Parlamentarii "trag in jos" partidele

Februarie 2008, Bogdan Chirita

Actualitate

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat la sfarsitul lunii studiul Activitatea parlamentarilor in sesiunea septembrie-decembrie2007. Prin acest material, IPP ofera informatii care faciliteaza evaluarea calitatii activitatii fiecaruia dintre parlamentari. Materialul ofera si rezultatele analizei tendintelor de vot ale partidelor in forul legislativ. IPP a dat publicitatii pentru prima oara informatii legate de activitatea din cadrul sedintelor comisiilor parlamentare, obtinute din procesele verbale de sedinta. Studiul scoate in evidenta o serie de aspecte de ordin general ce caracterizeaza activitatea parlamentara. Exista parlamentari care au avut o activitate legislativa scazuta, conform indicatorilor folositi in cercetarea IPP (prezenta la voturile in plen, prezenta la sedintele comisiilor, initiative legislative, interpelari), desi au aparitii publice foarte dese, precum Crin Antonescu (PNL), Viorel Hrebenciuc (PSD), Octav Cozmanca (PSD), Miron Mitrea (PSD), Dan Ioan Popescu (PC), Gheorghe Copos (PC), Cristian Boureanu (PD-L), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Ruxandra Jipa (PRM), Varujan Pambuccian (Minoritati), Cozmin Gusa (Independent), Aurelian Pavelescu (Independent). Exista insa si parlamentari cu o activitate intensa, dar care a fost mai putin vizibila, precum: Mircea Giurgiu (Independent), Petru Calian (PD), Emilian Francu (PNL), Dumitru Bentu (PSD), Vasile Puscas (PSD), Sabin Cutas (PC). Parlamentarii partidelor de guvernamant au strans randurile in sesiunea de toamna, fiind mai prezenti si mai loiali la vot liniei de partid, in timp ce printre democrati se resimte o lipsa de unitate la vot, iar conservatorii manifesta o rata de absenteism in crestere dupa plecarea presedintelui-demisionar Dan Voiculescu din Parlament. Circumscriptiile ai caror alesi sunt cei mai activi in Parlament sunt Cluj, Covasna, Valcea, Alba si Buzau, iar cele ai caror alesi sunt cel mai putin activi sunt Vrancea, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Teleorman si Giurgiu. Similitudinile la vot intre PNL si PSD au condus caracterizat modificarile legislative in domeniile justitie si administratie publica, in timp ce la trecerea legilor in domeniile economic si social liberalii au votat similar cu democratii, in ciuda declaratiilor politice antagonice; PNL a pierdut din sprijinul acordat de PSD, social-democratii cautand sa se distanteze de eventualele asocieri cu Guvernul, cel putin la nivelul perceptiei electoratului; pe de alta parte razboiul intre puterile statului face ca PD-L sa se distanteze tot mai mult de restul partidelor parlamentare, in special la Senat.
Cercetarea vine in intampinarea dorintei cetatenilor de a vota in cunostinta de cauza la alegerile din acest an, prezentand informatii structurate pe fiecare circumscriptie in parte. De asemenea, partidele politice pot identifica cu usurinta in acest material care le sunt parlamentarii cu o activitate de varf, precum si pe cei care "trag in jos" media de activitate a partidului. Materialul continua serie rapoartelor de monitorizare ale IPP cu privire la activitatea alesilor, Institutul intentionand sa faca publice cat mai multe informatii de aceasta natura pe masura ce se apropie data alegerile locale si cea a alegerilor parlamentare.

Album foto

 • Articole din editia din data de Februarie 2008

 • Cristian Darie, noul vicepresedinte al Consiliului Judetean

  Actualitate
 • Parlamentarii "trag in jos" partidele

  Actualitate
 • Festivalul Cantecului Popular Dobrogean "Elena Roizen", la Ovidiu

  Actualitate
 • Administratia din Mihai Viteazu, beneficiara fondurilor de modernizare

  Actualitate
 • Investitii in drumul Arsa-Pecineaga

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Măsuri extreme, în România. Ministrul de Interne, apel către românii din Diaspora / Se închid barurile și restaurantele, cafenelele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare

  Actualitate
 • 14 unități administrativ teritoriale din județul Constanța vor benefica de cadastru gratuit

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771