Proiectele pentru dezvoltare rurala se vor depune in sesiuni lunare

Martie 2008, Adrian Nicarel

Administratie locala

in urma lansarii oficiale a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) de catre Ministerul Agriculturii, s-a stabilit modul de depunere a proicetelor din partea solicitantilor in vederea obtinerii de finantari pentru zona rurala. Proiectele in cadrul PNDR se vor depune in 7 sesiuni, primele 6 pana in luna august, iar a 7-a sesiune fiind organizata in luna noiembrie sau decembrie, in functie de fondurile ramase nealocate.
Conformitatea cererii de finantare se va stabili in 3-4 ore de la depunerea acesteia.
Pentru a fi eligibile proiectele trebuie sa indeplineasca un punctaj minim, stabilit pe baza unei grile de evaluare, specific pentru fiecare masura in parte.
Selectia proiectelor se va face pe baza acestui puncataj, in ordine descrescatoare, pana la epuizarea sumei alocate masurii la care proiectul a fost depus. in cazul in care proiectul nu este selectat printre proiectele ce vor obtine finantare in cadrul primei sesiuni, acesta se va transmite automat in cea de-a doua sesiune. Daca nici in cea de a doua sesiune proiectul nu este selectat pentru finantare, atunci acesta se va inapoia solicitantului pentru unele completari necesare. incepand cu luna martie si pana la jumatatea lunii mai se vor organiza o serie de conferinte pentru informarea si mediatizarea PNDR-ului. Acestea vor fi in numar de opt, primele 7 vor avea loc la nivel regional iar cea de-a 8-a va fi organizata la nivel national. Pentru Regiunea Sud-Est, se va organiza conferinta de informare la 28 martie 2008 la Tulcea.

Facilitati oferite fermierilor pentru accesarea fondurilor europene
in urma intalinirii avute intre reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu reprezentantii mediului bancar din data de 7 martie a.c., ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a facut cateva precizari legate de PNDR.
Printre facilitatile pe care Programul de Dezvoltare Rurala le ofera se afla si faptul ca nu mai este nevoie de scrisoare de garantie bancara din partea beneficiarului inainte de a-si depune proiectul. Dupa semnarea contractului el se va prezenta la banca pentru a-si negocia creditul. Beneficiarul va putea solicita un avans de pana la 10% din valoarea totala eligibila a proiectului. Acest avans poate fi favorabil si in modul in care banca calculeaza riscul de a acorda creditul si a conditiilor in care creditul este acordat.
O alta facilitate: beneficiarul poata sa utilizeze ca gaj, ca garantie, investitia si utilajele. Acest lucru a fost deja stabilit si printr-un act normativ, printr-o Hotarare de Guvern care a fost adoptata in aceasta saptamana in Guvern. Bancile urmeaza, in perioada urmatoare, sa vina cu anumite produse bancare specifice adaptate Programului de Dezvoltare Rurala.
S-a stabilit cadrul legal si institutional al banilor europeni pentru agricultura
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru gestionarea fondurilor agricole comune alocate de la Comunitatea Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare si prefinantare alocate de la bugetul de stat.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), gestioneaza contributia financiara a Comunitatii Europene si sumele alocate de la bugetul de stat pentru cofinantarea si prefinantarea proiectelor derulate prin Fondului European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Prin normele metodologice adoptate la 13 martie 2008, MADR are obligatia sa ia masurile necesare gestionarii fondurilor comunitare si a transferarii in conturile APIA si APDRP a sumelor aferente schemelor derulate.
Fondurile pentru cheltuielile agricole din FEGA se acopera integral din finantarea comunitara, daca au fost efectuate in conformitate cu regulile comunitare din domeniu si daca sunt efectuate de catre agentia de plati acreditata.
Platile lunare necesare pentru finantarea cheltuielilor FEGA se efectueaza de catre Comisia Europeana, sub forma rambursarilor lunare, pe baza cheltuielilor efectuate de APIA, dupa ce resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor au fost decontate de la bugetul de stat sub forma prefinantarii si/sau din sumele rambursate de catre Comisia Europeana.
In situatia in care APIA nu poate efectua platile catre beneficiari, de la bugetul de stat sau din alte surse stabilite prin acte normative, reprezentand prefinantare FEGA la termenele stabilite de legislatia comunitara, penalitatile aferente sumelor neachitate in termen, declarate neeligibile la finantarea din FEGA, se suporta de la bugetul de stat.
(Surse: Guvernul Romaniei, MADR, www.fonduri-structurale.ro)

Album foto

 • Articole din editia din data de Martie 2008

 • Exploatatiile de stuf ameninta Grindul Lupilor

  Administratie locala
 • Colectarea Deseurilor Electrice si Electronice la Mangalia

  Administratie locala
 • Eurocaravana a ajuns la Cogealac

  Administratie locala
 • Proiectele pentru dezvoltare rurala se vor depune in sesiuni lunare

  Administratie locala
 • Reabilitarea caminului cultural din Vanatori

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771