Mafia imobiliara si terenurile cazarmilor

Martie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

Comisia juridica a Senatului a decis ca unitatile militare dezafectate vor putea fi transferate catre administratiile locale, la cerere, in vederea efectuarii de lucrari de utilitate publica. Senatorii juristi au dat raport favorabil cu amendamente unui proiect legislativ initiat de 65 de senatori si deputati din toate partidele parlamentare, prin care se propunea exproprierea terenurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii (MAp) si declararea acestora ca fiind de utilitate publica. Initiatorii propuneau ca terenurile pe care MAp nu le mai foloseste sa fie transformate in parcuri si baze sportive, iar cladirile, in locuinte sociale. Unul dintre initiatori, senatorul conservator Marius Marinescu, a aratat, in cadrul dezbaterilor, ca MAp are o lista cu aprox. 300 de astfel de cladiri si terenuri, dintre care jumatate au fost deja transferate administratiilor locale. El a spus ca multe dintre terenuri au ajuns catre mafia imobiliara”, initiativa legislativa urmarind ca aceste terenuri sa fie declarate de utilitate publica si sa fie utilizate pentru constructia de locuinte sociale pentru tineri, gradinite etc. Marinescu a explicat ca proiectul legislativ prevede ca transferul sa se faca numai la cerererdquo;. Membrii Comisiei juridice senatoriale au considerat, insa, ca nu este cazul sa se reglementeze prin lege exproprierea acestor terenuri, aratind ca insasi Constitutia prevede caracterul lor de utilitate publica. Astfel, membrii Comisiei au acceptat un amendament al senatorului PSD, Doru Ioan Taracila, care stipuleaza ca terenurile si cladirile din administrarea MAp sint si ramin de utilitate publica, cele dezafectate putind fi transferate, la cerere, prin Hotarire a Guvernului, ministerelor, consiliilor locale, municipale sau judetene pentru lucrari de utilitate publica.
De asemenea, persoanele ale caror imobile au fost nationalizate vor fi despagubite in numerar, in limita sumei de 500.000 lei, despagubirea urmand sa fie facuta in doua transe. Daca despagubirea cuvenita depaseste cuantumul de 500.000 lei, cetatenii vor primi actiuni la Fondul Proprietatea. Pentru acordarea despagubirilor banesti, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor va emite o decizie reprezentind titlul de despagubire pina la concurenta sumei reprezentind cuantumul despagubirilor. in cazul titlurilor de despagubire emise pina la intrarea in vigoare a hotaririi, un duplicat al acestora va fi transmis, pe baza de tabel, catre Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, in termen de cinci zile calendaristice de la intrarea in vigoare a actului normativ. Dupa primirea cererilor insotite de documentele specificate, Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar va analiza solicitarile si, daca sint indeplinite toate conditiile prevazute de lege, se va dispune emiterea unui titlu si plata despagubirilor banesti in numerar catre persoana/persoanele indreptatite, in termen de 15 zile de la existenta disponibilitatilor financiare, daca persoana indreptatita a optat exclusiv pentru aceasta masura. Referitor la continutul cererilor de optiune si actele pe care trebuie sa le depuna fostii proprietari in vederea acordarii despagubirilor banesti, hotarirea aprobata de Guvern prevede ca persoana indreptatita va depune o cerere la Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, care va contine optiunea expresa pentru una din modalitatile de despagubire prevazute din lege si optiunea pentru anularea conversiei in actiuni in cazul titlurilor de despagubire emise pina la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2007.
Persoana indreptatita va anexa la cerere titlul de despagubire in original si certificatul de actionar al Fondul Proprietatea, tot in original, daca a fost emis. in cazul in care exista mai multi beneficiari, se va depune o procura notariala (in original), prin care toti beneficiarii imputernicesc pe unul dintre ei sau o terta persoana sa realizeze optiunea pentru titlu de plata sau titlu de conversie, respectiv un act notarial (original sau copie legalizata) sau hotarire definitiva si irevocabila a instantei judecatoresti cu privire la cotele in care vor fi impartite despagubirile intre beneficiari.

Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2008

 • Mafia imobiliara si terenurile cazarmilor

  Administratie locala
 • Agricultorii au protestat in fata Guvernului

  Administratie locala
 • Sesiuni de informare a populatiei, la Silistea

  Administratie locala
 • Eurocaravana 2008 a ajuns la Lumina

  Administratie locala
 • Infrastructura solida, in Albesti

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771