Constanta- zona protejata

28 Septembrie 2007, Bogdan Chirita

ActualitateTerenurile din judet s-au inglobat recent, cu rapiditate, intr-o mare arie naturala protejata. Ordonanta de Urgenta numarul 57 din 20 mai a.c. si Ordinul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile numarul 776 din 5 mai a.c. reda 20 de situri de importanta comunitara ale judetului, parte din ele nou reglementate. Timpul in care oricine putea sa construiasca oriunde s-a sfarsit, cel putin teoretic si pentru o anumita categorie de cetateni.
Prin prevederile actelor normative s-a insitituit regimul de protectie pentru o importanta suprafata din judet. Potrivit legii, site-ul de importanta comunitara este aria care contribuie semnificativ in zona la pastrarea ori restaurarea la o stare de conservare favorabila a habitatelor naturale sau a speciilor de interese comunitar, amplificand programele desfasurate pentru mentinerea diversitatii biologice in regiunile biologice respective. Ordinul MMDD prevede ca situ-ul Balta Mica a Brailei detine 1% din suprafata administrativ teritoriala a orasului Harsova, alte sapte procente fiind inglobate in Bratul Macin, alaturi de 3% din Ciobanu si 5% din Garliciu. Canaralele Dunarii sunt alcatuite din alte suprafete importante: 6% din localitatea Aliman, 5% din Cernavoda, 22% din Ghindaresti, alte 11 procente din Harsova, 4% din Horia, 6% din Lipnita, 14% din Oltina, 22% din Ostrov, 10% din Rasova, 14% din Seimeni, 19% din Topalu si alte doua procente din Crucea, respectiv Ion Corvin. in aria Delta Dunarii a intrat si aproximativ 50% din suprafata comunei Corbu, 60% din Istria, 60% din Mihai Viteazu si 10% din localitatea Sacele.
Restrictii si atentie speciala a capatat si zona Dumbraveni-Valea Urluia-Lacul Vederoasa. Aproximativ un sfert din localitatea Adamclisi, jumatate din suprafata administrativ-teritoriala a comunei Aliman, 5% din Chirnogeni, tot atat din Cobadin, 14% din Deleni, 26% din Dumbraveni, dar si procente din Independenta, Ion Corvin si Rasova alcatuiesc situl Dumbraveni-Valea Urluia-Lacul Vederoasa. Guvernul a mai aprobat pe 18 septembrie, in sedinta, si instituirea ariei naturale protejate Gura Dobrogei. Executivul sustine ca prin instituirea regimului de arii protejate, proprietarii sau administratorii terenurilor dar si comunitatile locale pot obtine o serie de beneficii economice. Parerile sunt impartite: pe de-o parte economia rurala se poate dezvolta prin sprijinirea activitatilor generatoare de profit pentru administratorii terenurilor, pe de alta parte restrictiile pot afecta in special membrii comunitatiilor locale. Expertii in domeniul mediului sustin ca constructiile in astfel de zone sunt limitate, iar agentii economici au nevoie de autorizatii speciale. intre timp insa, investitorii imobiliari se indreapta mai mult ca oricand spre zona rurala, iar preturile terenurilor au crescut considerabil. De regula, eticheta pe care scrie arie protejata atrage impatimitii, dispusi sa ofere sume frumusele in speranta construirii viitoarelor parcuri de distractii in aer liber. Pana se coc planurile, proprietarii terenurilor extravilane situate in arii natuarale protejate sunt scutiti de plata impozitului.


Album foto

 • Articole din editia din data de 28 Septembrie 2007

 • UE analizeaza reducerea platilor agricole la hectar

  Actualitate
 • Borbely: Schimbarea organizarii Guvernului ar dauna finantarilor europene

  Actualitate
 • Finantari europene si pentru firme nou-infiintate

  Actualitate
 • Intarziere de doua luni a subventiilor pentru agricultori

  Actualitate
 • Sedinta extraordinara a Consiliului local

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Daună totală în livezile din județul Constanța

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771