Programul National de Dezvoltare Rurala a fost aprobat

22 Februarie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

Miercuri 20 februarie 2008, Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 2013 al Romaniei a fost aprobat de reprezentantii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurala, parte a Comisiei Europene cu responsabilitati in acest domeniu. Aceasta aprobare este rezultatul unor negocieri intense cu Uniunea Europeana, in urma carora Programul a fost adaptat la nevoile spatiului rural romanesc.
in luna martie urmeaza sa fie lansate primele masuri de investitii cu impact puternic asupra restructurarii agriculturii, a sectorului alimentar si a spatiului rural. Aceste masuri au conditii similare cu cele ale Programului SAPARD, sunt asteptate de marea majoritate a potentialilor beneficiari si au pregatit cadrul institutional si legislativ de implementare.
Odata cu aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala, Romania va primi din partea Uniunii Europene un prim avans de 3,5% din valoarea totala alocata de cca 8 miliarde Euro, in vederea inceperii primelor actiuni de finantare.
in Romania, zonele rurale reprezinta 87,1% din teritoriu si 45,1% din populatie. Sectorul agricol este mai important decat in majoritatea celorlalte state membre, intrucat 32% din populatie lucreaza in agricultura si silvicultura, contributia acestora reprezentand doar 12,1% din PIB in 2006, productivitatea pe ramura fiind foarte redusa.
Zonele rurale se caracterizeaza printr-o populatie dispersata si printr-o infrastructura de calitate foarte scazuta (numai 33% dintre rezidentii zonelor rurale sunt conectati la reteaua de alimentare cu apa, numai 10% la sistemul de canalizare si numai 10% din drumurile de tara sunt de calitate adecvata). Infrastructura sociala de baza (sistemul sanitar si de invatamant, reteaua financiara si de creditare etc.) este, de asemenea, mult mai slab dezvoltata decat in zonele urbane. Acesti factori afecteaza calitatea vietii in zonele rurale, impiedica dezvoltarea economica, maresc migratia de la sat la oras si exacerbeaza problemele de sanatate si de mediu. Economia rurala este in mare masura dependenta de agricultura si de silvicultura, activitatile alternative fiind foarte slab dezvoltate, iar nivelurile de venit fiind mai reduse decat in zonele urbane.
Programul de dezvoltare rurala se concentreza asupra a trei mari obiective: transformarea si modernizarea sectoarelor de productie si de prelucrare in agricultura si silvicultura, mentinerea si consolidarea calitatii mediului rural si asigurarea unor conditii economice si sociale adecvate pentru populatia rurala.
Axa 1 alocarea bugetara si principalele prioritati:
Principalele prioritati in cadrul acestei axe:
61607;abilitatile si capacitatea de gestionare vor fi imbunatatite prin sprijinirea formarii profesionale si prin furnizarea unor servicii de consultanta si de extindere a fermelor;
61607;imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol, prin efectuarea de investitii in ferme, prin sprijinirea fermelor de semisubzistenta pentru a deveni mai viabile din punct de vedere comercial si prin ameliorarea infrastructurii;
61607;restructurarea si modernizarea prelucrarii si comercializarii produselor agricole si silvice.
Axa 2 alocarea bugetara si principalele prioritati:
Principalele prioritati in cadrul acestei axe:
61607;mentinerea agriculturii de subzistenta in zonele de munte si in alte zone defavorizate, in vederea conservarii mediului, a evitarii abandonarii terenurilor si a rezolvarii unor probleme precum eroziunea solului;
61607;mentinerea si consolidarea avantajelor ecologice create de sistemele traditionale de agricultura extensiva in ecosistemele cu valoare naturala importanta precum Muntii Carpati si Transilvania;
61607;protejarea speciilor de pasari amenintate si a habitatelor acestora;
61607;impadurirea terenurilor agricole.
Axa 3 alocarea bugetara si principalele prioritati:
Principalele prioritati in cadrul acestei axe:
61607;diversificarea economiei rurale si crearea de locuri de munca va fi incurajata prin sprijinirea microintreprinderilor si a infrastructurilor si atractiilor turistice;
61607;renovarea si dezvoltarea satelor
LEADER - alocarea bugetara si principalele prioritati:
Principalele prioritati in cadrul acestei axe sunt:
61607;imbunatatirea capacitatii locale de buna guvernare si promovarea dezvotarii locale;
61607;91% din fonduri vor fi utilizate pentru punerea in aplicare a strategiilor locale de catre Grupurile de actiune locala, inclusiv proiectele de cooperare cu alte grupuri LEADER.
(Sursa: MADR, Comisia Europeana)

100 milioane euro pentru IMM-uri prin JEREMIE
in data de 18 februarie 2008, a avut loc la sediul Ministerului Economiei si Finantelor semnarea Acordului de finantare dintre Guvernul Romaniei, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, si Fondul European de Investitii (FEI), privind programul JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises Resurse europene comune pentru intreprinderile mici si mijlocii) in Romania.
Acordul de finantare a fost semnat din partea Guvernului Romaniei de catre dl. Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor, iar din partea FEI, de catre dl. Francis Carpenter, director executiv.
Prin acest Acord de finantare, FEI este numit unic manager al programului JEREMIE in Romania, urmand ca aceasta institutie sa asigure administrarea a 100 mil. EUR din sumele de prefinantare primite de la Comisia Europeana din contributia Fondurilor Structurale si de Coeziune la programele operationale, mai precis din fondurile Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economicerdquo; in vederea implementarii domeniului major de interventie Accesul intreprinderilor Mici si Mijlocii la finantarerdquo; din cadrul axei prioritare 1 - Un sistem de productie inovativ si eco-eficientrdquo;.
Instrumentul financiar JEREMIE constituie o serie de actiuni coerente menite sa optimizeze utilizarea fondurilor europene pentru imbunatatirea accesului la finantare al IMM-urilor prin instrumente financiare de tipul schemelor de garantare si contragarantare, fonduri de capital de risc si microcreditare. Produsele financiare vor fi oferite prin programul JEREMIE in conditii de piata, incurajandu-se astfel initiativa privata.
Prin instrumentul JEREMIE se va asigura un acces mai bun la finantare pentru IMM-uri, contribuindu-se in mod semnificativ la stimularea antreprenoriatului, cresterea competitivitatii intreprinderilor si crearea de noi locuri de munca.
Autoritatea de Management care coordoneaza Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economicerdquo; va colabora direct cu FEI in vederea implementarii eficiente a operatiunilor, cu respectarea reglementarilor nationale si europene aplicabile.
(Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor)

Album foto

 • Articole din editia din data de 22 Februarie 2008

 • Caravana fondurilor structurale strabate Constanta

  Administratie locala
 • Geoana scapa fraile PSD, Nastase revine in forta

  Administratie locala
 • Stimularea micilor intreprinzatori, in Crucea

  Administratie locala
 • Investitii in infrastrcuctura din Albesti

  Administratie locala
 • 23 August va avea centru de sanatate

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771