Transparenta Deschidere Respect pentru cetateni Raport privind situatia economica a municipiului Medgidia

Aprilie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
in anul 2004, la data de 30 iunie situatia economica a municipiului Medgidia era urmatoarea:
bull;Datorii curente 24 miliarde lei
bull;Credite 1.662.378 euro
bull;Ipoteci pe bunuri blocurile MS 5, MS6
bull;Fonduri interne nerambursabile 0 lei
bull;Fonduri europene nerambursabile 0 lei
Pana la sfarsitul anului 2006 am achitat depus eforturi si am achitat datoriile curente, am achitat creditul si am ridicat ipoteca de pe blocurile MS5, MS6.
Situatia economica a Medgidiei la 31 decembrie 2007 este urmatoarea:
bull;Datorii curente 0 lei
bull;Credite 280 miliarde lei
bull;Fonduri nerambursabile interne atrase 359 miliarde lei
bull;Fonduri nerambursabile europene atrase 1.690.733 euro ( 62,6 mld. lei)
bull;Fonduri nerambursabile europene finantate in rezerva 139.000 euro ( 5,1 mld lei)
bull;Fonduri nerambursabile in curs de finantare 35.613.376,24 euro ( 1317,7 mld lei )
bull;Ipoteci pe bunuri ale Medgidiei nu exista

in perioada 2004 2007 Primaria Medgidia a atras fonduri nerambursabile europene in valoare de 1.690.733 euro ( 62,6 mld. lei) si a derulat proiecte pentru comunitatea locala.
Centrul de informare pentru cetateni din cadrul Primariei Medgidia a fost infiintat prin proiect PHARE. Prin acest proiect s-a trecut la un model eficient de administrare a resurselor proprii, de implicare activa a comunitatii in dezvoltarea locala a orasului Medgidia, concomitent cu imbunatatirea calitatii serviciilor furnizate cetatenilor ei.

Centrul de informare cetateni s-a infiintat in vara 2005 pentru cetatenii din Medgidia. S-a dotat cu echipamente necesare activitatilor de informare, se mentine legatura permanent cu cetatenii si se ofera servicii directe, corecte si transparente de la toate serviciile din cadrul institutiei. In 2006 s-au infiintat inca 2 centre de informare in zona Nord si in satul Valea Dacilor.
Valoarea proiectului a fost de 20.000 euro, din care contributia Consiliului local Medgidia a fost doar de 2000 Euro.
Agenda locala 21 Planul local de dezvoltare durabila a fost un alt proiect pentru comunitatea din Medgidia, in valoare de 100.000 Euro.
Realizarea unei strategii coerente, a unui plan de actiune si implementare pentru dezvoltarea durabila a municipiului Medgidia in perioada 2006 - 2011 in conformitate cu prevederile summit-ului mondial din Rio de Janeiro din 1992 a constituit principalul rezultat al acestui proiect. in acest fel a fost evaluat mediul socio-economic din Medgidia si s-a stabilit un portofoliu de proiecte prioritare pentru comunitatea locala.
Alte proiecte derulate prin programul Phare - Fondul de modernizare pentru dezvoltarea administratiei la nivel local.
Program pentru sprijinul comunitatii rome si infiintarea unui atelier de productie beton celular usor (BCU) in Medgidia. Proiectul a urmarit atragerea romilor cu indeletniciri in realizarea chirpicilor in implementarea unei tehnologii moderne de fabricare a caramizilor din beton celular usor (Cod CAEN 2666). 28 persoane de etnie roma sunt angajati in atelierului de productie.Valoarea totala a proiectului a fost de 54334,6 euro, din care Comisia Europeana a contribuit cu suma de 49.500 euro si Primaria Medgidia cu suma de 4834,6 Euro.
Achizitie echipamente IT la nivel local a fost un alt proiect in valoare de 20.000 euro prin care s-au achizitionat echipamente IT ( 12 calculatoare, 2 imprimante, 1 copiator, 5 softuri specifice), s-au efectuat instruiri in tehnica de baza a utilizarii calculatorului (teorie si practica) pentru 34 angajati si se monitorizeaza electronic audientele cu cetatenii.
in prezent se deruleaza alte proiecte cu fonduri Phare .
Reabilitarea sistemelor municipale existente de colectare si transport deseuri Phare 2004 prin care se modernizeaza infrastructura de colectare si transport a deseurilor municipale.
Se construiesc 40 puncte de colectare selectiva a deseurilor in Medgidia in locul platformelor existente de colectare a gunoiului menajer si se vor amplasa eurocontainere pentru 4 tipuri de deseuri reciclabile (hartie, plastic, metal, sticla) si pentru deseuri amestecate.
Acest serviciu se va imbunatati si prin achizitionarea a 2 prese de compactat (balotat) pentru reducerea volumului deseurilor reciclate ce vor fi transportate la agentul de recuperare si valorificare si 4 masini autocompactoare corespunzatoare noului sistem de colectare selectiva. Astfel de puncte de colectare selectiva a deseurilor vor fi amenajate si in satele Remus Opreanu si Valea Dacilor. Valoarea totala a proiectului este de 703.174,5 euro.
Un alt proiect in curs de implementare este cel care implica colectarea si transportul deseurilor de la gospodariile individuale din municipiul Medgidia. Daca de proiectul prezentat mai sus vor beneficia locuitorii de la blocuri si din satele Valea Dacilor si Remus Opreanu, de acest proiect vor beneficia 5.054 de gospodarii individuale reprezentand 20.242 de locuitori
Valoarea acestui proiect este de 15.822,8 Euro.
Primaria Medgidia a obtinut fonduri prin Programul Phare CBC Romania Bulgaria 2005 pentru urmatoarele proiecte .
infiintarea unui Centru zonal de afaceri si cooperare internationala Romania-Bulgaria si dezvoltarea relatiilor de afaceri intre oamenii de afaceri din Medgidia si oamenii de afaceri din Silistra - Bulgaria. Valoarea totala a proiectului este de 100.249 euro.
Natura, prietenie fara frontiere in valoare de 104.069 euro. Prin acest proiect se vor forma 14 agenti de dezvoltare (echipa tehnica de proiect) din cadrul primariilor din zona Medgidia (7agenti) si Silistra (7agenti) pregatiti in domeniul protectiei mediului, politici de mediu, actiuni Natura 2000 care vor lucra impreuna cu expertii de mediu din cadrul parteneriatului la elaborarea unor studii de fezabilitate pentru instalarea perdelelor de protectie si a siturilor forestiere.
Va mai fi realizat studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru punerea in functiune a unui Centru de formare si cercetare in domeniul resurselor naturale si un studiu pentru realizarea independentei energetice a centrului de formare. Proiectul se va realiza in parteneriat cu municipiul Silistra din Bulgaria.

Constructie infrastructura rutiera pentru dezvoltarea afacerilor transfrontaliere este un proiect care implica construirea unui drum in lungime de 1,12 km str. Panselutelor cu realizarea de rigole realizate in paralel cu drumul, marcaje rutiere, spatii verzi pe zona de rambleu si parcaje auto.Valoarea totala a proiectului este 573.085 euro.
Fiecare cetatean al Medgidiei, tanar sau batran, bogat sau mai putin bogat, om de afaceri sau muncitor, intreaga comunitate beneficiaza de aceste proiecte.Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2008

 • Bush: "Rusia nu e dusmanul nostru"

  Administratie locala
 • Frau liber sponsorizarilor politice

  Administratie locala
 • Autoritatile din Vulturu vor face cadastrul localitatii

  Administratie locala
 • Plantare de copaci la Mangalia

  Administratie locala
 • Pregatiri pentru 1 Mai, la Cheia si Gradina

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771