schimbat din functia de staret a manastirii pe care a ctitorit-o, in judetul Neamt. Pe 2 aprilie 2006, dupa Sfanta Liturghie, un trimis al Mitropoliei Moldovei a anuntat ca Parintele Iustin se va retrage din functia de staret. Credinciosii prezenti s-au opus violent, banuind ca Pr. Iustin a fost fortat sa plece de catre iPS Daniel, in acea vreme Mitropolit al Moldovei. in pofida asigurarilor pe care le-a dat Pr. Iustin in fata credinciosilor aflati in biserica, cum ca a decis singur sa fie inlocuit cu Pr. Lavrentie Carp, cei peste o mie de crestini prezenti au inceput sa huiduie si sa strige: Afara cu masonii, afara cu ecumenistii, Parintele Iustin sa ramana staret!rdquo;. Parintele Iustin a incercat sa potoleasca protestele, dar nu a fost ascultat, huiduielile sfarsind prin molestarea reprezentantilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care au fost evacuati din manastire cu ajutorul jandarmilor.
Schimbarea s-a facut impotriva traditiei
Noul staret, Ieromonahul Lavrentie Carp, nu a mai apucat sa fie instalat, fiind agresat de crestinii care, printre altele, i-au rupt si bastonul de egumen. Dupa revolta, postul de radio al Mitropoliei Radio Trinitas a anuntat ca: Incidentul care a avut loc la Manastirea Petru Voda, cu prilejul instalarii noului staret, Ieromonahul Lavrentie Carp, propus de Parintele Iustin Parvu, arata ca exista inca in aceasta manastire elemente care nu se pot obisnui cu ascultarea calugareasca si cu buna randuiala specifica obstilor monahalerdquo;. Declaratia Parintelui Ieromonah Hrisostom Manolescu de la Petru Voda spune multe despre felul in care s-a produs aceasta schimbare: Ascultarea aceasta atat de des invocata impotriva celor care au o atitudine demna impotriva neregulilor din Biserica se face dupa niste criterii. Trebuie sa fie in armonie cu traditia Bisericii, cu canoanele si dogmele ei. in randuielile monahale lasate de Sfantul Calinic manastirilor Cernica si Caldarusani se precizeaza faptul ca nu este ingaduit sa asezi in fruntea manastirii un staret adus din alta obste, daca acesta nu este dorit de monahii pe care ii va pastorirdquo;.
Rugaciune antiecumenica
Razboiul dintre ecumenisti si traditionalisti tinde sa capete valente apocaliptice. Adversarii ecumenismului considera ca cel mai important semn al nasterii Antihristului este tocmai miscarea ecumenica. Redam mai jos o rugaciune compusa de sustinatorii traditionalismului.
Rugaciune impotriva pecetluirii cu semnul Antihristului
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pazeste-ne de inselaciunea vicleanului Antihrist a carui venire se apropie si ne pazeste de toate uneltirile lui.
Acopera-ne pe noi, pe toti ortodocsii, de mrejele lui cele viclene, in tainica pustie a mantuirii Tale.
Nu ne lasa pe noi Doamne sa ne ingrozim de frica cea diavoleasca, mai mult decat de frica lui Dumnezeu si sa ne indepartam de Tine si de Biserica Ta cea sfanta.
Da-ne, Doamne, mai bine sa patimim pentru numele Tau si sa murim in credinta ortodoxa cea adevarata, decat sa ne lepadam de Tine si sa primim semnul lui Antihrist si sa ne inchinam lui.
Da-ne noua zi si noapte lacrimi ca sa ne plangem pacatele noastre si indura-te de noi Doamne in ziua infricosatei judecati. Amin.rdquo;

Un articol din ziarul dezvaluiri.ro

Album foto

 • Articole din editia din data de Iulie 2008

 • Pensiile ar putea creste cu 30 la suta, din noiembrie

  Administratie locala
 • Statul vrea un salariu minim de 540 de lei, insa doar din toamna

  Administratie locala
 • Promovarea vinurilor de vita nobila cu bani europeni

  Administratie locala
 • Reorganizarea serviciilor publice din Medgidia

  Administratie locala
 • Sfintirea bisericii in Capidava

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Se asfaltează străzile din comuna Vulturu

  Administratie locala
 • Rețea de canalizare pentru locuitorii din Ciocîrlia

  Administratie locala
 • Parcul din Cobadin va fi inaugurat de 1 iunie

  Administratie locala
 • 300 de gospodării din Grădina vor fi branșate la rețeaua de canalizare

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771