Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

Februarie 2008, Bogdan Chirita

Reportaje
Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie
Primele plati din fonduri europene catre fermierii romani vor incepe, cel mai probabil, dupa 20 februarie, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Atunci se vor finaliza si controalele prin teledetectie, pentru a se determina exact care este suprafata eligibila de plata, avand in vedere faptul ca suprafata negociata cu UE este de 8.716.370 hectare, iar cea eligibila preliminara pentru plata din fondurile europene transmisa la Bruxelles pe 31 ianuarie este de 8,952 milioane de hectare. Daca va exista doar un hectar in plus fata de suprafata de referinta negociata cu UE, se va aplica un coeficient de reducere unic pentru toti beneficiarii de subventie pentru a ne incadra in alocatia financiara de plati directe pe suprafata aferenta anului 2007”, a adaugat Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Directorul APIA, Dan Gherghelas estimeaza ca plata integrala a acestor subventii, pentru cele 1,24 milioane de ferme, va fi finalizata in aproximativ trei luni.
(Sursa: Romania libera)

200 de mil. euro pentru continuarea in 2008 a programului Fermierul
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a alocat aproximativ 200 de milioane de euro pentru reluarea programului Fermierul, urmand sa fie organizata o licitatie pentru selectarea institutiilor financiare care vor derula aceste fonduri, a declarat ieri George Sasu, citat de NewsIn. Programul Fermierul va continua si in 2008, scopul acestuia fiind de a oferi solutii de finantare avantajoase pentru fermierii care fie deruleaza proiecte de dezvoltare rurala, fie doresc sa realizeze anumite investitii directe”, a declarat George Sasu, consilier in cadrul MADR. Acesta a precizat ca MADR urmeaza sa selecteze institutiile financiare care vor gestiona fondurile de aproximativ 200 de milioane de lei alocate programului Fermierul in 2008. Acest program a fost lansat in luna februarie 2006, cand a intrat in vigoare ordinul emis de MADR privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD sau pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura. Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, respectiv BCR, BRD, CEC si Banca Comerciala Carpatica. De asemenea, suma de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Fondurile angajate prin conventiile de lucru de MADR cu institutiile selectate au fost de 651.000.000 de lei. Din sumele angajate, au fost cheltuite efectiv 480 de milioane de lei, reprezentand 74 % din total, restul vor acoperi solicitarile de plata ale beneficiarilor proiectelor de investitii pana la finalizarea acestora, avand in vedere particularitatile constructive, de infiintare si de exploatare care necesita un timp de executie mai mare de doi ani”, potrivit datelor furnizate de MADR. Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat recent ca proiectele de dezvoltare rurala se vor primi incepand cu data de 3 martie, daca PNDR va fi aprobat de Comisia Europeana la 20 februarie. PNDR este ultimul program operational pe baza caruia banii europeni vor veni in Romania pana in 2013 care nu a fost inca aprobat. Termenele date de guvern si de specialistii din ministerul agriculturii au fost in mod repetat depasite si se spera ca acest program, vital pentru dezvoltarea agriculturii si a satelor romanesti, sa poata demara in primavara lui 2008, desi perioada lui de aplicare a inceput (sau ar fi trebuit sa inceapa) la 1 ianuarie 2007.
(Sursa: Curierul national)

Album foto

 • Articole din editia din data de Februarie 2008

 • Cristian Darie, noul vicepresedinte al Consiliului Judetean

  Reportaje
 • Parlamentarii "trag in jos" partidele

  Reportaje
 • Festivalul Cantecului Popular Dobrogean "Elena Roizen", la Ovidiu

  Reportaje
 • Administratia din Mihai Viteazu, beneficiara fondurilor de modernizare

  Reportaje
 • Investitii in drumul Arsa-Pecineaga

  Reportaje
 • Articole din aceeasi categorie

 • Medgidienii sunt nemultumiti de actuala conducere a Primariei

  Reportaje
 • Zilele Medgidiei - atac la buzunarele participantilor

  Reportaje
 • PSD vrea sa dea alocatie de 200 lei pana la majorat

  Reportaje
 • Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din venituri

  Reportaje
 • Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

  Reportaje
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771