Administrație locală

Comuna Băneasa se dezvoltă pas cu pas

În ultimii patru ani fața comunei Băneasa s-a schimbat, autoritățile locale au realizat mai multe proiecte ce au creat condiții de trai mai bune pentru toți locuitorii. Primarul, Paul Coliș alături de angajații administrației locale au atras fonduri guvernamentale și europene, fonduri care le-au investit în domenii precum: infrastructură, social, educațional, cultural și medical.
În cele ce urmează vă vom prezenta proiectele finalizate sau în curs de implementare, proiecte pe care autoritățile locale le-au realizat în ultimii ani.
Modernizare drumuri și străzi – proiectul include consolidare, lărgire și asfaltare pe DC 38 tronsonul Făurei-Tudor Vladimirescu, un număr de 4 străzi principale în satul Negureni, 4 străzi în localitatea Băneasa și strada principală din satul Tudor Vladimirescu. Până în prezent au fost finalizate lucrările în Negureni și Tudor Vladimirescu, pe DC 38 lucrările de pietruire sunt încheiate și urmează asfaltarea, în Băneasa lucrările se află la faza de început. Investiția, ce va fi finalizată până la sfârșitul anului 2020, se realizează cu fonduri obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a II a.
Grădiniță cu două clase în cartierul Cărpiniș – proiectul presupune construirea unei grădinițe complet echipate, cu 2 săli de clasă. În prezent clădirea se află la stadiul de roșu și va fi terminată anul acesta. Sursa de finanțare este PNDL II.
Proiect turistic Joyride – prin proiect s-au realizat ghidul și harta turistică a zonei, un plan de marketing turistic, un film de prezentare, un site și un număr de 12 locații de popas turistic echipate cu mobilier adecvat. Proiectul a fost finalizat și a fost depus și raportul final. În perioada de sustenabilitate/postimplementare se va realiza o harta turistică murală în parcul central din Băneasa, se va difuza filmul pe alte site-uri de promovare și se vor iniția schimburi de grupuri de turiști cu alte zone din țară și din afara ei. Proiectul s-a realizat cu fonduri europene obținute prin Programul transfrontalier România-Bulgaria.
Grădiniță Făurei – proiectul prevede construirea unei grădinițe în regim parter, în satul Făurei. A fost ridicată zidăria și s-a montat acoperișul. Se lucrează la finisaje și instalații. Obiectivul va fi finalizat până la sfârșitul anului. Investiția se realizează cu fonduri europene.
Cămin cultural în Făurei – proiectul include realizarea unui cămin cultural cu sală de spectacole și scenă, grup sanitar, centrală termică și bucătărie. A fost ridicată zidăria la corpul principal, urmează zidaria la anexe (grup sanitar, centrala, bucătăria) montarea acoperișului și introducerea instalațiilor. Proiectul, ce va fi finalizat până la sfârșitul anului 2021, se realizează cu fonduri de la bugetul local.
Canalizare – proiectul prevede realizarea unei rețele integrate de canalizare în Băneasa prin intermediul RAJA. Investiția, ce este în derulare și are ca termen de finalizare decembrie 2021, se realizează cu fonduri europene.
Stație de epurare în Băneasa – proiectul urmărește construirea și echiparea unei stații de epurare a apelor uzate în Băneasa, prin intermediul RAJA. Proiectul se află în curs de execuție, are ca termen de finalizare anul 2022. Investiția se realizează cu fonduri europene.
Centru de zi pentru persoane cu dizabilități – proiectul prevede realizarea unui centru de zi pentru persoane cu dizabilități în Băneasa, prin Consiliul Județean Constanța și DGASPC. Se lucrează la documentația de cadastrare. Lucrările de construire vor începe până la sfârșitul anului 2021 – fonduri europene.
Locuințe protejate – proiectul include construirea a 4 locuințe protejate în Băneasa pentru persoane aflate temporar în dificultate. Se lucrează la documentația de cadastrare. Lucrările de construire vor începe până la sfârșitul anului 2021 – fonduri europene.
Centru integrat medico-social – proiectul include reabilitarea clădirii Policlinica și amenajarea/dotarea ei cu aparatură și mobilier specific. A fost recepționată documentația Studiului de Fezabilitate. Urmează depunerea dosarului la finanțator – fonduri europene.
Reabilitare energetică clădire Primărie – proiectul include anveloparea clădirii, consolidarea structurii de rezistență, izolare tavane, înlocuire acoperiș, înlocuire sistem de încălzire. A fost finalizată documentația Studiului de Fezabilitate. Urmează depunerea dosarului la finanțator – fonduri europene.
Modernizare iluminat public – proiectul prevede înlocuirea becurilor și montarea telegestiunii pe o parte a străzilor din Băneasa. A fost finalizată documentația Studiului de Fezabilitate. Urmează depunerea dosarului la finanțator – fonduri de la Administrația Fondului de Mediu.
Reabilitare clădire fostă Judecătorie – proiectul prevede consolidarea rezistenței clădirii, recompartimentarea, echiparea pentru sediu nou de Primărie. Documentația a fost depusă la Compania Naționala de Investiții. 
Reabilitare drum comunal DCL 475 – proiectul include lărgirea, consolidarea și asfaltarea drumului pentru a-l transforma în centură de ocolire. Proiectul se află în fază de întocmire a studiului de fezabilitate (DALI) – fonduri europene.
Reabilitare trotuare – proiectul prevede reabilitarea trotuarelor pe străzile principale. În prezent se întocmește studiul de fezabilitate (DALI) – Buget local
Parcul central – proiectul prevede refacerea platformelor, gardului, înlocuirea mobilierului urban, refacerea spațiului verde și construirea unui WC public. Lucrările de execuție sunt în grafic, proiectul va fi terminat în acest an – fonduri de la bugetul local.
Locuințe ANL – Primăria a pus la dispoziția ANL 4 loturi de teren pentru construirea a 2 blocuri de locuințe tip ANL. Se lucrează la Documentația de proiectare – fonduri de la Bugetul de stat. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*