RAPORT DE ACTIVITATE AL PRIMARULUI COMUNEI TOPALU, GHEORGHE MURAT

Iunie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Doresc sa va fac cunoscute reazarile si problemele care au avut loc in comuna Topalu in acesti patru ani. Consider ca este o datorie a mea, a Primarului, de a va informa in privinta activitatii mele si a Administratiei Publice Locale. Nu doresc sa aduc laude sau sa fac reprosuri doresc sa consemnez faptele care s-au realizat cu multa munca si daruire, impreuna cu dumneavoastra, cetatenii comunei Topalu, fapte care au dus la realizari comune care ne-au imbunatatit viata. Am pornit pe un drum impreuna, am depasit etape, am realizat obiective importante, dar mai sunt multe de facut. E mult ? E putin ? Dumneavoastra hotarati! Eu personal consider ca mi-am facut datoria, ca mi-o fac in continuare si nu doresc decat sa las ceva in urma care sa se vada si care sa contribuie la dezvoltarea comunei noastre. impreuna doresc sa continuam ce am inceput si sa gasim solutii care sa transforme comuna Topalu intr-o comuna frumoasa si prospera.
ADMINISTRATIE CINSTITA, PRAGMATICA SI EFICIENTA - Nimic din activitatea Primariei nu a fost ascuns cetateanului, transparenta activitatii Primariei fiind totala, cetatenii primind informatiile necesare de la personalul Primariei, de pe afisierele din comuna, presa sau de la persoanele care au prezidat adunarile cetatenesti (ce au avut loc in sala Caminului Cultural). inca din prima zi de activitate in functia de Primar am adoptat Politica usilor deschiserdquo; in Primaria comunei Topalu, raportul dintre cetatean si functionarul public fiind prioritar.
BUGETUL LOCAL - Marea problema a Primarului si a Administratiei Public Locale a fost si va fi gasirea unei surse financiare, de atragerea de investitori strategici in zona. in calitate de Primar trebuie sa gasesc toate sursele financiare posibile, deoarece banii trebuie atrasi in comuna prin diferite programe.Prin implicarea mea directa si printr-o buna colaborare cu Consiliul Judetean, Guvernul Romaniei si Institutiile Europene am reusit o crestere semnificativa a bugetului local an de an.
iNVATAMaNT - Una din principalele prioritati ale mele a fost si ramane scoala si educatia copiilor din comuna, reusindu-se urmatoarele realizari: inlocuirea parchetului deteriorat cu parchetul laminat si gresie pe coridoare, atat in Scoala, cat si in Gradinita; inlocuirea centralei vechi cu una noua, moderna asigurand un confort termic eficient; achizitionarea unui microbuz nou, confortabil marca Renault care sa aduca zilnic copii scolari si prescolari din Capidava la Topalu. Cu acest microbuz au mers in excursii in judet toti copii scolari; la inceputul fiecarui an scolar s-a renovat si igienizat Scoala si Gradinita; dotarea cu mobilier, material didactic si sportiv atat in Scoala, cat si in Gradinita; infiintarea unui laborator de informatica, dotat cu 20 de calculatoare, imprimanta si copiator; construirea de sobe de teracota si asigurarea necesarului de lemne, ca sursa alternativa de caldura in cazul intreruperii energiei electrice; aducerea de cadre didactice calificate pentru fiecare catedra; decontarea costurilor de transport ale profesorilor, educatorilor, invatatorilor in proportie de 100%; asigurarea unor spatii de cazare pentru profesorii nevetisti; acordarea unor burse de merit elevilor din clasele V-VIII cu rezultate deosebite la invatatura.
CULTURA - in anul 2006 s-a realizat la standarde europene cladirea Caminului Cultural din comuna. in anul 2007 s-a reabilitat cladirea Muzeului Dinu si Sevasta Vintila”, s-a dotat cu centrala termica noua aducand astfel cladirea la parametrii functionali. Ambele realizari au fost posibile cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, fiind singurul Muzeu satescrdquo; din tara. in cadrul Caminului Cultural s-au amenajat doua sali de petrecere a timpului liber una dotata cu jocurile de sah, remmy, table, televizor si cealalta cu masa de tenis. Pentru Biblioteca s-au alocat anual fonduri pentru procurarea de carti, locuitorii comunei fiind la curent cu noile aparitii editoriale. S-a pastrat traditia organizarii an de an a Festivalului Dan Moisescu”, care aduce pe scena sa interpreti din toata tara. Sala Caminului Cultural a fost dotata cu 300 scaune noi, confortabile. Prin toate aceste investitii s-a creat mediul prielnic unde sa ne putem intalni o sala noua aspectoasa a Caminului Cultural unde sa-i privim si sa-i aplaudam pe minunatii nostri copii, sa organizam adunari cetatenesti, serbari, spectacole. Copii si tinerii din comuna au format cate un ansamblu de dansuri populare.
BISERICA CENTRUL SPIRITUAL AL COMUNITATII. Pentru locuitorii comunei Topalu religia a avut si are un rol important in viata. S-au gasit resursele financiare pentru: renovarea acoperisului la Biserica din Topalu; consolidarea zidului de imprejmuire a Bisericii. in comuna a devenit o traditie organizarea anuala a Hramului Bisericii Adormirea Maicii Domnului”, sustinand personal acest eveniment; s-a infiintat un nou lacas de cult o manastire in zona Cariera, fiind in faza de proiect constructia alteia in zona Cetatii Capidava, realizandu-se astfel un itinerar turistic care sa cuprinda Cetatea Capidava, Manastirea de acolo, Manastirea de la Cariera si Muzeul din Topalu. s-au organizat excursii cu enoriasii la manastirile din judet si din judetele limitrofe.
TINERET - Permanent am fost alaturi de tinerii din comuna, implicarea acestora in viata economica, sociala, civica si sportiva fiind un obiectiv important al meu. impreuna cu tinerii si pentru tineri am derulat o serie de actiuni cum ar fi: formarea unei echipe de fotbal si inscrierea acesteia in campionatul judetean; formarea unei echipe de dansuri care sa reprezinte zona in concursurile judetene; de 1 iunie de ziua copilului au avut loc concursuri cu premii pe diferite teme; sarbatorile de iarna au fost prilej de bucurie pentru copii primind cadouri in cadrul serbarilor ce au avut loc in sala Caminului Cultural. Cel mai mare castig, cred ca este acela ca s-a reusit punerea in valoare a talentului copiilor si tinerilor din comuna.
SPORT - Sportul aduce sanatate celor care il practica si bucurie sufleteasca celor care il sustin din tribune. Pentru o mai buna desfasurare a competitiilor sportive am imprejmuit terenul de fotbal si am pus la dispozitia echipei de fotbal microbuzul pentru deplasarile in judet. Pentru ca tinerele talente se vad de pe bancile scolii avand profesor calificat de educatie fizica acesta antreneaza o echipa de fotbal juniori si una de handbal fete. Aceste lucruri au fost posibile cu investitii serioase, dar si cu mult, mult suflet, din partea mea dar si din partea dumneavoastra, a cetatenilor care m-ati sprijinit intotdeauna.
PROTECTIA SOCIALA - Protectia sociala a fost si ramane pentru mine, ca primar, o prioritate. intotdeauna am considerat ca, asigurarea unui trai decent, se poate face printr-o protectie sociala eficienta, sustinuta de Primarie. in acest sens am acordat: ajutoare sociale in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; ajutoare pentru incalzirea locuintei beneficiarilor de ajutor social; ajutoare pentru incalzirea locuintei altor persoane ce nu sunt beneficiare de ajutor social; ajutoare de urgenta; ajutoare de inmormantare; ajutoare pentru familiile afectate de accidente; lapte praf pentru copii nou-nascuti; programul Cornul si laptelerdquo; pentru copii din Scoala si Gradinita; rechizite necesare pentru elevii care provin din familii cu venituri mici; ajutoare materiale constand in: materiale de constructii, haine, alimente pentru familiile afectate de inundatii; daruri de Craciun copiilor, persoanelor varstnice si familiilor nevoiase; suma de 400 lei familiilor care au implinit 50 de ani de la casatorie. Toate aceste realizari au fost posibile datorita implicarii mele si sprijinului oferit de Consiliul Judetean Constanta.
SALUBRITATE. GOSPODARIRE COMUNALA - in anul 2004 din punct de vedere al curateniei si al gospodaririi comunale, comuna Topalu arata jalnic strazile din Topalu si Capidava fiind neasfaltate, nepietruite pline de noroi, buruieni. inca de la inceput am dorit ca si comuna pe care o conduc sa fie curata si frumoasa. in acest sens: am reusit pietruirea in totalitate a strazilor din comuna; s-au strans in fiecare an gunoaiele si s-au amenajat doua rampe de gunoi; s-au curatat strazile, santurile, spatiile verzi, parcurile; s-au varuit stalpii, bordurile, arborii din parcuri, s-au plantat trandafiri. Comuna Topalu este locul unde traim toti si va rog pe dumneavoastra, cetatenii comunei sa o pastram curata si sa o infrumusetam continuu.
PASUNEA COMUNALA - Cresterea animalelor este una din principalele ocupatii si sursa de venituri ale cetatenilor din comuna. Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra, al crescatorilor de animale, Primaria comunei Topalu a acordat o atentie deosebita pasunilor, realizandu-se urmatoarele: curatenia continua a pasunii de ciulini, cucuta si catina; in anul 2007 s-au scutit toti cetatenii de taxa de pasunat; s-a luat masura inlaturarii de pe raza comunei a crescatorilor de animalein trashumanta (a turcanarilor).
ALIMENTAREA CU APA - Cea mai mare problema a cetatenilor comunei Topalu era lipsa apei curente. Am reusit impreuna cu dumneavoastra inlocuirea a peste 33 Km de conducta veche, ruginita cu o conducta din plastic, procurarea de pompe moderne cu debit mare si consum redus de energie. Toate acestea au fost realizate cu forte de munca proprie beneficiarii Legii nr. 416/2001 si a Legii nr. 76/2002 care au sapat santurile si au inlocuit conducta. Cu toata seceta din 2007 datorita noilor pompe montate s-a reusit sa avem apa curenta, neexistand restrictii.
ILUMINATUL PUBLIC. ELECTRICITATE - in anul 2004 iuminatul public nu acoperea in totalitate strazile comunale si avea un program restrictiv. S-au inlocuit toate becurile de pe stalpi cu altele noi, cu consum redus, ceea ce a permis ca in Topalu si Capidava sa existe strazi in totalitate luminate pe tot parcursul noptii. in perioada sarbatorilor de iarna s-au pavazat cu ormanente, ghirlande, centrul comunei si intersectiile mai importante, dand dovada de o nota de civilizatie si mai ales dand un aer de sarbatoare comunei noastre.
DRUMURI SI STRAZI - Una din cele mai mari probleme ale cetatenilor o constituia starea precara a drumurilor necesitand pietruirea acestora. S-au realizat 23,5 Km drumuri pietruite in Topalu si Capidava si s-a reparat si consolidat Podul de pe Dj 223 (Valea Tatarului).
MANIFESTARI. ACTIVITATI. EVENIMENTE - Dintre evenimentele care au avut loc in comuna de-a lungul timpului trebuie amintit Festivalul Dan Moisescu”, care deja a capatat renume national, fiind la cea de-a XIII a editie. Alte manifestari importante: Boboteaza sfintirea cailor si intreceri de cai; Sarbatorirea familiilor care au implinit 50 de ani de la casatorie; 8 Martie Ziua Femeiirdquo; s-a organizat in anul 2008 pentru prima data in sala Caminului Cultural spectacol dedicat zilei femeii; Expozitii la Muzeul de Artardquo; ce atrag turisti din toata tara; Ziua eroilorrdquo; depuneri de coroane de flori, serbare scolara, slujbe religioase la monumentul din localitate; Organizarea Zilei copiluluirdquo; serbare la Caminul Cultural si distribuirea de dulciuri copiilor din comuna; Hramul Bisericii si Manastirii de la Cariera; Excursii la obiective turistice din judet cu credinciosii din comuna; Serbarea pomului de iarna.
ALTE REALIZARI - S-a infiintat Serviciul de Pompieri Civili; s-au amenajat spatii de locuit pentru preotii din comuna; s-au montat table indicatoare la intrarile si iesirile din comuna; s-au deschis portile firmei de mecanica fina Nubius Group International care a oferit locuri de munca pentru tinerii din comuna si un salariu decent; un alt investitor SC Gradina Ursului SRL a oferit locuri de munca pe timpul verii la recoltatul fructelor, dar si altele permanente pe tot parcursul anului.


Album foto

 • Articole din editia din data de Iunie 2008

 • RAPORT DE ACTIVITATE AL PRIMARULUI COMUNEI TOPALU, GHEORGHE MURAT

  Administratie locala
 • Realizarile primarului din Tirgusor, Iulian Birsan

  Administratie locala
 • Modernizarea localitatii Sacele

  Administratie locala
 • Gheorghe Grameni, primarul tuturor

  Administratie locala
 • Turism Balnear si de Agrement, la Mangalia

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771