Finantari pentru pensiuni la tara

20 Octombrie 2007, Bogdan Chirita

Cultura
Persoanele care doresc sa-si deschida o pensiune turistica undeva la tara vor putea accesa in curand fondurile structurale pentru dezvoltare rurala. Este vorba despre Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, disponibil de la inceputul anului viitor prin Programul national de Dezvoltare Rurala (PNDR), Axa III Calitatea Vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale. Prioritate in acordarea finantarii au persoanele cu domiciliu in mediul rural. Suma totala disponibila pana in 2013 este aproximativ 2 miliarde de Euro, potrivit informatiilor furnizare de Ministerul Agriculturii.
Pentru a primi finantare nerambursabila pentru un astfel de proiect trebuie indeplinite mai multe conditii, una dintre acestea fiind statutul de persoana fizica autorizata, asociatie familiala, asociatie in domeniu sau microintreprindere. Totodata, este obligatorie numirea unui responsabil legal si a unui responsabil tehnic pentru a se ocupa de relatia cu autoritatile. Proiectul poate fi facut de catre solicitant sau de catre o firma de consultanta. Pentru ultima varianta, comisionul perceput poate fi de maxim 12% din valoarea totala a proiectului. Consultanta gratuita poate fi obtinuta de la Oficiile Judetene de Consultanta Agricola ale Agentiei Nationale pentru Consultanta Agricola (www.consultantaagricola.ro).
Normele prevad ca pensiunea sa pastreze specificul zonei si stilul arhitectural. Apa curenta este obligatorie, in special cea calda iar materialele din care vor fi amenajate baile precum gresia si faianta trebuie sa fie usor de intretinut. Camerele trebuie sa aiba grup sanitar propriu si sa respecte dimensiunile standard.
Proprietarii trebuie sa ofere turistilor pliante cu informatii despre atractiile zonei, sa cunoasca limba engleza iar preturile serviciilor sa fie afisate la vedere si comunicate turistilor de la intrarea in pensiune.
Totodata, pensiunile trebuie amplasate in zone ferite de poluare si care nu pot pune in pericol viata turistilor, iar toate facilitatile trebuie sa fie puse exclusiv la dispozita turistilor. Capacitatea de cazare a pensiunii va trebui sa nu depaseasca 30 de locuri de cazare, distribuite in maxim 10 camere. Una dintre institutiile care ofera consultanta pentru o astfel de afacere este ANTREC. De aici se pot afla care sunt dotarile obligatorii pe care trebuie sa le aiba o pensiune. Totodata, institutia organizeaza cursuri pentru administratorii de pensiuni pentru accesarea fondurilor europene.
Suma care poate fi obtinuta de la autoritatile europene este cuprinsa intre 50 si 70% din cheltuielile eligibile, diferenta fiind asigurata de beneficiar. Pe lista achizitiilor care nu sunt finantate de UE sunt trecute procurarea de cladiri in leasing, achitarea de impozite si taxe vamale sau comisioane bancare. Toate acestea trebuie sa fie platite din fondurile beneficiarului. Suma maxima care poate fi accesata pentru o pensiune este de 200.000 Euro. Pensiunea va trebui sa aiba cel putin 3 margarete, iar normele pe care trebuie sa le respecte sunt cele curpinse in Ordinul Ministrului Turismului 510/2000. De asemenea, se recomanda si respectarea normelor EuroGitesrdquo; (Federatia Europeana de Turism Rural ) a declarat presedintele Agentiei Nationale de Turism Ecologic si Cultural (ANTREC) Brasov, Maria Stoian Visan.
(Sursa: Gandul)

Productia de cereale in 2007 sub orice asteptari
Romania a obtinut anul trecut 15,63 milioane tone de cereale (grau, orz, orzoaica, ovaz, porumb si orez), estimarile pentru acest an fiind de numai 8 milioane de tone un nou minim istoric. Asta in conditiile in care 2004 a fost unul de referinta pentru agricultura, productia totala de cereale apropiindu-se de 25 milioane de tone.
Productia de porumb obtinuta pana in prezent de pe cele 1,5 milioane de hectare recoltate (74%) se ridica la 2,38 milioane tone, cu o medie la hectar de numai 1.524 de kilograme, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Pentru 2007 se estimeaza o recolta de porumb de aproximativ 3,68 milioane tone, de pe o suprafata totala de 2,11 milioane hectare de aproape trei ori mai mica decat cea din 2006. Anul trecut, productia de porumb a depasit 8,9 milioane tone. Din cantitatea recoltata, 1,97 milioane tone de boabe de porumb se afla in gospodariile populatiei si doar 397.672 tone au ajuns in unitati specializate de depozitare.
in ceea ce priveste floanot;rea-soarelui, recoltatulnot; se apropie de final, in connot;ditiile in care lucrarile au fost finalizate pe 94% din suprafata, adica pe 781.740 hectare dintr-un total de 831.382 hectare. Productia de seminte de floarea-soarelui a depasit cu putin 500.000 de tone pana in prezent, cu o medie la hectar de 640 kilograme. Potrivit MADR, estimarile totale pentru 2007 pentru productia de seminte de floarea-soarelui sunt de 521.489 tone. La ora actuala in depozite se afla 317.014 tone din cantitatea recoltata, iar 182.196 tone in gospodariile populatiei. in prezent inca se mai lucreaza la eliberarea terenurilor de coceni pentru efectuarea araturilor necesare insamantarii culturilor de toamna. Circa 88% din teren a fost curatat, adica 2,3 milioane hectare, araturile fiind efectuate pe 69% din suprafata (1,8 milioane hectare).
Comisia Europeana a estimat ca recolta de cereale din Europa va fi mai mica in acest an cu 1,6 procente comparativ cu media inregistrata in ultimii cinci ani, din cauza secetei care a lovit puternic Estul Europei si regiunea Marii Negre. Comisia estimeaza ca, in acest an, statele membre ale Uniunii Europene (UE27) vor produce 276 milioane tone de cereale, cu cinci milioane tone (1,6 procente) sub media din ultimii ani, dar cu 10 milioane tone mai mult decat anul trecut.
Productia agricola a inregistrat anul trecut un avans la nivel national de 2,4%, sustinuta in mod inegal de regiunile de dezvoltare. Cel mai mare ritm de crestere a fost consemnat in regiunea Bucuresti-Ilfov (+9,8%), care acopera doar 1,6% din domeniu, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Productia vegetala a scazut in regiunea Sud-Est cu 1,1%, in toate celelalte regiuni de dezvoltare inregistrandu-se cresteri, care variaza intre 0,1% in regiunea Vest si 6,7% in regiunea Centru. Productia animala prezinta cele mai mari cresteri in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+21,9%) si regiunea Sud-Est (+9,1%), descresteri fiind numai in regiunile Nord-Est (-1,6%) si Centru (-0,1%), potrivit INS. in ceea ce priveste valoarea serviciilor agricole aceasta este nesemnificativa, contribuind cu numai 0,9% la valoarea productiei ramurii agricultura la nivel national.
Media preturilor la cereale in Romania s-a majorat cu 73,2%, in trimestrul doi 2007 fata de perioada similara a anului trecut, iar media preturilor produselor agricole s-a majorat cu 5,4 la suta, a indicat Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat. Pretul vinului, inclusiv mustul, a crescut cu 16,7 la suta, iar pretul cartofilor (incluzand plantele) a scazut cu 24,2 la suta. Laptele s-a scumpit cu 14,7 la suta, insa carnea de porc s-a ieftinit cu 15,2 la suta, iar carnea de pasare s-a ieftinit cu 21,3 la suta.
(Sursa: Adevarul)

Album foto

 • Articole din editia din data de 20 Octombrie 2007

 • Abuzul din Grindul Lupilor

  Cultura
 • Tariceanu amana dezbaterile pe buget

  Cultura
 • Primaria Targusor, vitregita de fonduri guvernamentale

  Cultura
 • Prima statie de biodiesel, in Sacele

  Cultura
 • Lucrari agricole intense, in Garliciu

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

  Cultura
 • Eveniment cultural de excepție la Cumpăna!

  Cultura
 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771