Comisia nu va aplica "mecanismul de salvgardare" in Romania

Decembrie 2007, Bogdan Chirita

Social

Ca urmare a progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in materie de cheltuieli agricole, Comisia Europeana a hotarat astazi sa nu aplice asa-numitul mecanism de salvgardarerdquo; in Romania. in luna noiembrie, Comisia a solicitat Romaniei sa procedeze la perfectionarea modulului destinat sa asigure efectuarea corecta a platilor, pentru evitarea unei reduceri provizorii de 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene. Un nou raport intocmit de expertul independent (Deloitte) concluzioneaza ca acest modul informatic nu mai prezinta deficiente majore care sa necesite remediere. in consecinta, declansarea mecanismului de salvgardare nu se mai justifica. Decizia de a renunta la mecanismul de salvgardare nu presupune faptul ca totul functioneaza perfect. Ca si in cadrul oricarui sistem nou, anumite probleme pot aparea numai atunci cand incepe efectuarea platilor. Mai mult decat atat, Romania inca trebuie sa-si imbunatateasca rata controlului si trebuie sa remedieze o serie de deficiente informatice care inca persista. Comisia va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va efectua o serie de controale in Romania la inceputul anului 2008. Aceasta dispune de posibilitatea de a recurge in orice moment la mecanismul de salvgardare, in cazul in care se constata prezenta unor deficiente grave. Mai mult decat atat, asemenea celorlalte state membre, Romania va face obiectul procedurilor de audit normale care sunt realizate in toate statele membre si care permit recuperarea sumelor cheltuite in mod necuvenit.
Mariann Fischer Boel, Comisar pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat: Felicit Romania pentru progresul rapid inregistrat in procesul de imbunatatire a sistemelor sale de control, care a determinat evitarea declansarii mecanismului de salvgardare. Acest mecanism a contribuit in mod evident la stimularea Romaniei in vederea imbunatatirii situatiei. imi exprim speranta ca problemele restante pot fi eliminate rapid, ceea ce va permite agricultorilor sa beneficieze de platile cuvenite. Vom mentine o atitudine extrem de vigilenta in procesul de auditare a subventiilor agricole atat in Romania, cat si in Bulgaria. Ca si in cazul celorlalte state membre, nu vom ezita sa recuperam orice suma cheltuita in mod necuvenit.rdquo;
La 10 octombrie, Comisia a informat Romania ca aceasta din urma risca o reducere provizorie de 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene in cazul in care nu poate remedia o serie de grave deficiente din sistemul administrativ si de control financiar inainte de efectuarea platilor catre agricultori (anul de plata incepe la 1 decembrie 2007). Regulamentul 1423/2006 al Comisiei, adoptat in temeiul articolului 37 din Tratatul de Aderare a Bulgariei si a Romaniei, prevede reducerea platilor cu 25% daca sistemele infiintate pentru a asigura plata corecta a ajutoarelor pentru agricultori sunt atat de ineficiente incat afecteaza functionarea corespunzatoare a intregului sistem.
S-a adus la cunostinta Romaniei ca aceasta poate impiedica aceasta reducere prin solutionarea a doua probleme de importanta fundamentala: punerea in aplicare si testarea corespunzatoare a doua module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Gestiune si Control (SIGC) si evitarea efectuarii platilor catre agricultori inainte de finalizarea controalelor obligatorii. in paralel, Comisia a concluzionat ca mecanismul de salvgardarerdquo; nu trebuie aplicat in Bulgaria.
Printr-o scrisoare transmisa la data de 8 noiembrie, Romania a comunicat Comisiei masurile adoptate si a anexat raportul intocmit de expertul independent Deloitte. Comisia a analizat raspunsul acesteia si a concluzionat ca unul dintre modulele informatice trebuie sa faca obiectul unei perfectionari. Ultimul raport intocmit de expertul independent Deloitte indica faptul ca nu mai exista deficiente majore.
in fiecare an, incepand cu 1 decembrie, statele membre pot plati agricultorilor ajutoare directe din bugetul national prin intermediul unei agentii de plati. Aceste subventii sunt apoi rambursate bugetului national din bugetul comunitar. Avand in vedere deficientele Sistemului Integrat de Gestiune si Control si ale agentiei de plati la data aderarii si pentru a evita aparitia unor nereguli si perturbarea functionarii pietei interne, Regulamentul 1423/2006 prevede retinerea unui procent de 25% din ajutorul comunitar in cazul in care se constata prezenta unor deficiente grave in cadrul sistemelor. Aceasta reducere nu inseamna ca agricultorii nu ar mai beneficia de ajutor, ci ca bugetul national ar fi obligat sa suporte 25% din fondurile care ar trebui sa vina din partea Comunitatii pana in momentul in care deficientele respective sunt remediate. Desigur, Romania si Bulgaria vor face obiectul procedurii de audit obisnuite, care se aplica in toate statele membre ale UE. Rezultatul acesteia s-ar putea concretiza in adoptarea unor decizii de verificare a conturilor, prin care statelor membre li se poate solicita rambursarea fondurilor catre Comisie.
(Sursa: Comisia Europeana)

Ministrii responsabili pentru programele de finantare europene pe 2008 optimsti
In interviuri pentru euROpeanul, ministrii explica, intr-un mod optimist punctele forte, eventualele dificultati si solutiile la acestea. Va prezentam, pe scurt, o sinteza a principalelor concluzii.
Laszlo BORBELY, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor:
Programul Operational Regional
Stadiu: exista un portofoliu important de idei si de proiecte pentru initiativa privata, cum ar fi: sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor si crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale cu potential turistic si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice. Axa prioritara 3, care vizeaza imbunatatirea infrastructurii sociale, va consuma de asemenea relativ repede banii.
Dificultati potentiale: trebuie facuta proba functionarii sistemului de implementare.
Posibil element de risc: capacitatea beneficiarilor de a-si gestiona resursele financiare pentru a putea raspunde exigentelor mecanismului financiar al fondurilor structurale cheltuire si apoi rambursare, cu respectarea regulilor nationale privind achizitiile publice. Potentiale dificultati pot fi considerate si evenimentele politice din anul 2008 (alegerile locale si generale).
Solutii: Experienta acumulata, in perioada de implementare a proiectelor PHARE, de agentiile pentru dezvoltare regionala, organisme intermediare. Un factor de ingrijorare il poate reprezenta sistemul legislativ si administrativ extrem de stufos in toate domeniile in Romania, care ar putea sa prelungeasca termenul pentru pregatirea documentatiilor in vederea depunerii spre analiza si finantare.
Paul Pacuraru, ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse:
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umanerdquo;
Stadiu: adoptat oficial de catre Comisia Europeana pe 22 noiembrie 2007.
Dificultati potentiale: fluctuatia personalului din structurile care gestioneaza fondurile europene
Solutii: Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a realizat activitati de pregatire a peste 3.000 de potentiali beneficiari pentru elaborarea si implementarea proiectelor.
Cristian Adomnitei, ministrul educatiei si cercetarii
Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umanerdquo; si Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economicerdquo;
Portofoliul de proiecte: peste 28 de proiecte strategice intre 0,5 si 5 milioane euro (de pus in practica in perioada 20082011)
Dificultati potentiale: necesitatea cresterii capacitatii unitatilor din sistemul de invatamant de a accesa si gestiona proiecte
Solutii: Ministerul Educatiei si Cercetarii intentioneaza sa lanseze un program de pregatire a personalului din sistemul de invatamant pentru accesarea si gestiunea proiectelor finantate din fonduri structurale.
(Sursa: euROpeanul)

Album foto

 • Articole din editia din data de Decembrie 2007

 • Comisia nu va aplica "mecanismul de salvgardare" in Romania

  Social
 • Premierea "cuplurilor de aur", in Topalu

  Social
 • S-au intamplat in 2007 in MEDGIDIA!!!

  Social
 • Consiliul local Medgidia in ultima sedinta a anului

  Social
 • Impreuna de sarbatori

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Sprijin pentru locuitorii din comuna Dobromir, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771