Cultură

Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

În perioada 06 – 11 ianuarie 2020, Primăria și Consiliul Local au organizat „Zilele comunei Vulturu”, sub semnul marcării a 166 de ani de atestare documentară a localității. Devenit o tradiție pentru locuitorii comunei, evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XVI a ediție. 
Sărbătoarea comunei a debutat pe data de 6 ianuarie și timp de o săptămână, conform tradiției, s-au desfășurat diverse activități la care au participat în număr mare elevii, tinerii și locuitori de toate vârstele.
Programul s-a întins pe parcursul a 6 zile, iar în cadrul evenimentului s-ai vor desfășurat o serie de competiții cu adresabilitate la public: concurs de şah, concurs de table, concurs de tenis de masă, concurs de rummy, concurs de ciclism, concurs de  cross precum și diverse concursuri de cultură generală, parade ale personajelor din povești și cel mai bun artist la care au participat elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Vulturu. De asemenea vineri, 10 ianuarie s-a desfășurat și concursul „Vulturenii au talent”, concurs ajuns la ce-a de-a cincea ediție dar și un moment de stand-up comedy.
Joi, a avut loc întâlnirea vârstei a treia în cadrul căreia seniorii comunei au fost delectați cu un program artistic și o masă festivă. Tot în această zi gospodinele din comună s-au strâns la șezătoare, evocând astfel un obicei, din cele mai vechi timpuri, al satului. Femeile au tors lână, au croșetat, au tricotat și au cântat, așa cum se făcea pe vremuri la aceste întâlniri, redescoperind și valorificând corespunzător tradițiile noastre.
Sâmbătă, edilul, Eugen Marius Berbec i-a premiat pe câștigătorii competițiilor organizate pe parcursul celor 6 zile. Ziua a continuat cu un spectacol susținut de trupe și artiști cunoscuți, soliști și ansambluri de muzică populară. Pe scenă au urcat artiștii: Ansamblul Cartalu, Nicoleta Voica, Mădălina Modruj, Georgiana Rusu, Mădălina Tincu, Denisa Coroban, Marius Eftimie, Demențialii, Acropolis Group, MC Dragoș Nicula, Starlin Beleu, Total Dance Show.
Ziua a fost încheiată cu un  impresionant foc de artificii, după care locuitorii și invitații la sărbătoarea comunei, au participat la un bal care a încheiat seria manifestărilor ce au marcat acest eveniment. 
„Evenimentul a avut în vedere, în principal, antrenarea unor largi segmente ale populaţiei la viaţa comunitară, concentrând atenţia asupra valorilor reprezentative, care asigură nota distinctă a personalităţii comunei, precum şi oferirea unor zile de destindere şi voie bună, sens în care a fost pregătit un program complex de manifestări care să mulţumească toate categoriile de vârstă”, a precizat Eugen Marius Berbec, primarul comunei Vulturu.
Prima atestare documentară a localității datează din ianuarie 1854, prin redactarea unui tacrir, în care se menționa numele comunei, pe atunci Cartalu, denumirea provenind din limba turcă „kartal”, care înseamnă „vultur”. Documentul a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Medgidia în volumul “Documente privind istoria Dobrogei” (1830 – 1877).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*