Bani pentru primarii, dupa pofta sefilor Consiliilor Judetene

18 Ianuarie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

De Sarbatori, presedintii Consiliilor Judetene au primit inapoi pixul cu care au semnat hotararile de repartizare a sumelor defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2008.
in plin proces de elaborare a legii Bugetului de Stat pe 2008, Birourile Permanente ale celor doua camere ale Parlamentului au adoptat un amendament prin care sumele de echilibrare a bugetelor locale la nivel de judet au fost repartizate din nou de Consiliile Judetene, desi legea finantelor publice locale specifica foarte clar faptul ca aceasta atributie revine Directiilor Generale ale Finantelor Publice Judetene. Aproximativ 7% din totalul veniturilor bugetelor locale (2,4 mld RON) au fost repartizate din nou dupa bunul plac al sefilor Consilii Judetene, desi s-a constatat in practica anilor trecuti ca acest mecanism arbitrar a generat numeroase abuzuri in plan local.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a denuntat modul neprofesionist in care parlamentarii din comisiile de specialitate au inteles sa abordeze reforma finantelor publice locale, (ne)respectarea principiului autonomiei locale financiare si depolitizarea acestui proces. Interesanta a fost si lipsa totala de reactie a Ministerului Economiei si Finantelor care, prin Directiile Generale de Finante Publice, ar fi trebuit sa gestioneze intregul proces. Care sunt ratiunile pentru care Parlamentul Romaniei a modificat regulile de repartizare a acestor sume si de ce aceasta masura vine in contextul anului electoral 2008? Analiza succinta a situatiei initiale a sumelor propuse de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale, urmata de modificarile aduse in comisii, arata ca parlamentarii nu au vrut ca aceste fonduri sa se imparta obiectiv, dupa formula, ci functie de alte criterii susceptibile de calcule politice. Astfel, Consiliul Judetean Ilfov a primit prin decizia Parlamentului o suplimentare de buget cu 119% fata de propunerea initiala a Guvernului, Consiliul Judetean Vrancea a beneficiat de o crestere de 57,5% a bugetului pentru echilibrare, Consiliul Judetean Olt a obtinut o majorare de 55,4 % a bugetului de echilibrare. Alte Consilii Judetene care au beneficiat de suplimentari ale bugetelor pentru sumele de echilibrare de peste 50% sunt: Botosani, Gorj, Teleorman, Dambovita si Satu Mare. Institutul pentru Politici Publice a solicitat parlamentarilor care au votat atat amendamentul derogatoriu de la lege, cat si suplimentarile la bugete, sa justifice acest vot in consecinta si atrage atentia asupra blocajelor pe care asemenea masuri le pot avea in contextul votului final asupra legii bugetului pe 2008.

Album foto

 • Articole din editia din data de 18 Ianuarie 2008

 • A murit deputatul Corneliu Dida

  Administratie locala
 • Bani pentru primarii, dupa pofta sefilor Consiliilor Judetene

  Administratie locala
 • Zilele comunei Vulturu

  Administratie locala
 • Port de agrement la Ghindaresti

  Administratie locala
 • Reabilitarea sistemului de iluminat, in Garliciu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședința ordinară a lunii octombrie, desfășurată în municipiul Medgidia

  Administratie locala
 • Amenajare stadion și bază sportivă în Tuzla

  Administratie locala
 • Strada Școlii și strada Bisericii din localitatea Răzoarele vor fi asfalate

  Administratie locala
 • Toamnă bogată în lucrări la Cobadin

  Administratie locala
 • Construire pasarelă pietonală în Peștera

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771