Exploatatiile de stuf ameninta Grindul Lupilor

Martie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

Indiferenta cu care institutiile statului trateaza problema stufuluirdquo; din Grindului Lupilor pune in dificultate autoritatile locale din Mihai Viteazu. Primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, sustine ca nu stiu sigur daca voi mai candida la Primaria Mihai Viteazu, in conditiile in care Ministerul Internelor si Reformei Administrative, dar si partidul pe care ii reprezint (n.r. PNL) refuza sa se implice in rezolvarea conflictului dintre Primaria si cele doua firme care recolteaza stuf Stuf Delta Production SRL si "Piscicola Tur" SRL.
Administratia publica din Mihai Viteazu sustine ca Administratia Rezervatiei Biosfera Deltei Dunarii contesta fara nici un drept intabularea realizata de Primaria Mihai Viteazu in Grindul Lupilor. Se pare ca guvernatorul Rezervatiei Delta Dunarii incearca in acest fel sa ia apararea a doua societatilor comerciale care depoziteaza ilegal stuf pe o parcela a Consiliului Local Mihai Viteazu. Gheorghe Grameni a declarat ca Primaria a vandut 4 hectare SC Zaulet SRL si a concesionat un hectar lui Eugen Dragoi, in 2003, respectiv 2006. Reprezentatii SC Zaulet si Eugen Dragoi au solicitat avize Rezervatiei Delta Dunarii pentru construirea unor obiective. Guvernatorul Rezervatiei nu a contestat la momentul respectiv dreptul nostru asupra parcelei. Mai nou, s-a trezit ca terenurile apartin Rezervatiei si sustin ca cele doua firme nu incalca legea, a declarat primarul Grameni, intrigat de uitarea de care da dovata institutiile statului. Interesant este ca, Administratia Rezervatiei Delta Dunarii a solicitat la inceputul anului Primariei Mihai Viteazu un aviz pentru amplasarea in Grinul Lupilor a unui foisor. Acesta solicitare nu face decat sa intareasca ca Primaria si Consiliul Local sunt proprietarii terenului, a specificat Grameni.
Reamintim ca Stuf Delta Production SRL a depozitat ilegal, in ultimii ani, resursele stuficole recoltate din Grindul Lupilor pe terenul autoritatilor din comuna Mihai Viteazu. Sase ani, zeci de termene de judecata, o suita de avocati si un expert topograf care mai mult a incurcat lucrurile au amanat la nesfarsit rezolvarea confictului dintre societatea Stuf Delta Production si primarul din Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. in timp ce Grameni sustine ca firma nu are dreptul de a depozita stuf in Grind, agentii economici aduc in apararea lor un contract de concesiune incheiat cu Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii.
Stuf Delta si-a intins depozitele pe sapte hectare de pasune, iar in cei sase ani de cand a obtinut dreptul de a recolta si valorifica resursele au incheiat un singur contract cu autoritatile locale. Si doar pentru un sezon! in rest, Stuf Delta a considerat ca terenul nu apartine Consiliului Local Mihai Viteazu si nu s-a mai deranjat sa incheie acorduri.
Administratia locala sustine ca Ordinul prefectului Constantei, din 1994, reconstituie dreptul de proprietate al comunei Mihai Viteazu asupra terenului, cu destinatia de islaz comunal. Documentul se refera la 1394,55 hectare, dintre care sapte au fost insa ocupate si valorificate de firma tulceana, fara temei legal. in afara faptului ca depozitele sunt ilegale, societatea a provocat degradarea mediului din Grindul Lupilor prin arderea resturilor vegetale reziduale si distrugerea covorului ierbos. Terenul nu mai poate fi folosit ca pasune, iar refacerea sa costa destul de mult, a declarat primarul Gheorghe Grameni. El a adaugat ca in afara ordinului din 1994, dreptul de propietate este intarit de Planul Urbanistic General, avizat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, dar si documentatia cadastrala si intabularea pasunii.
Singurul acord de inchiriere dintre Primaria Mihai Viteazu si Stuf Delta Production s-a incheiat in noiembrie 2000, cand firma reprezentata de Octavian Popa a obtinut dreptul de a folosi aproximativ 41.000 metri patrati de teren, pentru depozitarea stufului. Pentru ca am refuzat semnarea unui nou acord am fost amenintat si tarat prin tribunale de societate, mai explica Grameni, adaugand ca zecile de adrese primite din partea lui Octavian Popa dovedesc din plin acest lucru.
Si pentru ca povestea sa nu se finalizeze in favoarea Primariei Mihai Viteazu, procesul a fost tergiversat de expertul topografic Florin Dumitrecu, din Medgidia, al carui rol era sa identifice terenul care face obiectul ordinului prefectului si daca pe proprietatea respectiva s-a depozitat stuf ilegal. Desi au trecut mai bine de doi ani, Florin Dumitrecu nu s-a deranjat sa intocmeasca raportul de expertiza. Ajuns la capatul rabdarilor, primarul Gheorghe Grameni, apreciaza ca ilegalitatea este crasa. Dupa atata timp, verificari si reverificari, ma gandesc serios daca voi candida din partea PNL la Primaria Mihai Viteazu”, a mai spus Gheorghe Grameni.

Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2008

 • Exploatatiile de stuf ameninta Grindul Lupilor

  Administratie locala
 • Colectarea Deseurilor Electrice si Electronice la Mangalia

  Administratie locala
 • Eurocaravana a ajuns la Cogealac

  Administratie locala
 • Proiectele pentru dezvoltare rurala se vor depune in sesiuni lunare

  Administratie locala
 • Reabilitarea caminului cultural din Vanatori

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771