Actualitate

Consumul de alcool in randul tinerilor si numarul sarcinilor nedorite, in crestere; Specialisti: Romania are cea mai tanara bunica din lume

Consumul de alcool in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani este in crestere, la fel si numarul sarcinilor nedorite in randul adolescentelor, a spus, marti, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Specialistii atrag atentia ca Romania are cea mai tanara bunica din lume, de doar 23 de ani.
„Stam prost la consumul de alcool si la utilizarea mijloacelor de contraceptie, adica prevalenta sarcinilor nedorite, pentru ca in procente cresterea este foarte mare. (…) In 2016 consumul de alcool a fost cu aproape 20% mai mare decat in 2009, ceea ce este foarte mult. (…) O chestiune care pe mine ma ingrijoreaza foarte mult este prevalenta sarcinilor nedorite. In 2013 la elevele de 15-19 ani din Romania a fost de 53,9%, in 2016 prevalenta a fost de 58%”. (…) Asta ne aduce alte probleme legate de prematuritate, abandonul copiilor nedoriti”, a spus ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, in cadrul conferintei „Adolescentul incotro?”, organizata de Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).
Intrebata cum poate Ministerul Sanatatii sa combata aceste fenomene, Sorina Pintea a spus ca va fi elaborat un cod cu privire la sanatate.
De asemenea, Pintea a subliniat importanta medicilor in institutiile de invatamant.
„Elaborarea acelui cod cu privire la sanatate, a legii cadru, acest cod va avea o componenta foarte importanta de preventie, apoi implicarea mai mult a medici scolari, pentru ca acum medicii scolari, asistentii medicali scolari pot sa se implice, avand in vedere ultimele modificari legislative. Ministerul Sanatatii doreste ca fiecare sa-si faca treaba pana la aparitia unei legi a preventiei, de care avem absolut nevoie”, a adaugat Sorina Pintea.
Specialistii sustin ca Romania se afla pe primul loc in lume cu cea mai tanara bunica, iar motivul care a dus la acest fenomen este lipsa mijloacelor de educatiei.
„Suntem pe primul loc avand cea mai tanara bunica din lume, avem bunica care are 23 de ani si care a fost mama la 12 ani. Este ingrozitor sa traiesti asa ceva, pentru ca asta inseamna ca acea mama a fost lipsita total de mijloace de educatie. (…) Educatia sexuala a copiilor este esential ca sa fie inceputa in scoli”, a spus presedintele AREPMF, Valeria Herdea.
Totodata Herdea sustine ca parintii au un rol important in supravegherea copilului, astfel incat acesta sa nu aiba vicii.
„Teribilismul varstei asociat cu un anturaj gresit si cu parinti foarte ocupati duce la consumul de alcool. A fi parinte inseamna a petrece timp cu el, sa-l intrebi cum a fost azi, cu ce prieteni a fost. Este si normal ca sunt la varsta in care isi doresc sa vada, sa incerce noi experiente. (…) Din pacate, riscul consumului de alcool duce la adictie. Adictia ramane ca o boala cronica la care noi estimam doar varful icebergului, ce nu vedem sunt imbolnavirile”, a adaugat Valeria Herdea.
Sursa: www.mediafax.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*