Interviuri

Interviu cu Presedintele Traian Basescu

1.Domnule Presedinte, de ce ati ales sa convocati referendum pentru votul uninominal pe data de 25 noiembrie?

A fost un angajament pe care l-am luat in fata romanilor si care trebuia respectat. Am considerat ca este singura varianta prin care romanii vor putea sa isi aleaga uninominal reprezentantii in Parlament incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare. Am lasat suficient timp partidelor politice si Parlamentului sa adopte o lege, dar, din pacate, acest lucru nu s-a intamplat, in ciuda angajamentelor pe care liderii partidelor si le-au luat in fata mea si in fata romanilor. Mi-a fost clar ca votul uninominal, care reprezinta un pas urias pentru reformarea clasei politice, nu este dorit de partide si ca rezultatele referendumului reprezinta o presiune suplimentara a cetatenilor asupra Parlamentului pentru ca acesta sa adopte imediat legea votului uninominal, astfel incit la urmatoarele alegeri romanii sa voteze oameni si nu liste de partid ca pana acum. A venit vremea curateniei in Parlamentul Romaniei.

2. Dar Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pe o lege a votului uninominal…

in primul rand, nu este vorba de o adevarata lege a votului uninominal. in al doilea rand, acesta a fost un act tardiv si facut mai mult pentru imagine. Asumarea raspunderii Guvernului nu garanteaza in nici un fel ca legea va fi aplicata la urmatoarele alegeri parlamentare. Sunt mai multe probleme aici. Una dintre ele este ca varianta de vot uninominal propusa de Guvern nu rezolva problema reformarii clasei politice, care ar trebui sa fie un obiectiv major al Romaniei. A doua este ca legea pe care si-a asumat raspunderea Guvernul este incompleta si reprezinta in buna parte o pacaleala. Eu am propus romanilor la referendum sa se pronunte asupra unei variante radicale de vot uninominal. O varianta usor de inteles, transparenta, cu doua tururi de scrutin. in varianta propusa la referendum toti parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal. Candidatii se vor confrunta in primul tur si, daca nici unul nu obtine majoritate, adica 50%+1, atunci se ajunge la turul doi, unde se vor confrunta primii doi candidati. Si cel mai bun castiga. Este exact ca votul pentru primar, cu care romanii s-au obisnuit de 17 ani.

3.Si varianta Guvernului? De ce spuneti ca este o pacaleala si ca legea este incompleta?

Dintr-un motiv simplu. in varianta Guvernului doar jumatate din parlamentari sunt alesi prin vot uninominal. Cealalta jumatate este aleasa printr-un mecanism netransparent, care e chiar mai rau decat listele de partid pe care le avem acum. Acest lucru da posibilitatea partidelor politice sa trimita in Parlament clienti politici, finantatori, oameni care nu au nici o legatura cu politica, ci doar cu afacerile. Oameni care odata intrati in Parlament se vor indeparta de interesele comunitatii si isi vor urmari doar interesele proprii sau cele ale unor lideri in partid. Sunt oameni care nu vor avea nici o responsabilitate fata de alegatori pentru ca se vor gandi tot timpul ca ei au fost pusi acolo de sefii politici si, deci, vor raspunde doar in fata acestor sefi politici. Pe de alta parte, legea electorala a Guvernului este incompleta pentru ca ar fi trebuit sa contina si o harta a colegiilor uninominale, adica impartirea pe zone a judetului. Cred ca intentionat nu au fost incluse aceste colegii, pentru ca partidele din Parlament sa se mai certe cateva luni pe desemnarea colegiilor si sa amane aplicarea legii pentru 2012. Ceea ce ar fi un dezastru pentru Romania. inca patru ani de intarziere in reformarea clasei politici ne vor costa pe toti foarte mult. Referendumul insa este garantia ca de data aceasta oamenii nu vor mai putea fi pacaliti. Legea va trebui adoptata la timp, adica inainte de urmatoarele alegeri parlamentare si va trebui sa contina o varianta de vot uninominal adevarata, nu asa cum este cea propusa de Guvern.

4.Credeti ca partidele vor tine cont de rezultatele referendumului?

Partidele nu vor mai avea incotro. Referendumul este un instrument democratic prin care cetatenii isi exprima vointa suverana. Daca 9 milioane de romani vor veni la vot pentru a valida referendumul, politicienii din parlament nu vor avea altceva de facut decat sa respecte vointa poporului. Constitutia spune foarte clar, la articolul 90, ca prin referendum poporul isi exprima vointa. Si tot Constitutia spune la articolul 2, ca in Romania suveranitatea apartine poporului si ca poporul isi manifesta suveranitatea prin vot liber si prin referendum. in aceste conditii constitutionale niciun parlamentar n-ar putea sa-si permita sa nu respecte vointa poporului suveran.

5.Vom avea asadar parlamentari alesi ca primarii. Cu ce vor fi ei mai buni decat primarii?

Eu nu spun ca exista doar primari buni. Exista primari mai buni sau mai rai, ca peste tot. Totusi nu putem sa observam ca in tara asta, dintre toti alesii, primarii sunt cei mai preocupati de problemele comunitatii. Asupra lor apasa o mare responsabilitate si ei simt asta in fiecare zi. Eu insumi am fost primar al celui mai mare oras din Romania. Si in fiecare zi ma gandeam cati oameni au investit sperantele in mine ca sa ajung in acea functie. Am pus interesul cetateanului inaintea oricarui alt interes, pentru ca cetateanul m-a trimis acolo si in fata lui raspundeam la sfarsitul mandatului. Asa va fi si cu parlamentarii, sunt sigur. Poate vor fi unii mai competenti, altii mai putin competenti, dar toti, va garantez, se vor gandi in fiecare zi ca vine sfarsitul mandatului si oamenii ii vor intreba: Tu, cel pe care l-am ales, ce ai facut pentru mine acolo in Parlament?rdquo;. Parlamentarii vor trebui sa mearga mai des in teritoriu, sa comunice mai mult cu oamenii, sa le asculte nevoile si sa-i informeze asupra activitatii lor din Parlament. Sa le explice de ce au votat o lege sau nu au votat alta lege. in plus, sunt convins ca parlamentarii vor lucra mai mult cu primarul si cu autoritatile locale. Pentru ca au nevoie de sprijin reciproc. Toti, impreuna, vor fi interesati de rezolvarea problemelor comunitatii, pentru ca fiecare dintre ei va fi interesat sa mai obtina un mandat. Pana acum, cu votul pe liste, era usor pentru parlamentari. Daca nu isi faceau treaba erau parasutati de seful de la Bucuresti in alt judet la urmatoarele alegeri. Candidau acolo si mai luau un mandat, pentru ca oamenii din judetul in care fusese ales inainte nu i-ar mai fi dat votul. Asa se va intampla si in continuare, cu jumatate din parlamentari, daca acestia vor fi alesi prin varianta propusa de Guvern.

6.Dar se spune ca prin varianta de uninominal partidele mici vor disparea. Si ca anumite minoritati nu vor mai fi reprezentate in Parlament, cum ar fi maghiarii.

Partidele care nu propun candidati capabili vor disparea, fie ele mici sau mari. Sunt destule partide care paraziteaza viata politica. Stim toti partide mici care odata intrate in parlament au avut ca singur obiectiv santajarea partidelor mari in scopuri departe de a fi nobile. Interesele economice si clientelare au dominat conditionalitatile impuse de acestea. Este timpul sa spunem stop acestui mod de a face politica. Aceste partide au supravietuit fie ca au un lider unic, fie ca au niste posturi de televiziune. Sunt partide care, de fapt, fac politica unui lider, nu politica cetateanului. Daca nu vor fi in stare sa propuna candidati credibili, cred ca nu va plange nimeni dupa ele. in ceea ce-i priveste pe maghiari, este falsa indusa ideea ca nu vor fi reprezentati in Parlament. Vor fi reprezentati, pentru ca nu imi imaginez ca in judete precum Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare, candidatii maghiari nu vor obtine o mare parte sau parte din mandate. Eu cred ca nu ar trebui sa existe un prag de intrare in Parlament pe acest sistem de vot majoritar in doua tururi. Pentru ca daca un candidat castiga 50%+1 intr-o circumscriptie uninominala, nu ar fi corect sa nesocotim vointa acelor 50%+1 din cetatenii circumscriptiei si sa nu permitem acelui candidat sa ii reprezinte in Parlament daca partidul nu atinge un prag de 5 procente. Dar daca discutam despre maghiari, trebuie spus ca si ei au probleme la fel de mari precum PSD. Au si ei Hrebenciucul lor sau pe Miki Spaga al lor si, cu siguranta, Iliescul lor. Credeti ca secuii n-ar vrea sa aiba posibilitatea de a opta si pentru alt reprezentant decat emblematicii Attila Verestoy sau Laszlo Borbely sau Marko Bela? Va asigur ca si ei sunt perceputi la fel ca omologii lor din PSD.

7.Domnule Presedinte, credeti ca vor vota suficient de multi romani la acest referendum?

Cred ca romanii au o sansa mare la acest referendum sa decida cum isi vor alege de acum inainte parlamentarii. Guvernul si Parlamentul pun piedici romanilor sa se exprime la referendum. Sunt organizate doua sectii de votare, in loc de una singura, una pentru europarlamentare si alta pentru referendum, toate acestea in speranta ca oamenii vor veni in numar mic la vot. Oamenii nu sunt informati despre ce urmeaza sa voteze, televiziunea publica nu isi face datoria. Clasa politica simte ca se apropie sfarsitul si face eforturi disperate sa amane acest sfarsit. Eu sunt convins ca, in ciuda tuturor acestor piedici, romanii vor vota in numar mare si la referendum si la alegerile europarlamentare. Votul uninominal va duce in scurt timp la o clasa politica mai buna, care sa lucreze in folosul cetateanului. Fiecare roman isi doreste sa avem mai putina coruptie, sa ii fie ascultata vocea de catre liderii politici, sa traiasca mai bine. De aceea, ii indemn pe toti cei cu drept de vot sa mearga pe 25 noiembrie la urne si sa-si exprime vointa atat la referendum cat si la alegerile europarlamentare. Pot spune ca romanii au o sansa uriasa: sa faca ei legea. Pe 25 noiembrie, la referendum, poporul este chemat la urne pentru a stabili regula dupa care sa fie alesi parlamentarii. Daca nu o va face poporul pe 25 noiembrie, atunci vor stabili parlamentarii cum sa fie alesi ei insisi, asa cum isi stabilesc singuri salariile si decontarile chiriilor. Ar fi pacat ca 22 de milioane de romani sa ramana la discretia a 322 de parlamentari controlati de Viorel Hrebenciuc, de Verestoy Attila, de Vadim Tudor, de Dan Voiculescu, Ion Iliescu si Tariceanu. Ar fi pacat, mare pacat!
Clasa politica trebuie schimbata acum. Romania nu mai poate intarzia, acordand o perioada de tranzitie si clasei politice. Curatenie acum!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*