Zilele comunei Vulturu

18 Ianuarie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala

Primarul comunei Niculae Berbec a organizat in perioada 7-14 ianuarie Zilele comunei Vulturu si, implicit, 154 de ani de la prima atestare documentara. . Localitatea este situata in nordul Constantei si numara aproximativ o mie de de locuitori. Comuna Vulturu are o istorie si o traditie deosebita, iar initial se numea Cartalu, cuvant turcesc, care tradus in romaneste inseamna vultur. Prima atestare documentara a localitatii s-a realizat in 1854, pe 14 ianuarie, prin redactarea unui tacrir, in care se mentiona numele Cartalu. Documentul a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Medgidia cu multi ani in urma in volumul Documente privind istoria Dobrogei (1830 - 1877) intocmit de Tudor Mateescu, Bucuresti 1975 (p. 196) si inmanat primarului din Vulturu, Neculae Berbec. Aceasta descoperire de datare istorica a comunei constituie o baza importanta a incercarii de mentinere vie si de perpetuare a identitatii culturale a cartalenilor.
Sarbatoarea a fost initiata in anul 2004 de primarul Berbec si s-a constituit intr-o manifestare culturala si sociala care contribuie in mod considerabil la recuperarea identitatii de taran al satului dobrogean. La fel ca in anii precedenti, participarea satenilor la organizarea acestor zile a creat un adevarat sentiment de solidaritate si de apartenenta la o identitate culturala cartaleana. Potrivit celor declarate de edilul localitatii, de-a lungul saptamanii au fost organizate concursuri de sah, tenis de masa si table cu premii in bani. Ziua de joi, dupa desfasurarea concursurilor, a fost dedicata femeilor. in caminul cultural a fost organizata o mare sezatoare la care au luat parte majoritatea femeilor. Sezatoarea, un obicei atat de vechi in multe sate romanesti devenind adesea doar o frumoasa amintire, a constituit un bun prilej pentru depanarea ghemelor, scarmanatul si torsul lanii, impletit, crosetat si cantat.
intalnirea varstei a treia a fost un moment de bucurie pentru batranii satului, in cinstea carora s-a organizat o petrecere. Cuplurile care au implinit 50 de ani de casatorie au fost premiate cu 50 lei si multe flori. Pentru ei am pregatit totodata o masa bogata, iar femeile au primit daruri speciale, a mai specificat primarul Neculae Berbec. Printre manifestatii s-au regasit si slujba de comemorare a eroilor comuna dovedeste un cult deosebit pentru eroi si in general pentru morti festivitatea de premiere a castigatorilor participanti la concursuri, un bal si un concurs de dans. De asemenea, elevii scolii generale au pregatit o serie de evenimente ci ocazia zilei Mihai Eminescu.

Album foto

 • Articole din editia din data de 18 Ianuarie 2008

 • A murit deputatul Corneliu Dida

  Administratie locala
 • Bani pentru primarii, dupa pofta sefilor Consiliilor Judetene

  Administratie locala
 • Zilele comunei Vulturu

  Administratie locala
 • Port de agrement la Ghindaresti

  Administratie locala
 • Reabilitarea sistemului de iluminat, in Garliciu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședința ordinară a lunii octombrie, desfășurată în municipiul Medgidia

  Administratie locala
 • Amenajare stadion și bază sportivă în Tuzla

  Administratie locala
 • Strada Școlii și strada Bisericii din localitatea Răzoarele vor fi asfalate

  Administratie locala
 • Toamnă bogată în lucrări la Cobadin

  Administratie locala
 • Construire pasarelă pietonală în Peștera

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771