Bush: "Rusia nu e dusmanul nostru"

Aprilie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

Presedintele american George W. Bush a ajuns pe 2 aprilie in Romania. Celebrul avion Air Force One a decolat de la Kiev si a ajuns la Bucuresti la ora 18.10. Liderul de la Casa Alba a fost insotit de prima doamna a Americii, Laura Bush, de secretarul de stat Condoleezza Rice si de secretarul apararii, Robert Gates. Pe aeroportul Otopeni, Bush a fost intampinat de presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii Teodor Melescanu, dar si de ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Aceasta este a doua vizita a liderului de la Casa Alba in tara noastra.
Este putin probabil ca, in lume, sa fi fost un loc mai sigur si mai bine pazit ca aeroportul Otopeni. Locul pe unde avea sa paseasca presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a fost verificat centimetru cu centimetru. Zeci de ofiteri de securitate au verificat in amanunt zona. Cu trei ore inainte de preconizata sosire a presedintelui, dispozitivul de securitate a fost trimis la aeroport.
intrevederea cu Traian Basescu de la Neptun a paralizat Constanta. Seful statului roman a fost vizibil emotionat la intalnirea cu presedintele SUA, George W. Bush, de la baza Mihail Kogalniceanu. Basescu s-a foit minute bune pe langa aeronava lui Bush, Air Force One, asteptandu-l pe acesta sa coboare. Liderul de la Cotroceni a evitat sa vorbeasca cu sotia sa, Maria, din cauza emotiilor. Cele doua cupluri au plecat in masini separate de la baza de la Mihail Kogalniceanu, timp in care pe marile bulevarde ale Constantei nu s-a circulat. Basescu si Bush au discutat cateva ore la o vila de protocol din Neptun, dupa care Bush a revenit in Capitala pentru dineul oficial de la Cotroceni, oferit sefilor delegatiilor statelor NATO.
in ultima zi a vizitei sale, George Bush a discutat, la Palatul Victoria, cu premierul Calin Popescu Tariceanu. inainte de prima intrevedere cu presedintele Romaniei, in 2004, liderul SUA declara ca spera ca Adrian Nastase va castiga alegerile prezidentiale. Aceasta afirmatie a fost facuta inaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale. Declaratia presedintelui american a fost atunci intens speculata. Dupa doar 8 luni, George W. Bush era tot la Casa Alba si-l primea in Biroul Oval pe noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.
inainte de a sosi in Romania, liderul de la Casa Alba a efectuat o vizita oficiala in Ucraina, una dintre tarile care spera sa obtina statutul de tara candidata la aderarea la NATO. Nu toti ucrainienii isi doresc insa apropierea de Alianta Nord-Atlantica.
Mii de oameni s-au adunat luni, cu doar cateva ore inainte de sosirea presedintelui american, in fata pietei Independentei din capitala ucraineana Kiev si au afisat bannere cu mesaje ostile liderului de la Casa Alba. Manifestantii au ars portrete ale lui George W. Bush. in pofida opozitiei Moscovei, Statele Unite sustin aderarea Ucrainei la NATO.
Presedintele SUA, George W. Bush, a tinut miercuri un discurs la Palatul CEC din Capitla. Bush si-a inceput cuvantarea multumind celor prezenti si amintind de ultimul discurs tinut in Romania: Este un moment pe care nu il voi uita niciodata”, a marturisit Bush. Norii s-au imprastiat si a iesit un curcubeu, anuntand o noua zi pentru aceasta natiune”, a adaugat liderul de la Casa Alba. Un prim punct in discursul presedintelui SUA a fost aderarea tarilor din Balcani. Bush e de parere ca toate statele din Balcani merita sansa de a adera la NATO. Liderul americanilor a declarat ca, la summitul de la Bucuresti, se va lua o decizie istorica in ceea ce priveste aderarea Croatiei, Albaniei si Macedoniei. Tara mea sustine aceasta aderare. Aceste state au parcurs un drum dificil si sunt pregatite sa se alature Aliantei”,a precizat George Bush. Presedintele SUA a mai mentionat ca bazele unei colaborari ferme cu Serbia vor fi puse tot la Bucuresti.
in ceea ce priveste scutul antiracheta pe care NATO doreste sa il amplaseze in Europa, presedintele spune ca acesta este o necesitate, nu un mijloc de a inrautati relatiile cu Rusia: rdquo;Razboiul Rece s-a incheiat. Rusia nu e dusmanul nostru. Vrem o relatie care sa nu se bazeze pe anihilarea reciprocardquo;. Seful american de stat a trecut in revista si contributiile Romaniei la Alianta Nord-Atlantica. Liderii romani au adus claritate discutiilor NATO si au sustinut cu militari actiunile Alianteirdquo;. Romanii au vazut raul, dar au vazut si raul invins”, a precizat liderul americanilor. Ei au luptat pentru libertate si de aceea au curajul sa lupte pentru libertatea altorardquo;.
Un alt punct sensibil atins de presedintele american este cel legat de locotenentul roman Aurel Marcu. Barbatul, membru al batalionului 33, a murit in razboiul din Afganistan. Exemplul curajului sau este unul demn de urmat”, si-a incheiat George W. Bush discursul.

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2008

 • Bush: "Rusia nu e dusmanul nostru"

  Administratie locala
 • Frau liber sponsorizarilor politice

  Administratie locala
 • Autoritatile din Vulturu vor face cadastrul localitatii

  Administratie locala
 • Plantare de copaci la Mangalia

  Administratie locala
 • Pregatiri pentru 1 Mai, la Cheia si Gradina

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771