Sitirile editiei din data de 13 Iulie, 2010

FC Farul se afla în prag de faliment

Iulie 2010, Redactia

Sport Clubul FC Farul Constanta a acumulat datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi si se afla in prag de faliment, riscand sa nu mai fie programata in campionat, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean, Cristinel Dragomir.

Dunarea a inundat 5000 de hectare de teren agricol în comunele Gârliciu si Ciobanu

Iulie 2010, Dorin Mincu

Actualitate58 de persoane din au fost evacuate   Sambata locuitorii comunei Garliciu au fost nevoiti sa-si lase treburile casnice si sa ajute la ridicarea unui dig care protejeaza drumul judetean de viitura, drum care, daca ar fi ocupat de apa, ar izola satele din zona Garliciu de celelalte localitati ale judetului Constanta. Digul de protectie ce separa matca localitatii de Dunare a cedat la sfarsitul saptamanii trecute.

Lucrari încetinite la reteaua de canalizare din Topraisar

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

Administratie localain aceasta perioada in comuna Topraisar se executa lucrari de introducere a retelei de canalizare. Se pare ca vremea capricioasa din ultima perioada a oprit aceasta investitie.  Primarul localitatii Stelian Gheorghe a declarat: “Lucrarile se realizeaza mai greu datorita ploilor din ultima perioada.

România este pe locul 23 în Uniunea Europeana în privinta productiei energiei verzi

Iulie 2010, Adrian Nicarel

ActualitateUn studiu potrivit caruia Romania se afla, la sfarsitul anului 2009, pe locul 23 din 27 in randul statelor din Uniunea Europeana, in privinta capacitatii de productie a energiei eoliene, cu un total de 14 MW, in crestere cu trei MW fata de anul anterior, a fost realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA).

Reducerea numarului de subprefecti

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

Administratie localaPremierul Emil Boc a anuntat ca, Guvernul a hotarat ca, numarul secretarilor de stat sa fie redus la doua posturi, singurele exceptate fiind Ministerele de Interne, Externe si Finante, in a caror organigrama vor fi mentinuti trei secretari de stat.

50.000 de candidati la titularizare

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

ActualitateDin totalul celor peste 60.700 care au depus cereri pentru ocuparea unor posturi prin concurs sau cu timp redus in anul scolar 2010-2011 vor participa la titularizarea din iulie, aproape 50.000 de candidati.

Ministerul agriculturii a cerut UE suplimentarea fondurilor pentru masura dedicata infrastructurii rurale

Iulie 2010, Adrian Nicarel

Fonduri EuropeneMinistrul agriculturii si dezvoltarii rurale a cerut Comisiei Europene, printr-o scrisoare adresata comisarului european Dacian Ciolos, realocarea de fonduri in cadrul PNDR pentru reconstructia infrastructurii rurale afectate de inundatiile din ultima perioada.

Tinerii au depus peste 1.800 de proiecte pentru instalarea în mediul rural

Iulie 2010, Adrian Nicarel

Fonduri EuropeneAgentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit 1.898 de cereri de finantare pentru Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” din cadrul PNDR. Sesiunea de primire a proiectelor s-a desfasurat in perioada 1 – 30 iunie 2010, fiind alocata suma de 50 de milioane de euro.

Asociatia ,,La Cumpana Artelor” si-a deschis portile

Iulie 2010, Dorin Mincu

CulturaPrimaria si Consiliul Local Cumpana, au infiintat  Asociatia ,,La Cumpana Artelor” condusa de profesor, scriitor Cristina Tamas in calitate de presedinte. Maria Gaju, primarul comunei Cumpana a precizat ca scopul principal al asociatiei este dezvoltarea valorilor multiculturale, prin proiecte artistice si activitati cu caracter civic, care sa prezinte o noua dimensiune a comunitatii prin viziuni alternative, intr-o maniera creativa si social responsabila.

Recalcularea pensiilor speciale ale diplomatilor, aviatorilor si grefierilor

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

SocialVor fi recalculate peste 5.600 de pensii speciale, ceea ce va aduce, potrivit estimarilor Ministerului Muncii, o economie lunara de 21,5 milioane de lei.  Suma economisita anul viitor, din recalcularea pensiilor speciale, se va ridica la 260,69 lei (aproape 62 milioane de euro). in urma deciziei Curtii Constitutionale (C.C), reducerea pensiilor magistratilor este neconstitutionala, astfel ca, se vor recalcula pensiile personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor de pe langa acestea, ale personalului diplomatic si consular, ale functionarilor publici parlamentari, ale deputatilor si senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Datoriilor spitalelor vor fi platite în august

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

Social Cel mai probabil, in luna august va avea loc, o rectificare bugetara, ocazie cu care Guvernul va prevedea suma de 170 de milioane de euro pentru plata datoriilor spitalelor.  “Spre mirarea mea, este vorba inclusiv de achitarea datoriilor din 2005.

Primaria Agigea va construi locuinte sociale

Iulie 2010, Dorin Mincu

Administratie localaAdministratia locala a comunei isi indreapta atentia catre problemele sociale ale locuitorilor Autoritatea locala va construi 8 locuinte pentru cazurile sociale, identificate in special la audientele tinute de edilii comunei. Viceprimarul comunei Dan-Stefan Chiru a declarat ca deja s-a demarat realizarea PUD-ului de catre un arhitect. Exista multe cereri in acest sens.  in momentul de fata se lucreaza la Planul Urbanistic de Detaliu.

Spitalele constantene preluate de autoritatile locale

Iulie 2010, Dorin Mincu

SocialUnitatile sanitare trebuie sa treaca in administrarea Consiliilor locale si a Consiliilor judetene, potrivit Hotararii de Guvern Nr.529/2 iunie 2010. Pe data de 14 iunie, prefectul Constantei, Claudiu Palaz, solicita ca cele 10 unitati spitalicesti din Constanta, sa fie preluate, de catre autoritatile locale, prin hotarari de consiliu local, respectiv consiliul judetean.

Taxa de trama stradala la Agigea

Iulie 2010, Adrian Nicarel

Administratie localaAutovehiculele de transport marfa,  care tranziteaza comuna Agigea, vor plati o taxa de trama stradala a carei valoare difera in functie de masa totala autorizata a autovehiculelor. Proiectul de hotarare a fost aprobat in sedinta de Consiliu Local Agigea, din data de 4 iulie.  Viceprimarul Dan-Stefan Chiru a precizat ca decizia a fost luata datorita numarului ridicat de camioane care trec prin localitate in weekend.

Diana Dogaru si Jana Steflea, premiate la Festivalul National de Creatie „Mihai Eminescu”

Iulie 2010, Dorin Mincu

CulturaElevii Cercului de Creatie Literara din cadrul Clubului Copiilor Medgidia au castigat, recent, premii in cadrul Festivalului National cu participare internationala „Mihai Eminescu”, desfasurat la Bucuresti, ajuns la cea de-a VII-a editie.

Un nou tir cu ajutoare a plecat catre Suceava

Iulie 2010, Adrian Nicarel

SocialCampania de strangere a ajutoarelor pentru sinistrati demarata de Consiliul Judetean Constanta (CJC) continua. Constantenii sunt asteptati la punctele de colectare a ajutoarelor, urmand ca acestea sa ajunga la locuitorii din judetele afectate de inundatii. Purtatorul de cuvant al CJC, Cristian Moldovanu, a declarat ca, duminica seara, a fost incarcat un nou tir cu ajutoare pentru sinistratii din Suceava, unul din judetele cele mai afectate de inundatii.

Campionatul de minifotbal - Liga Bergenbier

Iulie 2010, Bogdan Chirita

SportScuba Constanta s-a oprit in sferturi La Cluj s-a incheiat duminica faza finala a Campionatului de minifotbal - Liga Bergenbier, o competitie de fotbal pe teren redus rezervata amatorilor. La turneul final a participat si echipa Scuba Constanta, care a castigat campionatul judetean gazduit de terenul “Friends”.

Directia de Sport Constanta îsi îndreapta atentia catre fotbalul judetean

Iulie 2010, Bogdan Chirita

SportCriza financiara de la nivelul tarii a afectat si cluburile sportive de la nivelul judetului Constanta. Cea mai mare parte  a acestora sunt finantate de administratiile locale, care au bugetele din ce in ce mai saracite. Elena Francu, directorul Directiei de Sport Constanta, si-a indreptat atentia catre echipele de copii si juniori din Campionatul Judetean si Liga a IV a oferind mingii de fotbal marca Nexo.

Mugurel Cornateanu, respins de FRF

Iulie 2010, Bogdan Chirita

SportFostul fotbalist al Stelei Mugurel Cornateanu acuza FRF: "Mi s-a luat dreptul sa dau examen!" Fost sef al centrului de copii si juniori de la FC Farul Constanta, Mugurel Cornateanu a incercat sa intre in circuitul echipelor nationale de juniori.

Curatenie în scolile din Topraisar

Iulie 2010, Dorin Mincu

Administratie localaO prioritate stringenta pe agenda de lucru a primarilor constanteni, in aceasta perioada, o reprezinta lucrarile de igienizare in scoli si gradinite. Primaria Topraisar a demarat igienizarea scolilor din comuna pentru intampinarea, in bune conditii, a elevilor in noul an scolar.

Pentru ca Primaria nu mai are bani, iluminatul public din comuna a fost oprit

Iulie 2010, Dorin Mincu

Administratie localaPrimaria a ajuns la fundul sacului si nu mai are bani de niciunele, cu atat mai putin de iluminat public. Primarul comunei Constantin Bentea spune ca nu isi mai permite nici un fel de cheltuiala si a fost nevoit sa opreasca iluminatul public in urma cu o saptamana.

Primarul Gheorghe Popescu: “Parcul Eolian va livra energie electrica în sistemul national”

Iulie 2010, Adrian Nicarel

Administratie localaPotrivit declaratiilor primarului comunei o parte a turbinelor amplasate in zona de est a parcului au fost puse in functiune si produc 50 de MW pe ora.  in urma cu  o luna Statia Principala de Transformare de la Tariverde a fost conectata la reteaua nationala de transport a energiei electrice de catre Transelectrica, si prima dintre cele 4 substatii de transformare a fost pusa in functiune.

Stadion cu bani de la buget

Iulie 2010, Dorin Mincu

Administratie localaInvestitiile in infrastructura sportiva din Constanta continua cu un proiect anuntat de autoritatile locale din comuna Sacele. Primarul Ion Oprea isi indreapta tot mai mult atentia catre activitatea sportiva din localitate si anunta realizarea unor lucrari pentru amenajarea unui stadion de fotbal la standarde inalte.

Gradinita noua, finantata de Banca Mondiala

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

Administratie localaCopiii din satul Osmancea, comuna Mereni vor invata intr-o gradinita noua Visul autoritatilor locale de a construi o gradinita in satul Osmancea are sanse sa devina realitate. Primaria Mereni a obtinut fonduri de la Banca Mondiala, prin Ministerul Educatiei pentru construirea unei gradinite in localitate.

Consiliul Judetean Constanta va disponibiliza peste 400 de angajati

Iulie 2010, Dorin Mincu

SocialReducerea numarului de functionari publici Pe data de 15.07.2010, consilierii judeteni, se intrunesc in sedinta ordinara pe ordinea de zi fiind inscrise si proiecte care vizeaza comasarea mai multor institutii si directii din subordinea Consiliului Judetean Constanta, avand in vedere ordonanta Guvernului privind reducerea numarului de functionari publici.

Constantin Leancu: “Nu avem bani la buget. În general lucrarile le-am realizat cu bani de la Guvern, CJC sau sponsori”

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

Administratie localaBugetele locale nu mai pot sustine proiectele demarate de autoritati. Evenimentele locale, investitiile si alte proiecte demarate de edilii constanteni se realizeaza in ultima perioada cu sponsorizari, bani guvernamentali, sau cu sprijinul Consiliul Judetean Constanta (CJC). Este si cazul comunei Targusor unde partea de co-finantare pentru construirea bazei sportive a fost suportata de CJC. “Nu avem bani la buget pentru proiecte.

Primaria Istria, fara bani de salarii

Iulie 2010, Dorin Mincu

Administratie localaBugetele mult prea mici ale primariilor constantene nu mai pot suporta plata utilitatilor si a salariilor angajatilor. La Primaria Istria, situatia este critica pentru ca exista riscul ca angajatii sa nu isi mai primeasca salariile incepand cu 1 august.

Personalul auxiliar al primariei Târgusor a primit jumatate de salariu

Iulie 2010, Adrian Nicarel

Administratie localaTimp de doua luni de zile, personalul auxiliar al primariei Targusor a primit doar jumatate de salariu.  Viceprimarul Leancu Constantin a declarat ca masura a fost luata in conventie cu acestia, pentru a nu fi nevoiti sa ii trimita acasa. “Avem soferi, mecanici, fochisti si alti angajati care lucreaza la statiile de apa care au lucrat jumatate de zi si au primit salarii mai mici cu 50%.

Tractor si remorca cu banii de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Iulie 2010, Adrian Nicarel

Administratie localaComuna Gradina si-a achizitionat utilaje pentru intretinerea pasunii comunale. Primarul Gabriela Iacobici a declarat ca achizitia a fost facuta cu banii din subventiile de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

De la 1 iulie, asistentii personali din Gradina sunt someri

Iulie 2010, Adrian Nicarel

SocialAsistentii personali din Gradina au fost trecuti, incepand din aceasta luna, in somaj. Decizia a fost luata de primarul Gabriela Iacobici, care, intr-o intalnire cu asistentii personali din localitate, le-a declarat acestora ca masurile luate sunt o consecinta a faptului ca primaria nu a primit, pentru 2010, decat jumatate din suma necesara acoperirii salariilor.  Astfel, cei 8  asistenti personali ce primesc direct indemnizatiile de la primarie, au intrat in somaj.

Geoana: Anticipez ca la finalul lui 2010 taxele vor creste si mai mult

Iulie 2010, Ghiulseren Abduraman

PoliticPresedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, duminica, ca, in opinia sa, data fiind contractia economica estimata de specialisti, de -2 sau -3%, la finele lui 2010 vor trebui luate masuri si mai dure pentru cresterea veniturilor la buget, el anticipand ca taxele vor creste si mai mult.

Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
Tel / fax: 0241810404
Mobil: 0722721771