Sitirile editiei din data de 16 Ianuarie, 2009

Zilele comunei Vulturu

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

CulturaAflata la 80 de km in nordul orasului Constanta, numarand 767 de locuitori, comuna Vulturu este o localitate taraneasca cu o istorie si o traditie proprie, care o face sa se deosebeasca de alte sate dobrogene.

Spectacol dedicat Luceafarului poeziei romanesti

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

CulturaJoi, 15 ianuarie, cu prilejul zilei de nastere a marelui poet Mihai Eminescu, la Casa de Cultura I. N. Roman au avut loc o serie de manifestari dedicate acestui moment. Astfel, incepand cu ora 11.00, s-a desfasurat spectacolul ,,Dor de Eminescu’’, in cadrul caruia elevi ai scolilor din Medgidia si solistii Casei de Cultura I.

Cinci tineri au inotat dupa Cruce

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

CulturaUn sobor de Preoti in frunte cu Protopopul Medgidiei au oficiat pe 6 ianuarie in ziua Botezului Domnului, slujba de sfintire a Aghiasmei celei Mari pe malul Canalului Dunare Marea Neagra, in dreptul fantanii arteziene din Parcul 1 Mai din localitate unde credinciosii au infruntat gerul pentru a primi binecuvantare si a lua Aghiasma Mare.

Credinciosii musulmani au sarbatorit Asure

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

CulturaMusulmanii au sarbatorit pe 7 ianuarie cea mai importanta sarbatoare din prima luna a calendarului islamic. Traditia musulmana spune ca denumirea Asure are la origine cuvintul arab Asera care inseamna zece, si este legata, mai ales in statele siite, de unul din cele mai triste evenimente care au marcat lumea islamica.

Pensiile cresc cu 50% anul viitor

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

SocialMinistrul Muncii, Marian Sarbu, a confirmat informatia potrivit careia pensiile pentru persoanele care au avut gradele I si II de munca vor fi majorate cu 50%, respectiv 25%, abia din 2010. &Punctul de pensie va creste in luna imediat urmatoare datei la care se va publica in Monitorul Oficial legea bugetului de asigurari sociale. incercam sa disponibilizam banii necesari pentru ca tinta noastra, 45% valoarea punctului de pensie in raport cu salariul mediu pe economie in 2009, sa fie respectata”, a explicat ministrul.

A jefuit un exchange cu umbrella

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

ActualitateUn individ mascat a jefuit, luni seara, o casa de schimb valutar din Medgidia, fara a intampina nici o dificultate. Politistii spun ca, exchange-ul SC Midis Medias SRL Medgidia, deschis in urma cu o luna nu avea nici un sistem de securitate sau camere de supraveghere video.

S-a marit suma pentru alocatia complementara

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

SocialPersoanele care beneficiaza de alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala vor primi mai multi bani. Astfel, prin legea nr. 236 din 31.10.2008, venitul net lunar pe membru de familie s-a marit de la 184 lei la 423 lei, suma stabilita reprezentand salariul minim net pe economie. A locatia familiala complementara se acorda lunar familiilor care au venituri nete lunare pe membru de familie de pana la salariul minim net pe economie, cuantumul alocatiei fiind de 50 lei pentru familia cu un copil, 60 lei pentru familia cu doi copii, 65 lei pentru trei copii si 70 lei pentru 4 sau mai multi copii.

Ajofm reactualizeaza dosarele celor care vor sa munceasca in strainatate

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

SocialAgentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta efectueaza o reactualizare a dosarelor persoanelor care doresc sa lucreze in strainatate. Astfel cei care doresc sa munceasca in strainatate si au un dosar depus in acest sens, dar si-au schimbat datele de contact se pot adresa, in functie de domiciliu, la una din cele sase locatii unde functioneaza agentii locale si puncte de lucru din cadrul A.

Accesarea mai usoara a fondurilor europene

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Fonduri EuropeneGuvernul va modifica legislatia achizitiilor publice, iar schimbarea presupune scurtarea termenelor si simplificarea procedurilor prevazute in actuala legislatie. Comisia Europeana a decis reducerea timpului de evaluare a proiectelor europene de la 87 de zile, la 30 de zile. in urmatoarele sapte zile, Romania va trimite Comisiei Europene o propunere de modificare a legii achizitiilor publice, pentru eficientizarea accesarii fondurilor UE.

Prima piata agroalimentara moderna din judet se construieste la Deleni

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaAdministratia publica din Deleni impreuna cu membrii Consiliului Local au stabilit principalele prioritati ale anului. Primarul din Deleni, Marian Dan, a declarat ca este vorba in primul rand de depunerea proiectului privind canalizarea, asfaltarea si pietruirea totala a drumurilor.

Autoritatile din Cuza Voda adreseaza un memoriu Inspectoratului Scolar

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaPrimarul din localitatea Cuza Voda, Eugen Dumitru, si membrii Consiliului Local vor continua in acest an lucrarile la noua gradinita. Programul este finantat de Guvernul Romaniei, iar valoarea totala a lucrarilor este de 14 miliarde lei.

Proiect integrat de canalizare, apa si drumuri, in Cuza Voda

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaPrioritatile administratiei publice din Cuza Voda includ proiecte din majoritatea domeniilor: infrastructura, invatamant si mediu. in acest sens, primarul din Cuza Voda, Eugen Dumitru, a declarat ca asteapta demararea proiectului integrat de canalizare, extindere a retelelor de apa si drumuri in toata localitatea, inclusiv cartrierele noi.

Noi sisteme de iluminat public stradal in Aliman

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaPrimaria si Consiliul Local Aliman face cadou cetatenilor la inceput de an un iluminat stradal modern. Autoritatile incep in aceasta saptamana montarea a 80 de lampi economice: 40 vor fi amplasate in Dunareni, 20 de Aliman si tot atatea in satul Vlahii.

Biserica in satul Dropia

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaAn incarcat si pentru reprezentantii administratiei publice din Tortoman. Primaria si Consiliul Local vor sa deruleze o serie de programe de modernizare a institutiilor publice locale. in primul rand este vizat vechiul sediu al Primariei, in vederea transformarii sale in gradinita cu program normal.

Apa in program non-stop pentru gospodariile din Pantelimonul de Jos si Pantelimonul de Sus

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaPrimaria si Consiliul Local Pantelimon a organizat pe 29 decembrie licitatia publica privind &executia si echiparea a trei puturi forate in zona Pantelimonul de Jos”. Lucrarea in valoare de 5,7 miliarde lei a fost incredintata unei societati comerciale care s-a obligat sa o finalizeze pana la jumatatea anului.

Autoritatile vor sa infiinteze un dispensar in satul Dorobantu

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaModernizarea infrastructurii din Nicolae Balcescu este principala prioritate a administratiei publice locale din acest an. Primarul Viorel Balan sustine ca trei proiecte, elaborate in 2008, se vor derula in perioada imediat urmatoare: reparatia trotuarelor si extinderea pavelarii in Nicolae Balcescu, pietruirea tuturor drumurilor din localitatea de resedinta si Dorobantu, dar si construirea unei capele langa biserica din Nicolae Balcescu.

Ciocanete, noul viceprimar din Nicolae Balcescu

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaConsiliul Local Nicoale Balcescu s-a intrunit pe 12 ianuarie pentru dezbaterea primelor proiecte de hotarari aferente anului in curs. Prima hotarare s-a referit la rectificarea bugetara pe trimestrul IV, din anul 2008.

Primaria Saligy vrea incalzire centralizata pentru populatie

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaAmple programe se vor derula in localitatea Saligny incepand din acest an. Primarul Gabriel Tatulescu vine in intampinarea marilor asteptari ale cetatenilor. Prima lucrare se refera la finalizarea lucrarilor la alimentarea cu apa a satului Stefan cel Mare, suspendate din cauza temperaturilor coborate.

Caminul cultural din Ciocarlia de Jos, finalizat in primavara

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaNoul an a inceput in forta in localitatea Ciocarlia. Primarul Traian Dragomir impreuna cu membrii Consiliului Local si functionarii publici au un plan generos de proiecte pe care doresc sa le finalizeze in aceasta vara.

Proiecte destinate protectiei mediului

Ianuarie 2009, Bogdan Chirita

Administratie localaO groapa de gunoi din Adamclisi se va transforma in parc Multiple proiecte asteapa sa fie puse in practica de autoritatile locale din Adamclisi. in majoriatea domeniilor este nevoie de investitii, iar primarul Emilian Burcea a pregatit deja lista prioritatilor. invatamantul ocupa un loc important, iar autoritatile vor sa construiasca grupuri sanitare interioare la scolile din Adamclisi si Urluia.

Caziere fiscale eliberate si la Medgidia si Mangalia

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

ActualitatePersoanele fizice sau juridice obligate prin lege sa plateasca impozit care au domiciliul fiscal in sfera de competenta a administratiilor publice din municipiul Medgidia si Mangalia pot solicita incepand cu 1 ianuarie 2009 cazierul fiscal de la aceste institutii.

Carutele nu vor mai trece prin centrul Medgidiei

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

Administratie localaConsiliul Local Medgidia a aprobat anul trecut Regulamentul de gospodarire a municipiului ce contine obligatiile institutiilor publice, ale agentilor economici, persoane juridice si cele ale cetatenilor, ale asociatilor de proprietari/locatari. Astfel, locuitorii orasului sunt obligati sa intretina curatenia locuintelor pe care le detin in proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodaresti, a curtilor si a imprejmuirilor acestora.

Salariatii Primariei Medgidia nu si-au primit salariul pe luna decembrie

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

ActualitateCei aproximativ 1000 de angajati ai Primariei Medgidia au facut foamea timp de aproape o saptamana deoarece nu si-au primit drepturile banesti aferente lunii decembrie. &Suntem ca vai de noi! Am ramas cu ratele in urma, am primit notificari de la banca, nu stiu cum o sa ne descurcam”, se plange o angajata a Directiei de Servicii Publice.

Skateparcul din Medgidia a devenit o ruina

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

ActualitateSpatiul amplasat in parcul central 1 Mai langa faleza canalului Dunare - Marea Neagra fost inaugurat anul trecut de fosta administratie locala pe 9 mai, de Ziua Europei. Desi la inceput copii si parinti erau bucurosi ca exista un loc in care tinerii pot practica un nou sport, acum skateparcul este o ruina.

Lilian Buzea a scapat de inchisoare

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

ActualitateJudecatorii Curtii de Apel Constanta l-au condamnat, pe fostul sef al Politiei Medgidia, Lilian Buzea la un an de inchisoare cu suspendare, dupa ce acesta a fost acuzat de luare de mita. Buzea a fost parat de un proxenet, care a declarat ca i-a dat un costum de haine marca Hugo Boss, de 400 lei si patru sticle de vin, in valoare totala de 35,75 lei.

FEN solicita Guvernului 6 % din PIB pentru Educatie

Ianuarie 2009, Ghiulseren Abduraman

ActualitateFederatia Educatiei Nationale cere membrilor Guvernului sa asigure invatamantului un buget de cel putin 6% din PIB care sa cuprinda si sumele necesare cresterilor salariale prevazute de legea 221/2008.

Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
Tel / fax: 0241810404
Mobil: 0722721771