Mangalia, Cumpana si Topraisar au celebrat Unirea Principatelor Romane

25 Ianuarie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Primaria Municipiului Mangalia si Garnizoana Mangalia au organizat sarbatorirea Zilei Unirii Principatelor Romane, in Piata Unirii, la Monumentul Eroilor. Ceremonie a inclus instalarea dispozitivului Garzii de Onoare, intonarea Imnului de Stat al Romaniei, slujba religioasa, evocarea semnificatiei Unirii Principatelor Romane, discursurile comandantul Garnizoanei si primarul municipiului Mangalia, depunerea de coroane la complexul monumental, defilarea garzii de onoare si momentul intitulat Hai sa-ntindem hora mare!.
Cu prilejul implinirii a 149 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia in colaborare cu: Muzeul Marinei Romane, Biblioteca Municipala Mangalia, UM 02196 din Mangalia, Liceul Teoretic Callatis Mangalia, Liceul Economic Mangalia si Scoala nr. 5 Gala Galaction Mangalia au organizat manifestarea culturala: 24 IANUARIE 1859 UNIREA PRINCIPATELOR ROMaNE
in deschidere, drd. Sorin Marcel Colesniuc, cercetator stiintific la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, a vorbit despre principalele evenimente care au dus la unirea Principatelor Romane si a subliniat faptul ca prin alegerea aceluiasi domn in ambele Principate, romanii au obtinut o importanta victorie in lupta pentru formarea statului national unitar. De asemenea, el a mentionat ca actul de la 24 ianuarie 1859 a inaugurat politica faptului implinit, iar prin divanurile ad-hoc si consultarea populatiei a fost aplicat, pentru prima data in istoria Europei, principiul consultarii poporului.
Elevii Scolii nr. 1 Mangalia, indrumati de director adjunct Agigheldi Turchian si prof. Carolina Gheris, au prezentat programul cultural-artistic: 24 ianuarie pagina nemuritoare a istoriei romanilor”, iar dr. Olimpiu Emanuel Glodarenco, directorul Muzeului Marinei Romane, a sustinut comunicarea: Rolul lui Cuza in crearea flotilei romanesti militarerdquo;.
De asemenea, elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonati de prof. Ibolya Negoita, au interpretat sceneta: Mos Ion Roata si Unirea”, iar
Cosmina Elisabeta Colesniuc, eleva in clasa a I-a la Scoala nr. 5 Gala Galaction Mangalia si Gabriel Amoasei, elev in clasa a III-a la Liceul teoretic Callatis Mangalia, pregatiti de coregraf Oana Pencea, au delectat pe cei prezenti la manifestare cu un dans de societate. Din partea Bibliotecii Municipale Mangalia, Felicia Ragusila a prezentat cartile in care cei interesati pot gasi informatii despre unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. O contibutie au adus si elevii clasei a IV-a A, ai Liceului teoretic Callatis Mangalia, indrumati de inv. Olga Bulboaca, care au participar cu un grupaj de versuri si scenete intitulat: Voda Cuza domn nou la vremi noirdquo; si cu o miniexpozitie de desene si lucrari tematice.
Mariana Gaju: Unirea, un test de maturitate politica
Unirea Principatelor Romane a fost atent pregatita si de Consiliul Local Cumpana. La manifestare si-au adus contibutiile Primaria comunei Cumpana, scoala si gradinitele din localitate. in centrul comunei au fost prezenti alaturi de sute de copii, veteranii de razboi si vaduvele veteranilor. Dupa intonarea Imnului de Stat, un sobor preotesc a oficiat o slujba religioasa inchinata eroilor neamului. Primarul din localitatea Cumpana, Mariana Gaju, reprezentantii Consiliului Local si ai parohiilor Cumpana 1 si Cumpana 2 au depus coroane de flori la monumentele eroilor din comuna. Primarul Mariana Gaju a declarat cu acest prilej ca vestea Unirii a fost intampinata in urma cu 149 de ani cu o explozie de entuziasm popular, expresie a vointei de unitate ce vibra in spatiul romanesc. Subliniez in mod deosebit faptul ca Unirea de la 1859 a fost si un test de maturitate politica, trecut cu succes de clasa politica si natiunea romana, in pragul modernitatii. Unirea Principatelor nu a fost rezultatul unor aranjamente diplomatice si conjuncturi pasagere, ci un proces sincronizat cu framantarile majore ale Europei din secolul trecut, a mai spus Mariana Gaju. Ea a precizat ca urmarile Unirii de la 24 ianuarie 1859 au fost de o importanta exceptionala pentru destinul national, consecinte care s-au concretizat in dezvoltarea generala a societatii noatre si in afirmarea ei pe coordonatele civilizatiei moderne.
Manifestari artistice, la Topraisar
Autoritatile locale, cadrelele didactice, aproximativ 200 de elevii si cetatenii din comuna Topraisar au celebrat Unirea Principatelor Romane in Caminul Cultural. Festivitatea a fost deschisa de primarul din Topraisar, Gheorghe Stelian, care a evocat semnificatia evenimentului. Elelevii grupului scolar Topraisar au prezentat un program artistic cu ocazia evenimentului din care au facut parte un moment narativ, recitarea poeziilor si interpretarea unei secnete cu continut artistic, iar la sfarsit au interpertat Hora Unirii. De asemenea, prescolarii de la cele doua gradinite au recitat un colaj de poezi. Toti participantii s-au strans intr-o mare Hora a Unirii in fata Caminului Cultural, iar la sfarsit au servit traditionalul vin fiert.

Album foto

 • Articole din editia din data de 25 Ianuarie 2008

 • Razboi intre Grameni si guvernatorul Rezervatiei Delta Dunarii

  Administratie locala
 • Lucrari de infrastructura in Tuzla

  Administratie locala
 • Sistem de alimentare cu apa in satul Dropia

  Administratie locala
 • Proiecte importante pentru autoritatile din Pecineaga

  Administratie locala
 • Mangalia, Cumpana si Topraisar au celebrat Unirea Principatelor Romane

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Lucrările de extindere a școlii din Lespezi continuă

  Administratie locala
 • Proiecte de anvergură pentru dezvoltarea comunei Pantelimon

  Administratie locala
 • Saraiu, o comună europeană

  Administratie locala
 • Localitățile Dorobanțu și Nicolae Bălcescu vor avea piețe moderne

  Administratie locala
 • Marcela Rădulescu: „Vreau să construiesc pentru comuna mea, pentru oamenii și copiii din comunitatea Ion Corvin!!!”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771