SARBATOAREA ZIELEI NATIONALE A ROM┬NIEI LA CERNAVODA

Decembrie 2006, Bogdan Chirita

Administratie locala

Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit.
Marea Unire nu a fost rezultatul participarii Romaniei la razboi. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut in vedere revolutia din Rusia si destramarea monarhiei austro-ungare. Rationamentul lor s-a inscris formulei traditionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania si Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinta o excludea pe cealalta, astfel ca nimeni nu vedea cum ar fi cu putinta ca toate aceste provincii sa intre aproape simultan in frontierele Vechiului Regat.
Nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci actul de vointa al natiunii romane de a-si da armatura teritorial-institutionala care este statul national.
O necesitate istorica - natiunea trebuie sa traiasca intr-un stat national s-a dovedit mai puternica decat orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenta, si, punand in miscare natiunea, i-a dat acea forta uriasa ca peste toate adversitatile sa dea viata aspiratiei sale: statul national."
Aceasta victorie se sarbatoreste in toate orasele din tara noastra. Bineinteles ca sarbatoarea nu va lipsi din orasul Cernavoda, unde impreuna cu primarul localitatii domnul Gheorghe Hansa, cetatenii vor lua parte cu mic cu mare la manifestarea pregatita in cinstea unirii Transilaniei cu Regatul Romania.
Pe 1 Decembrie, la ora 8.30 are loc Inaugurarea Salii de Gimnastica a Scolii generale nr. 3 ce se afla langa Muzeul Axiopolis Cernavoda).
La orele 9.00 - 9.30 are loc Omagierea eroilor orasului Cernavoda; depunerea de jerbe si flori la Monumentul Eroilor; marsuri ostesti si muzica de promenada - Fanfara Casei de Cultura I.D Chirescu Cernavoda; ora 10.30 are loc deplasarea la Cimitirul International Mircea Voda. Iar la ora 11.00 vor fi omagiati Eroii cazuti in Primul Razboi Mondial: bulgari, germani, romani, rusi, unde bineinteles se vor depune jerbe si flori.

Album foto

 • Articole din editia din data de Decembrie 2006

 • Administratiile locale cauta fonduri pentru gestionarea sistemului de invatamint

  Administratie locala
 • PROIECTE DE HOTAR┬RE APROBATE LA SEDINTA ORDINARA A CONSILIULUI LOCAL CERNAVODA

  Administratie locala
 • SEMINARUL DE LA CNE CERNAVODA

  Administratie locala
 • SARBATOAREA ZIELEI NATIONALE A ROM┬NIEI LA CERNAVODA

  Administratie locala
 • Primaria municipiului Medgidia acorda Bursa de merit Medgidia

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Prim─âria Tuzla suspend─â programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n comuna Mircea Vod─â

  Administratie locala
 • ╚ścoala din localitatea Cr├«ngu reabilitat─â cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucr─ârile de reabilitare a gr─âdini╚Ťei din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771