Ministerul Agriculturii insista pentru reducerea accizei la motorina

Februarie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

Ministerul Agriculturii va solicita Ministerului Economiei si Finantelor sa reduca acciza pentru motorina folosita in agricultura, o cerere similara fiind inaintata si anul trecut, insa fara rezultat. Din punct de vedere legal, MEF poate lua aceasta decizie, dar trebuie mai intai sa-si faca niste calcule, pentru ca acciza este un venit la bugetul de stat. Au fost deja niste discutii preliminare, ei analizeaza posibilitatea. Urmeaza sa am o intalnire in care voi solicita reducerea accizei si speram ca in acest an sa reusim sa obtinem reducerea”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, citat de Mediafax.
Sumele acordate fermierilor nu pot fi marite, intrucat nivelul de un leu pe litru este cel notificat la Bruxelles si nu poate fi modificat, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). in ceea ce priveste reducerea accizei, aceasta este o solicitare pe care agricultorii au facut-o si in anii anteriori. Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro/tona, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.
in primavara anului trecut, fostul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu, a propus Ministerului Economiei reducerea in trei etape a accizelor la motorina folosita in agricultura, pana la 100% in septembrie 2008rdquo;. Practica subventionarii agriculturii, prin diminuarea accizei pentru motorina, este uzuala in UE si acceptata de legislatie.
Secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu a declarat ca cea mai buna varianta ar fi ca Ministerul Economiei si Finantelor sa se mai gandeasca la posibilitatea de reducere a accizei la motorina, deoarece Ministerul Agriculturii nu are bugetul necesar pentru a creste nivelul de subventionare la 50%, a motorinei folosite in agricultura.
MADR nu are prevazuta in buget suma pentru reducerea cu 50% a pretului la motorina pentru agricultura practicat la pompa. Pentru acest lucru iti trebuie sustinere financiara. Noi avem un buget, dar am stabilit deja prioritatile pentru 2008. Daca am avea resurse, am accepta subventia cu toata bunavointa, dar mai degraba MEF ar trebui sa se mai gandeasca la posibilitatea de reducere a accizei la motorina. Oricum, mai devreme sau mai tarziu, problema accizei va fi rezolvata. Acum nu ramane decat ca partea tehnica sa analizeze eventualele Domnul Albu a declarat recent ca sprijinul financiar pentru motorina nu va fi majorat, insa fermierii vor beneficia de o subventionare de pana la 30% pentru dobanda aferenta unui credit agricol. Nici saptamana trecuta, joi, Agrostar si MADR nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la subventiile din agricultura, iar discutiile continua.
Federatia sindicala din domeniul agriculturii, Agrostar, a cerut cresterea nivelului de subventionare a motorinei folosite in agricultura. De asemenea, acestia mai solicita si subventionarea legumicultorilor, pomicultorilor, sectorului vegetal si a crescatorilor de taurine si ovine.
Federatia Agrostar a continuat negocierile, joi, cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu privire la reducerea pretului la motorina pentru agricultura practicat la pompa cu 50% si a subventionarii legumicultorilor, pomicultorilor, sectorului vegetal, precum si a crescatorilor de taurine si ovine, a pretului la lapte conform de la 0,3 la 0,5 lei/litru bovine si de la 0,35 la 0,4 lei/litru la ovine”, se arata intr-un comunicat al Agrostar. Nivelul subventionarii motorinei poate creste prin marirea sumei acordate agricultorilor sau prin reducerea accizei. Federatia apreciaza disponibilitatea ministrului Dacian Ciolos de a gasi solutii si oportunitati pentru rezolvarea solicitarilor sale in ceea ce priveste sprijinul financiar pentru legumicultori si pomicultori. Totodata, federatia subliniaza ca oferta pentru micsorarea pretului la motorina cu 1 leu este de neacceptat, in conditiile in care preturile la ingrasaminte si la samanta pentru culturile de primavara au atins cote inimaginabilerdquo;. Decizia Federatiei Agrostar ramane ferma pana cand Guvernul nu va gasi solutii de reducere a pretului la motorina. Actiunile sindicale programate in luna martie se vor desfasura dupa programul stabilit, respectiv pichete la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sediul Comisiei Europene la Bucuresti, precum si miting la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles”, au avertizat cei de la sindicatul agricultorilor.
(Sursa: Curierul national)

Mamaia si Eforie Nord, amenintate cu disparitia plajelor
Institutul National de Cercetare, Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina a avertizat marti, 12 februarie, ca portiunea de litoral dintre Capul Midia si granita cu Bulgaria se afla intr-un proces intens de degradare prin eroziune marina.
Motivul principal este micsorarea cantitatii de sedimente aduse de Dunare in zona litorala, fapt ce a dezechilibrat balanta sedimentara a zonei costiere.
Specialistii de la institutul citat spun ca un impact foarte mare asupra litoralului l-a avut si construirea structurilor de aparare a porturilor Midia, Constanta si Mannot;galia, care au modificat circulatia curentilor marini si a sedimentelor in apropiere de mal, cu consecinte directe in erodarea plajelor.
Procesul de eroziune litorala este un proces global si are drept cauze atat factori naturali, cum sunt schimbarile climei ce produc fenomene extreme, precum ridicarea nivelului marii, cat si impactul activitatilor umane in zona costiera”, a declarat Nicolae Panin, directorul GeoEcoMar. in opinia acestuia, plajele de la Mamaia Sud si de la Eforie Nord sunt in pericol de disparitie.
in sudul statiunii Mamaia, plaja practic nu mai exista. Pentru prevenirea erodarii sunt necesari aproximativ 300.000 metri cubi de nisip. Aceeasi situatie se regaseste si la Eforie Nord, unde distrugerea plajei ar putea fi stopata cu ajutorul a 500.000 mc de nisiprdquo;.
(Sursa: Adevarul)

Ghid practic pentru solicitantii fondurilor de dezvoltare a oraselor
Cei interesati sa acceseze fonduri europene prin intermediul Programului Operational Regional (POR) pot consulta ghidul practic disponibil pe site-ul destinat acestui program www.inforegio.ro, sectiunea publicatiirdquo;.
Din ghid puteti afla care sunt solicitantii eligibili pentru finantare in cadrul POR, care sunt activitatile pentru care se dau bani, precum si pasii in procesul de evaluare si selectie e proiectului dumneavoastra.
Spre exemplu, pentru cei care nu sunt familiarizati cu programele operationale, ghidul prezinta schematic atat relatia dintre diferite programe si Planul National de Dezvoltare, cat si axele si posibilitatile de finantare din cadrul fiecarui program in parte.
Pe langa acestea, primiti si sfaturi pentru dezvoltarea ideii de proiect pe care o aveti, adresele agentiilor de dezvoltare regionala unde se depun proiecte si o serie de link-uri utile celor care doresc informatii mai detaliate.
(Sursa: Gandul)

Album foto

 • Articole din editia din data de Februarie 2008

 • Joc politic cu apa din Valea Dacilor

  Administratie locala
 • Transport aerian la preturi minime

  Administratie locala
 • Uniunea Europeana acorda sprijin pentru imbunatatirea calitatii mediului la nivel local si regional

  Administratie locala
 • Politie comunitara, in Lumina

  Administratie locala
 • Valentine'v Day, la Cumpana

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Întârzieri nejustificate la construirea grădiniței din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Se asfaltează străzile din comuna Vulturu

  Administratie locala
 • Rețea de canalizare pentru locuitorii din Ciocîrlia

  Administratie locala
 • Parcul din Cobadin va fi inaugurat de 1 iunie

  Administratie locala
 • 300 de gospodării din Grădina vor fi branșate la rețeaua de canalizare

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771